Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Recepten met vijgen: gemarineerde vijgen met mozzarella en serranoham

Dit zijn de lekkerste recepten met vijgen

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Zeker als ze in het seizoen zijn koken we maar al te graag met vijgen. Rijpe vijgen zijn zoet en aromatisch, zeker met een tegenhanger qua smaak combineren ze erg goed. Wij verzamelden onze favoriete recepten met vijgen voor je!

Recepten met vijgen

Van augustus tot en met oktober zijn vijgen volop verkrijgbaar bij de supermarkt en groenteboer. Wat ons betreft combineert deze zoete vrucht erg goed met hartige producten zoals geitenkaas en rauwe ham, al verwerken we ze ook maar al te graag in zoete baksels. Hoog tijd voor een lijstje met de lekkerste recepten met vijgen.

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Recepten met vijgen: gemarineerde vijgen met mozzarella en serranoham

Gemarineerde vijgen met mozzarella en serranoham

Dit feestelijke voorgerecht misstaat zeker niet bij een gezellig diner met vrienden of familie. De combinatie van vijgen met serranoham en roquefort-saus is weergaloos en behoort zeker tot onze favorieten.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

6 verse vijgen (in kwarten)
2 el sherryazijn (evt. rodewijnazijn)
½ tl dijonmosterd
3 el olijfolie
1 tl vloeibare honing
zout en peper
50 g rucola
1 bol mozzarella (gescheurd in stukjes)
6 plakken serranoham (evt. parmaham)
handvol basilicumblaadjes

Bereiding

  1. Leg de vijgen met de snijkanten naar boven op een schaal. Klop de azijn en de mosterd door elkaar. Klop de olie en de honing er beetje bij beetje doorheen. Breng de dressing op smaak met zout en peper en druppel hem over de vijgen. Laat op kamertemperatuur ca. 20 minuten marineren.

  2. Verdeel de rucola, de mozzarella en de ham over 2 borden. Verdeel er de vijgen met de dressing over en garneer met de basilicumblaadjes.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Charlotte Tolhurst Styling: Tony Hutchinson Foodstyling: Katy Greenwood

Nog meer recepten met vijgen

Recepten met vijgen: gemarineerde vijgen met mozzarella en serranoham

Gemarineerde vijgen met mozzarella en serranoham

Niet alleen kaas zoals roquefort combineert erg goed met rijpe vijgen, ook mozzarella past er erg goed bij. Zeker de romige smaak van de kaas, het zoute van de serranoham en het zoete van de vijgen zorgt voor een gouden combinatie.

Naar het recept
Gebakken zeebaars met vijgen en gekonfijte ui

Gebakken zeebaars met vijgen en gekonfijte ui

Vis en vijgen? Jazeker! Probeer maar eens met dit recept voor gebakken zeebaars. Juist de ziltige smaak van de zeebaars combineert erg goed met het zoete van de vijgen. Hoe rijper ze zijn, hoe beter.

Naar het recept
Vijgenchutney

Vijgenchutney

De zomer vangen in een potje klinkt zo gek nog niet. Maak je eigen vijgenchutney in en houd het zomergevoel nog even wat langer vast dit jaar.

Naar het recept
recepten met vijgen: panna cotta

Panna cotta met balsamicovijgen

De vijgen zorgen in dit recept voor een fris zuurtje bij panna cotta, zeker omdat je ze marineert in balsamicoazijn. Een ideaal dessert voor als je gasten krijgt, je kunt het namelijk al ruim van tevoren maken.

Naar het recept
Geitenstoof met bockbier, vijgen en pompoen

Geitenstoof met bockbier, vijgen en pompoen

Hier in Nederland koken we niet zo vaak met geitenvlees, wat eigenlijk zonde is. Je maakt er namelijk de lekkerste stoofpotjes mee, dat bewijst dit recept met geitenvlees, bier, vijgen en pompoen wel!

Naar het recept
Recepten met vijgen: bulgursalade

Bulgursalade met ansjovis en geroosterde vijgen

Net als perziken kun je vijgen ook prima roosteren. Zo krijgt de vijg nog diepere smaken. Probeer maar eens in deze salade, die overigens ook nog eens binnen een half uur op tafel staat.

Naar het recept
tosti met vijgen

Tosti met vijgen en waterkers

Ook op een tosti smaken vijgen erg goed, denk maar eens aan de zoete smaak van ketchup of chilisaus. In dit recept combineren we de vijgen met cheddar (gebruik vooral niet te weinig) en verse waterkers.

Naar het recept

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!