Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Makreel met ‘nduja-kikkererwtenstoof

Vis recepten: 15x lekker en gezond

Wil je wat vaker een stukje vis op tafel zetten maar vind je het soms lastig te bereiden? Lees dan snel verder want wij hebben onze favoriete recepten met vis verzameld om jou op weg te helpen. Je zult zien dat vis naast gezond vooral ook heel erg lekker is!

Vis recepten

Lees verder na de advertentie

Vis is heel goed voor je hart- en bloedvaten en daarom raadt het Voedingscentrum aan om het minstens een keer in de week te eten. Gelukkig is vaker vis op tafel zetten helemaal niet moeilijk. Zeker wanneer je deze heerlijke vis recepten ontdekt hebt. Er zijn zo veel verschillende vissoorten en gerechten dat er voor iedereen wel wat tussen zit. Wat denk je bijvoorbeeld van een zalm-garnalenrisotto of een spaghetti met paprika en ansjovis?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verschil verse vis

Maar voordat je aan de slag kan gaan met deze heerlijke vis recepten, moet je goed bedenken waar jij je vis gaat kopen. Vis uit de supermarkt is namelijk heel vaak niet zo vers als het lijkt. Vol verbazing keken wij onlangs naar het tv-programma Keuringsdienst van Waarde van KRO-NCRV. De aflevering waarin zij het verschil tussen verse vis en vis uit de vriezer onderzochten, liet onze mond openvallen…

Romige pasta met zalm en doperwten

Romige pasta met zalm en doperwten

We beginnen direct met een van onze favoriete vis recepten: romige pasta met zalm en doperwten. Deze pasta is niet alleen erg lekker maar ook nog eens heel snel. Wij beloven je dat je dit gerecht binnen 20 minuten op tafel hebt staan.

Naar het recept
Tuna melt pastaschotel

Tuna melt pastaschotel

Is tuna melt jouw favoriete sandwich? Dan is deze pastaschotel met tonijn en cheddar echt iets voor jou. Tover de welbekende tuna melt om in een heerlijke pastaschotel. Succes gegarandeerd!

Naar het recept
Moqueca (Braziliaanse visstoof)

Moqueca (Braziliaanse visstoof)

Moqueca is een fris stoofgerecht met vis, garnalen, kokosmelk en koriander. Traditioneel wordt deze Braziliaanse stoof in een speciale aardewerken pot gemaakt maar in een braadpan lukt het ook. Probeer maar!

Naar het recept
Spaghetti met paprika-ansjovissaus

Spaghetti met paprika-ansjovissaus

Het geheime ingrediënt van de meeste pastasauzen? Ansjovis. Dit ziltige visje geeft namelijk zo veel smaak af dat je daarnaast niet veel nodig hebt. Wat paprika’s en tomaat erbij en je hebt een heerlijk hoofdgerecht.

Naar het recept
Warm gerookte haring met knapperige aardappeltjes

Warm gerookte haring met knapperige aardappeltjes

Wist je dat haring hartstikke gezond is? Net als bij zalm en makreel zit deze vis vol met gezonde vetten en omega-3. In combinatie met gebakken aardappeltjes likken wij er onze vingers bij af.

Naar het recept

Tip!

Orzosalade met sperziebonen en tonijn

Orzo salade met sperziebonen en tonijn

Dit is typisch zo’n gerecht dat ideaal is om te maken op drukke dagen. De kans is namelijk groot dat je de meeste ingrediënten al in huis hebt. Denk aan een blik tonijn, sperziebonen in de vriezer en een potje olijven achterin je voorraadkast. Is dat bij jou het geval? Ga dan gelijk aan de slag!

Naar het recept
Acqua pazza – zeebaars gepocheerd in tomatensaus

Acqua pazza – zeebaars gepocheerd in tomatensaus

Zeebaars is in de Nederlandse keuken nog relatief onbekend. Zonde, want deze vis zit boordevol mineralen als calcium, ijzer en zink. Door de vis te pocheren in tomatensaus krijgt ‘ie snel veel smaak. Dat is gegarandeerd genieten!

Naar het recept
Zalm-garnalenrisotto met citroen, mascarpone en dille

Zalm-garnalenrisotto met citroen, mascarpone en dille

Risotto maken moeilijk? Niet wanneer je dit recept stap-voor-stap opvolgt. Door de mascarpone wordt de rijst extra romig en dat past heel goed bij de smaak van zalm en garnalen. Een perfect gerecht om te maken wanneer je eters krijgt. Je maakt zeker indruk!

Naar het recept
Salade niçoise

Salade niçoise

De salade niçoise is een Franse klassieker die wij geregeld op tafel zetten. Het is namelijk gezond, makkelijk en vooral heel erg lekker. Wil je een keer variëren? Probeer dan deze salade niçoise-wraps.

Naar het recept
Thais borrelen: Thaise viskoekjes

Thaise viskoekjes

Meer dan een half uur heb je niet nodig om deze Thaise viskoekjes op tafel – of de borrelplank – te zetten. Je maakt ze met kabeljauwfilet, een witvis die zich hier prima voor leent. Onze tip? Haal verse kabeljauwfilet bij de visboer, je proeft het verschil!

Naar het recept
Traybake met zalm, zoete aardappel en sesam

Traybake met zalm, zoete aardappel en sesam

Een traybake is het perfecte gerecht op dagen dat je weinig tijd hebt. Het is simpel, snel en vooral heel erg makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten op de plaat te leggen en de oven doet de rest van het werk. Wie zegt dat recepten met vis moeilijk zijn?

Naar het recept
Warme rijstsalade met zalm en verse kruiden

Warme rijstsalade met zalm en verse kruiden

Tegenwoordig zijn sushi bowls waanzinnig populair. Maar wat dacht je van een warme rijstsalade met zalm en verse kruiden? Hetzelfde idee maar net effe wat anders! Lekker gezond door de rode rijst.

Naar het recept
Orzo met kabeljauw en chorizo uit de oven

Orzo met kabeljauw en chorizo uit de oven

Snel, lekker én gezond! Dat is deze orzo met kabeljauw en chorizo uit de oven. Alles bij elkaar heb je nog geen uur nodig om deze heerlijke maaltijd op tafel te toveren. En het beste? De oven doet het meeste werk voor je.

Naar het recept
Makreel met ‘nduja-kikkererwtenstoof

Makreel met ‘nduja-kikkererwtenstoof

Kook jij weleens met ‘nduja? Dit is een smeerbare Italiaanse worst met een lichtpittige smaak die mooi samengaat met bijvoorbeeld tomaten, kikkererwten en makreel. Probeer dit heerlijke recept maar eens.

Naar het recept
Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Vislasagne met bloemkool, spinazie, prei en cottage cheese

Heb je wat vis van gisteren over? Tover de restjes dan om tot een heerlijke lasagne. Als je extra veel maakt, heb je over voor de volgende dag. En dan is het altijd nog lekkerder!

Naar het recept

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Uitgelicht recept
Tuna melt pastaschotel

Tuna melt pastaschotel

Is tuna melt jouw favoriete sandwich? Dan is deze pastaschotel met tonijn en cheddar echt iets voor jou. Tover de welbekende tuna melt om in een heerlijke pastaschotel. Succes gegarandeerd!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 200 g fusilli
  • zout en peper
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui (fijngesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • snufje chilivlokken
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • 200 g tonijn (in olie blik en uitgelekt)
  • 1 tl rozemarijn (fijngehakte)
  • 75 g cheddar (geraspt)

Bereiding

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout. Giet af en laat goed uitlekken.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Verhit de olijfolie in een pan en bak er de ui in ca. 10 minuten zacht in. Voeg de knoflook en de chilivlokken toe en bak ca. 3 minuten verder. Voeg de tomatenblokjes en 200 ml water toe en breng het geheel aan de kook. Kook ca. 10 minuten tot de saus wat ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper.

  3. Roer de pasta, de tonijn en de rozemarijn door de tomatensaus. Schep het mengsel in een ovenschaal (26×18 cm) en bestrooi met de cheddar. Bak 20-25 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en de saus borrelt. Lekker met een groene salade.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Steven Joyce Styling & foodstyling: Rebecca Seal

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!