Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Cover voor Alles wat je moet weten over invriezen + de beste tips & tricks

Alles wat je moet weten over invriezen + de beste tips & tricks

Advertentie

Door slim gebruik te maken van je diepvries zorg je dat je frisse en gezonde seizoensgroenten, fruit en maaltijden altijd binnen handbereik hebt. Wat kun je beter niet in de diepvries leggen, wat is de beste temperatuur en hoe zit het met opnieuw invriezen? Wij vertellen je alles over invriezen en geven je de beste invriestips.

Wat is de impact van invriezen?

De lage temperaturen in de vriezer brengen de groei van micro-organismen tot stilstand. Hierdoor blijft eten in de diepvries langer goed. Invriezen beïnvloedt nauwelijks de voedingswaarde, dus groenten en fruit uit de diepvries zijn net zo gezond als verse exemplaren. Als je ze kort na de oogst invriest bevatten ze zelfs meer vitaminen en mineralen dan groenten en fruit die al wat verlept in de groentela of op het aanrecht liggen. Bepaalde chemische en fysieke processen kunnen er wel voor zorgen dat ingevroren producten schade lijden, waardoor hun uiterlijk en/of smaak na het invriezen en ontdooien achteruitlopen. Sommige levensmiddelen zoals komkommer of sla zijn kwetsbaarder dan andere en hierdoor minder geschikt om ingevroren te worden.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vriesvak versus diepvries

De meeste mensen hebben in de keuken een zogenaamde koelvriescombinatie staan – een koelkast met daarin een of meerdere vriesvakken. De temperatuur in het vriesvak van je koelkast is hoger dan in een losse vrieskast, meestal tussen de -6 en -12 graden. Dat is prima om je brood in te vriezen of een week of twee ijsjes in te bewaren, maar het is minder geschikt om langere tijd voedsel in te bewaren. Kwetsbare producten zoals vis of vlees kun je in een vriesvak beter niet langer dan een week bewaren. Wil je een voorraad groente, vlees of gekookte maaltijden in je vriezer aanleggen die je langer dan twee weken wil bewaren? Doe dit in een losse diepvries die werkt bij een temperatuur van -18°C.

Hoe lang in de vriezer bewaren?

Let op, ook bij juist invriezen is het eten beperkt houdbaar. Dit is hoe lang je eten in de vriezer kunt bewaren per soort:

1 maand:

Brood en bakkerijproducten

2-3 maanden:

Vette vis (bijv. zalm en makreel), varkensvlees, kip en kalkoen, gehakt, lamsvlees, peulvruchten (geweekt en gekookt), kliekjes

6 maanden:

Magere vis (bijv. kabeljauw, koolvis en tonijn)

6-9 maanden:

Rundvlees, fruit

1 jaar:

Groente (geblancheerd)

Etiketten

Met speciale diepvriesetiketten die je op de bakjes en zakjes plakt kun je makkelijk bijhouden wat en wanneer je hebt ingevroren. Zo hoef je je nooit meer af te vragen of de rode substantie in je diepvriesbakje tomatensoep of pastasaus is en weet je bovendien precies of alles nog goed is.

Wat kun je beter niet invriezen?

Let op, niet alle producten zijn geschikt om in te vriezen. Zie hieronder het lijstje met levensmiddelen die je beter niet in kunt vriezen:

Zachte kaas

Zachte kazen zoals roomkaas, cottage cheese, ricotta, brie of camembert bevatten veel water dat na het invriezen kristalliseert. Hierdoor krijgen de kazen een korrelige structuur. Harde kazen zoals edammer of Goudse kaas kun je prima invriezen. Het handigst is om geraspte kaas in te vriezen en te gebruiken op pizza’s of om ovenschotels mee te gratineren.

Eieren

Hele eieren barsten in de vriezer open en gekookte eieren krijgen een rubberachtige structuur, dus je kunt ze beter niet invriezen. Wat je wel kunt doen: kluts rauwe eieren, giet ze in de holtes van een muffinbakblik en laat ze hard worden in de vriezer. Stort de eieren uit het blik en bewaar ze in een diepvriesbakje tot 1 jaar in de vriezer.

Zuivel

Verse zuivel zoals melk, kwark, yoghurt of room verandert van structuur en schift na het invriezen en ontdooien.

Nog meer producten die niet geschikt zijn om in te vriezen:

Sommige groenten

Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat of komkommer kun je beter niet invriezen. De waterkristallen beschadigen de celwanden waardoor de groenten nat en slap worden.

Mayonaise en dressings

Mayonaise en dressings zijn in feite emulsies, oftewel homogene mengsels van vet en water. Door het invriezen scheidt het vet zich van het water en verandert je romige mayo of dressing in een geschifte, klonterige saus. Omdat zowel sla als dressings niet geschikt zijn om in te vriezen, zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat salades invriezen ook niet zo’n goed idee is.

Aardappels

Net als groenten kun je rauwe aardappels beter niet invriezen. Het is wel mogelijk als je ze eerst ca. 5 minuten voorkookt en daarna direct laat afkoelen in een kom met ijskoud water. Goed uitgelekt, drooggedept en luchtdicht verpakt zijn ze maximaal 1 jaar houdbaar in de vriezer.

Lees ook: Wow! 10 verrassende etenswaren die je prima in kunt vriezen

Waarom blancheren?

Groenten bevatten enzymen die na het vriezen actief blijven. Hierdoor gaan bepaalde processen ook na het invriezen gewoon door. Om groenten zo vers mogelijk te bewaren, is het belangrijk om deze processen te stoppen. Dat kan eenvoudig door groenten van tevoren te blancheren. Leg hiervoor de groenten ca. 2 minuten in een pan met kokend water – dit is voldoende om de enzymen onschadelijk te maken. Haal de groenten uit het water en dompel ze direct onder in ijskoud water om het kookproces te stoppen. Na het uitlekken en droogdeppen kun je de groenten luchtdicht afgesloten in de vriezer leggen. Bewaar groenten en fruit altijd zo luchtdicht mogelijk in de vriezer omdat ze anders kunnen uitdrogen en taai worden. Hiervoor kun je het beste speciale diepvrieszakjes of -bakjes gebruiken zoals bijvoorbeeld deze.

Hoe ontdooien?

Tijdens het ontdooien wordt het voedsel blootgesteld aan hogere temperaturen en verliest het vocht, dit zijn twee factoren die de groei van bacteriën bevorderen. Sommige voedingsmiddelen, zoals kip, vis en vlees, zijn gevoeliger voor de groei van bacteriën dan andere. Om de groei van gevaarlijke bacteriën zoveel mogelijk tegen te gaan, is het goed om deze producten altijd in de koelkast te laten ontdooien bij een temperatuur van 3-4°C. Dit duurt veel langer dan wanneer je de producten op kamertemperatuur laat ontdooien, maar deze methode is veel voedselveiliger. Boven 4 graden kunnen bacteriën zich namelijk razendsnel vermenigvuldigen en kan het voedsel zo aangetast worden dat de consumptie tot voedselvergiftiging kan leiden, ook als je het goed verhit voor gebruik. Minder bederfelijke producten zoals brood, fruit of groenten kun je prima op het aanrecht zetten om te ontdooien.

Opnieuw invriezen?

Stel, je haalt de ingevroren kip in de ochtend uit de vriezer om te laten ontdooien op het aanrecht. Wanneer je ’s avonds te laat thuiskomt heb je geen zin meer om te koken en besluit je om een pizza te bestellen. De kip schuif je maar weer terug in de diepvries, volgende keer dan maar. Maar is dat wel zo’n goed idee? In het artikel ‘Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen‘ gaan we hier verder op in.

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!