Advertentie
Je gerecht afmaken met verse kruiden doe je waarschijnlijk regelmatig, maar er zijn flink wat heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende draai kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over dragon. Want wat is dragon en wat maak je ermee?
Wat is dragon?
Als je fan bent van Franse recepten, kun je haast niet om deze smaakmaker heen en heb je hem waarschijnlijk wel eens geproefd. Het is namelijk één van de belangrijkste toevoegingen aan het Franse kruidenmengsel fine herbes, dat bestaat uit peterselie, kervel, bieslook en dragon. Maar wat is dragon eigenlijk?
Het is een vaste plant uit de composietenfamilie, waarvan zowel de blaadjes als de bloemen eetbaar zijn. Zijn naam binnen de botanische soortaanduiding is dracunculus, wat kleine draak betekent. Hoe de plant aan die leuke naam komt? Door de gekrulde, langwerpige vorm van de wortels en bladeren, die zouden volgens de kenners lijken op drakentongen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Hoewel dragon steeds populairder wordt, is het kruid nog niet bij iedere supermarkt te verkrijgen. Probeer het eens bij de biologische super, de markt of de betere groenteboer. Je kunt het kruid ook zelf verbouwen in de tuin, zachte winters overleeft de plant wel.
Hoe smaakt dragon?
Nu we je vraag ‘wat is dragon?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit kruid smaakt. Heb je al eens verse dragon geproefd? De smaak is heel anders dan die van de gedroogde variant. Peperig, licht bitter en fris-anijsachtig. Let op: de smaak is in grote hoeveelheden wat opdringerig, dus wees er altijd zuinig mee.
Hoe kan je dragon vervangen?
Kun je geen verse dragon vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je de gedroogde variant in een potje. Of vervang het kruid door kervel, basilicum of venkelzaad.
Hoe moet je dragon bewaren?
Takjes verse dragon kun je goed verpakt enkele dagen bewaren in de koelkast. Heb je teveel? Dan kun je het kruid drogen door de takjes in kleine bosjes te binden en ondersteboven op te hangen op een droge plek.
Wat kun je er allemaal mee?
Het is ontzettend veelzijdig te gebruiken, maar de meeste bekende toepassing is waarschijnlijk de béarnaise, een Franse saus op basis van eigeel en boter. Ook in bechamelsaus en een tal van vinaigrettes en mosterd (dijonmosterd) vind je de smaakmaker terug.
Zelf vinden we het kruid heerlijk in combinatie met zoet fruit, vijgen, rabarber, wortel, ei, geitenkaas, oesters, witvis of kip.
Recepten met dragon
Word je al enthousiast? Probeer dan eens een van deze heerlijke recepten met dragon:
Dragoncustard met lange vingers en gemarineerde aardbeien
Klassieke custard is al een feestje op zichzelf, zeker als dessert. Tel daar verse dragon bij op, samen met gemarineerde aardbeien en lange vingers en je hebt je nieuwe favoriete dessert!
Côte de boeuf met gerookt Zeeuws zout en dragonboter
Dit is een prachtig stuk vlees wat goed past bij een uitgebreid diner. Zeker in combinatie met Zeeuws zout én zelfgemaakte dragonboter kan dat etentje niet meer stuk.
Quiche met gerookte makreel en dragon
Je kent vast de klassieke quiche lorraine met kaas en spekjes. Niets mis mee natuurlijk, maar probeer eens deze heerlijke quiche met makreel en (je raadt het al) dragon.
Traag gegaarde wittewijnkip met knoflook en dragon
Dit recept klinkt net zo lekker als dat het smaakt. Al is de smaak misschien nog wel lekkerder dan je verwacht. De smaken van knoflook en dragon combineren namelijk perfect, probeer maar eens met deze kip.
Gefrituurde asperges op toast met kruidenmayonaise
Asperges frituren? Jazeker! Probeer maar eens uit met dit recept, je wilt daarna waarschijnlijk nooit meer anders.
Elke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Lees ook:
Onze tips
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.