Advertentie
Zeker als ze in het seizoen zijn koken we maar al te graag met vijgen. Rijpe vijgen zijn zoet en aromatisch, zeker met een tegenhanger qua smaak combineren ze erg goed. Wij verzamelden onze favoriete recepten met vijgen voor je!
Recepten met vijgen
Van augustus tot en met oktober zijn vijgen volop verkrijgbaar bij de supermarkt en groenteboer. Wat ons betreft combineert deze zoete vrucht erg goed met hartige producten zoals geitenkaas en rauwe ham, al verwerken we ze ook maar al te graag in zoete baksels. Hoog tijd voor een lijstje met de lekkerste recepten met vijgen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ons favoriete recept met vijgen:
Gemarineerde vijgen met mozzarella en serranoham
Dit feestelijke voorgerecht misstaat zeker niet bij een gezellig diner met vrienden of familie. De combinatie van vijgen met serranoham en roquefort-saus is weergaloos en behoort zeker tot onze favorieten.
Ingrediënten
Bereiding
Leg de vijgen met de snijkanten naar boven op een schaal. Klop de azijn en de mosterd door elkaar. Klop de olie en de honing er beetje bij beetje doorheen. Breng de dressing op smaak met zout en peper en druppel hem over de vijgen. Laat op kamertemperatuur ca. 20 minuten marineren.
Verdeel de rucola, de mozzarella en de ham over 2 borden. Verdeel er de vijgen met de dressing over en garneer met de basilicumblaadjes.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Charlotte Tolhurst Styling: Tony Hutchinson Foodstyling: Katy Greenwood
Nog meer recepten met vijgen:
Gebakken zeebaars met vijgen en gekonfijte ui
Vis en vijgen? Jazeker! Probeer maar eens met dit recept voor gebakken zeebaars. Juist de ziltige smaak van de zeebaars combineert erg goed met het zoete van de vijgen. Hoe rijper ze zijn, hoe beter.
Vijgenchutney
De zomer vangen in een potje klinkt zo gek nog niet. Maak je eigen vijgenchutney in en houd het zomergevoel nog even wat langer vast dit jaar.
Panna cotta met balsamicovijgen
De vijgen zorgen in dit recept voor een fris zuurtje bij panna cotta, zeker omdat je ze marineert in balsamicoazijn. Een ideaal dessert voor als je gasten krijgt, je kunt het namelijk al ruim van tevoren maken.
Geitenstoof met bockbier, vijgen en pompoen
Hier in Nederland koken we niet zo vaak met geitenvlees, wat eigenlijk zonde is. Je maakt er namelijk de lekkerste stoofpotjes mee, dat bewijst dit recept met geitenvlees, bier, vijgen en pompoen wel!
Bulgursalade met ansjovis en geroosterde vijgen
Net als perziken kun je vijgen ook prima roosteren. Zo krijgt de vijg nog diepere smaken. Probeer maar eens in deze salade, die overigens ook nog eens binnen een half uur op tafel staat.
Tosti met vijgen en waterkers
Ook op een tosti smaken vijgen erg goed, denk maar eens aan de zoete smaak van ketchup of chilisaus. In dit recept combineren we de vijgen met cheddar (gebruik vooral niet te weinig) en verse waterkers.
Lees ook:
Onze tips
De beste temperaturen om wijn te serveren
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.