Advertentie
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Stel, je haalt de ingevroren scharrelkip in de ochtend uit de vriezer om te laten ontdooien op het aanrecht. ’s Avonds kom je laat thuis en ben je te moe en hongerig om nog te gaan koken en besluit je dus om een pizza te bestellen. De kip schuif je maar weer terug in het vriesvak van je vriezer, volgende keer dan maar. Maar kun je ontdooid voedsel zonder risico’s opnieuw invriezen? En maakt het nog uit of het om rauwe kip gaat of restjes van het avondeten? Vandaag vertellen we je hier alles over!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Veilig ontdooien
De risico’s die opnieuw invriezen met zich meebrengen, ontstaan vooral bij het ontdooien. Tijdens het ontdooien wordt het voedsel blootgesteld aan hogere temperaturen en verliest het vocht, dit zijn twee factoren die de groei van bacteriën bevorderen. Sommige voedingsmiddelen, zoals kip, vis en vlees, zijn gevoeliger voor de groei van bacteriën dan andere. Om de groei van gevaarlijke bacteriën zoveel mogelijk tegen te gaan, is het goed om deze producten altijd in de koelkast te ontdooien bij een temperatuur van 3-4°C. Dit duurt veel langer dan wanneer je de producten op kamertemperatuur laat ontdooien, maar deze methode is veel voedselveiliger. Boven 4 graden kunnen bacteriën zich namelijk razendsnel vermenigvuldigen en kan het voedsel zo aangetast worden dat de consumptie tot voedselvergiftiging kan leiden.
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen. Het verliest opnieuw vocht en wordt blootgesteld aan hogere temperaturen, waardoor niet alleen de uiterlijke kenmerken en smaakeigenschappen achteruitlopen, maar ook de kans op voedselvergiftiging veel groter wordt.
Als je een zeer bederfelijk product zoals rauwe kip lange tijd op kamertemperatuur laat ontdooien, is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Het voorbeeld aan het begin waarbij je de rauwe kip de hele dag op het aanrecht laat staan en vervolgens opnieuw invriest, is daarom het worstcasescenario. Minder bederfelijke producten zoals brood of producten die je in de koelkast hebt laten ontdooien, brengen bij opnieuw invriezen veel minder risico’s met zich mee. Deze producten kun je vaak prima opeten zonder ergens last van te krijgen. Toch wordt het uit voorzorg afgeraden, omdat er altijd een zekere mate van risico blijft en eventuele voedselvergiftiging vooral voor zwangere vrouwen, zieken en ouderen ernstige gevolgen kan hebben. Dit is ook de reden waarom het verplicht is om op alle bevroren producten te vermelden dat je ze niet opnieuw moet invriezen.
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen: conclusie & tips
Als je geen risico’s wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Ontdooi deze producten altijd in de koelkast bij maximaal 4°C en leg ze nooit opnieuw in de vriezer als ze langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen. Heb je toch rauwe producten ontdooid die je nu niet kunt opmaken? Gaar de producten door en door en leg ze dan opnieuw in de vriezer. Gekookte restjes kun je namelijk wel weer invriezen. Maar ook voor gekookt voedsel geldt: alleen één keer ontdooien en dan niet meer terug in de vriezer leggen.
Lees nu ook:
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.