Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
bevroren fruit gezond

Is bevroren fruit minder gezond dan vers fruit?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Bij bijna iedere supermarkt vind je het tegenwoordig in de vriezer: bevroren aardbeien, kersen, perziken en ga zo maar door. Deze doosjes vol lekkers zijn handig voor het maken van een smoothie of gewoon om uit het vuistje te eten. Misschien nog wel beter: het scheelt je vaak nog een hoop geld ook. Maar is diepvriesfruit net zo gezond als vers fruit of kunnen we het beter links laten liggen?

Is bevroren fruit gezond?

Diepvriesfruit heeft een aantal voordelen ten opzichte van de reguliere variant. Zo kun je zelfs in de winter je favoriete zomerse bessen eten. Ook is een bevroren vrucht natuurlijk langer houdbaar, wat zorgt voor minder voedselverspilling. Zeg dus maar dag tegen de teleurstelling die je ervaart als jouw frambozen wéér bedorven uit de koelkast komen. Dat klinkt veelbelovend, maar is bevroren fruit ook net zo gezond als vers fruit?

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Fruit op zijn verst

Om die vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te weten wanneer vruchten eigenlijk op hun best zijn. Oftewel, wanneer ze de meeste vitaminen, mineralen en natuurlijke antioxidanten bevatten. Dit is wanneer je ze op hun rijpst vers van de boom haalt. Hoe sneller je het fruit vervolgens eet, hoe meer je profiteert van de gezondheidsvoordelen.

De vruchten die in de supermarkt in het schap liggen, zijn vaak al wat eerder geplukt. Dit omdat ze natuurlijk nog vervoerd moeten worden en langer houdbaar blijven. Op het moment dat dit fruit wordt geplukt, is de maximale hoeveelheid gezonde voedingsstoffen dus nog niet bereikt.

Is diepvriesfruit gezond?

Bij bevroren fruit gaat dit proces anders. In dit geval worden dit lekkers wél geplukt als ze op hun rijpst zijn. Vervolgens worden de vruchten al binnen enkele uren ingevroren. Hierdoor verliezen ze nauwelijks hun gezonde voedingsstoffen.

Het is hierbij wel belangrijk dat dit invriezen op de juiste temperatuur gebeurt: niet warmer dan -18 graden. Stop het fruit ook niet opnieuw in de vriezer als het eenmaal ontdooid is: dit gaat juist ten koste van de vitaminen en mineralen. Lees hier alle tips & tricks over invriezen.

De beste keuze: bevroren fruit of vers fruit?

Dus: is bevroren fruit gezond of kun je beter gaan voor vers? Als je de kans krijgt om een rijpe appel te eten die net van appelboom komt, doe het! Dan profiteer je van de meeste gezondheidsvoordelen. Diepvriesfruit is echter ook gewoon een prima keuze en bevat vaak evenveel of zelfs net wat meer voedingsstoffen dan verse vruchten.

Kies eigenlijk vooral wat je lekker vindt, of dat nu kersen uit de diepvries of een handjevol verse cranberry’s zijn.

fruit bevroren

Lees ook:

Bronnen: Keuringsdienst van Waarde & CNN Health.

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!