Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Makreel met ‘nduja-kikkererwtenstoof

Vis recepten: 15x lekker en gezond

Advertentie

Wil je wat vaker een stukje vis op tafel zetten maar vind je het soms lastig te bereiden? Lees dan snel verder want wij hebben onze favoriete recepten met vis verzameld om jou op weg te helpen. Je zult zien dat vis naast gezond vooral ook heel erg lekker is!

Vis recepten

Vis is heel goed voor je hart- en bloedvaten en daarom raadt het Voedingscentrum aan om het minstens een keer in de week te eten. Gelukkig is vaker vis op tafel zetten helemaal niet moeilijk. Zeker wanneer je deze heerlijke vis recepten ontdekt hebt. Er zijn zo veel verschillende vissoorten en gerechten dat er voor iedereen wel wat tussen zit. Wat denk je bijvoorbeeld van een zalm-garnalenrisotto of een spaghetti met paprika en ansjovis?

Wil je de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verschil verse vis

Maar voordat je aan de slag kan gaan met deze heerlijke vis recepten, moet je goed bedenken waar jij je vis gaat kopen. Vis uit de supermarkt is namelijk heel vaak niet zo vers als het lijkt. Vol verbazing keken wij onlangs naar het tv-programma Keuringsdienst van Waarde van KRO-NCRV. De aflevering waarin zij het verschil tussen verse vis en vis uit de vriezer onderzochten, liet onze mond openvallen…

1. Romige pasta met zalm en doperwten

We beginnen direct met een van onze favoriete vis recepten: romige pasta met zalm en doperwten. Deze pasta is niet alleen erg lekker maar ook nog eens heel snel. Wij beloven je dat je dit gerecht binnen 20 minuten op tafel hebt staan.

> naar het recept: romige pasta met zalm en doperwten

Romige pasta met zalm en doperwten

2. Tuna melt pastaschotel

Is tuna melt jouw favoriete sandwich? Dan is deze pastaschotel met tonijn en cheddar echt iets voor jou. Tover de welbekende tuna melt om in een heerlijke pastaschotel. Succes gegarandeerd!

> naar het recept: tuna melt pastaschotel

Tuna melt pastaschotel

3. Moqueca (Braziliaanse visstoof)

Moqueca is een fris stoofgerecht met vis, garnalen, kokosmelk en koriander. Traditioneel wordt deze Braziliaanse stoof in een speciale aardewerken pot gemaakt maar in een braadpan lukt het ook. Probeer maar!

> naar het recept: moqueca (Braziliaanse visstoof)

Moqueca (Braziliaanse visstoof)

4. Spaghetti met paprika-ansjovissaus

Het geheime ingrediënt van de meeste pastasauzen? Ansjovis. Dit ziltige visje geeft namelijk zo veel smaak af dat je daarnaast niet veel nodig hebt. Wat paprika’s en tomaat erbij en je hebt een heerlijk hoofdgerecht.

> naar het recept: spaghetti met paprika-ansjovissaus

Spaghetti met paprika-ansjovissaus

5. Warm gerookte haring met knapperige aardappeltjes

Wist je dat haring hartstikke gezond is? Net als bij zalm en makreel zit deze vis vol met gezonde vetten en omega-3. In combinatie met gebakken aardappeltjes likken wij er onze vingers bij af.

> naar het recept: warm gerookte haring met knapperige aardappeltjes

Warm gerookte haring met knapperige aardappeltjes

6. Orzosalade met sperziebonen en tonijn

Dit is typisch zo’n gerecht dat ideaal is om te maken op drukke dagen. De kans is namelijk groot dat je de meeste ingrediënten al in huis hebt. Denk aan een blik tonijn, sperziebonen in de vriezer en een potje olijven achterin je voorraadkast. Is dat bij jou het geval? Ga dan gelijk aan de slag!

> naar het recept: orzosalade met sperziebonen en tonijn

Orzosalade met sperziebonen en tonijn

7. Acqua pazza – zeebaars gepocheerd in tomatensaus

Zeebaars is in de Nederlandse keuken nog relatief onbekend. Zonde, want deze vis zit boordevol mineralen als calcium, ijzer en zink. Door de vis te pocheren in tomatensaus krijgt ‘ie snel veel smaak. Dat is gegarandeerd genieten!

> naar het recept: acqua pazza – zeebaars gepocheerd in tomatensaus

Acqua pazza – zeebaars gepocheerd in tomatensaus

8. Zalm-garnalenrisotto met citroen, mascarpone en dille

Risotto maken moeilijk? Niet wanneer je dit recept stap-voor-stap opvolgt. Door de mascarpone wordt de rijst extra romig en dat past heel goed bij de smaak van zalm en garnalen. Een perfect gerecht om te maken wanneer je eters krijgt. Je maakt zeker indruk!

> naar het recept: zalm-garnalenrisotto met citroen, mascarpone en dille

Zalm-garnalenrisotto met citroen, mascarpone en dille

9. Salade niçoise

De salade niçoise is een Franse klassieker die wij geregeld op tafel zetten. Het is namelijk gezond, makkelijk en vooral heel erg lekker. Wil je een keer variëren? Probeer dan deze salade niçoise-wraps.

> naar het recept: salade niçoise

Salade niçoise

10. Thaise viskoekjes

Meer dan een half uur heb je niet nodig om deze Thaise viskoekjes op tafel – of de borrelplank – te zetten. Je maakt ze met kabeljauwfilet, een witvis die zich hier prima voor leent. Onze tip? Haal verse kabeljauwfilet bij de visboer, je proeft het verschil!

> naar het recept: Thaise viskoekjes

Thais borrelen: Thaise viskoekjes

11. Traybake met zalm, zoete aardappel en sesam

Een traybake is het perfecte gerecht op dagen dat je weinig tijd hebt. Het is simpel, snel en vooral heel erg makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten op de plaat te leggen en de oven doet de rest van het werk. Wie zegt dat recepten met vis moeilijk zijn?

> naar het recept: traybake met zalm, zoete aardappel en sesam

Traybake met zalm, zoete aardappel en sesam

12. Warme rijstsalade met zalm en verse kruiden

Tegenwoordig zijn sushi bowls waanzinnig populair. Maar wat dacht je van een warme rijstsalade met zalm en verse kruiden? Hetzelfde idee maar net effe wat anders! Lekker gezond door de rode rijst.

> naar het recept: warme rijstsalade met zalm en verse kruiden

Warme rijstsalade met zalm en verse kruiden

13. Orzo met kabeljauw en chorizo uit de oven

Snel, lekker én gezond! Dat is deze orzo met kabeljauw en chorizo uit de oven. Alles bij elkaar heb je nog geen uur nodig om deze heerlijke maaltijd op tafel te toveren. En het beste? De oven doet het meeste werk voor je.

> naar het recept: orzo met kabeljauw en chorizo uit de oven

Orzo met kabeljauw en chorizo uit de oven

14. Makreel met ‘nduja-kikkererwtenstoof

Kook jij weleens met ‘nduja? Dit is een smeerbare Italiaanse worst met een lichtpittige smaak die mooi samengaat met bijvoorbeeld tomaten, kikkererwten en makreel. Probeer dit heerlijke recept maar eens.

> naar het recept: makreel met ‘nduja-kikkererwtenstoof 

Makreel met ‘nduja-kikkererwtenstoof

15. Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Heb je wat vis van gisteren over? Tover de restjes dan om tot een heerlijke lasagne. Als je extra veel maakt, heb je over voor de volgende dag. En dan is het altijd nog lekkerder!

> naar het recept: vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Lees ook: Tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir: “We moeten bewuster met vis koken” 

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!