Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen

Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen

Advertentie

"Na ontdooiing niet opnieuw invriezen." Deze zin heb je waarschijnlijk al vaker op de verpakking van een diepvriespizza, vissticks of een vegaburger zien staan. Sterker nog, in Nederland is het in de wet bepaald dat fabrikanten deze waarschuwing op alle bevroren producten moeten zetten. Maar waarom is dat eigenlijk en wat kan er gebeuren als je dat toch doet? Wij leggen het uit!

Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen

Stel, je haalt de ingevroren scharrelkip in de ochtend uit de vriezer om te laten ontdooien op het aanrecht. ’s Avonds kom je laat thuis en ben je te moe en hongerig om nog te gaan koken en besluit je dus om een pizza te bestellen. De kip schuif je maar weer terug in het vriesvak van je vriezer, volgende keer dan maar. Maar kun je ontdooid voedsel zonder risico’s opnieuw invriezen? En maakt het nog uit of het om rauwe kip gaat of restjes van het avondeten? Vandaag vertellen we je hier alles over!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen

Veilig ontdooien

De risico’s die opnieuw invriezen met zich meebrengen, ontstaan vooral bij het ontdooien. Tijdens het ontdooien wordt het voedsel blootgesteld aan hogere temperaturen en verliest het vocht, dit zijn twee factoren die de groei van bacteriën bevorderen. Sommige voedingsmiddelen, zoals kip, vis en vlees, zijn gevoeliger voor de groei van bacteriën dan andere. Om de groei van gevaarlijke bacteriën zoveel mogelijk tegen te gaan, is het goed om deze producten altijd in de koelkast te ontdooien bij een temperatuur van 3-4°C. Dit duurt veel langer dan wanneer je de producten op kamertemperatuur laat ontdooien, maar deze methode is veel voedselveiliger. Boven 4 graden kunnen bacteriën zich namelijk razendsnel vermenigvuldigen en kan het voedsel zo aangetast worden dat de consumptie tot voedselvergiftiging kan leiden.

Opnieuw invriezen

Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen. Het verliest opnieuw vocht en wordt blootgesteld aan hogere temperaturen, waardoor niet alleen de uiterlijke kenmerken en smaakeigenschappen achteruitlopen, maar ook de kans op voedselvergiftiging veel groter wordt.

Als je een zeer bederfelijk product zoals rauwe kip lange tijd op kamertemperatuur laat ontdooien, is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Het voorbeeld aan het begin waarbij je de rauwe kip de hele dag op het aanrecht laat staan en vervolgens opnieuw invriest, is daarom het worstcasescenario. Minder bederfelijke producten zoals brood of producten die je in de koelkast hebt laten ontdooien, brengen bij opnieuw invriezen veel minder risico’s met zich mee. Deze producten kun je vaak prima opeten zonder ergens last van te krijgen. Toch wordt het uit voorzorg afgeraden, omdat er altijd een zekere mate van risico blijft en eventuele voedselvergiftiging vooral voor zwangere vrouwen, zieken en ouderen ernstige gevolgen kan hebben. Dit is ook de reden waarom het verplicht is om op alle bevroren producten te vermelden dat je ze niet opnieuw moet invriezen.

Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen: conclusie & tips

Als je geen risico’s wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Ontdooi deze producten altijd in de koelkast bij maximaal 4°C en leg ze nooit opnieuw in de vriezer als ze langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen. Heb je toch rauwe producten ontdooid die je nu niet kunt opmaken? Gaar de producten door en door en leg ze dan opnieuw in de vriezer. Gekookte restjes kun je namelijk wel weer invriezen. Maar ook voor gekookt voedsel geldt: alleen één keer ontdooien en dan niet meer terug in de vriezer leggen.

Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen

Lees nu ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!