Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Keuringsdienst van Waarde vis

Wat niemand je vertelt over ‘verse’ zalm in de supermarkt…

Is het je wel eens opgevallen dat er op de verpakking van zalm in de supermarkt ‘ontdooid’ staat? Waarschijnlijk niet. Want verse vis is toch vers? En dus niet eerst ingevroren? Lees snel verder om erachter te komen hoe dat zit!

Lees verder na de advertentie

Vol verbazing keken wij onlangs naar het tv-programma Keuringsdienst van Waarde van KRO-NCRV. De aflevering waarin zij het verschil tussen verse vis en vis uit de vriezer onderzochten, liet onze mond openvallen. Dat kan toch niet kloppen?! Dit is wat niemand je vertelt over de ‘verse’ zalm in de supermarkt…

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verschil verse vis en diepvriesvis

Tip!

Wie een lekker recept met zalm wil maken, gaat naar de visboer. Of haalt de boodschappen bij de buurtsuper om de hoek, waar je de keuze hebt tussen verse vis en diepvriesvis. Het liefst kies je voor de verse variant natuurlijk, want die is vers en dus lekkerder. Toch? Helaas gaat dit niet altijd op.

Verse vis uit de supermarkt is namelijk niet altijd zo vers als wij denken. Wanneer je de plastic verpakking ‘verse’ zalm omdraait, zal je als snel zien dat er ‘ontdooid’ op staat. Huh? Wat is dan het verschil met de vis die even verderop in de vriezer ligt?

Keuringsdienst van Waarde verse vis
Tip

Heb je van dit heerlijke artikel trek gekregen en wil je vis gaan bereiden? Bekijk dan snel ons fijne lijstje met vijftien vis recepten ter inspiratie!

Uit de vriezer

Wat blijkt? Verse vis mag verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest. Raar maar waar. De herkomst is vaak nauwelijks te herleiden door het ingewikkelde productieproces. Een verse vis wordt tijdens de productie (potentieel) meerdere keren ingevroren en dus vaker ontdooid. Verse vis is dus niet per se verser dan die uit de diepvries, maar wel veel duurder. Een slimme marketingtruc!

Prijsverschil

De Keuringsdienst van Waarde maakt een snelle rekensom en legt uit dat er bij de meest gegeten vissoorten een groot prijsverschil zit tussen de verse en diepvriesvis. Zo kost een kilo verse kabeljauwfilet in de supermarkt 24,96 euro en een kilo diepvries kabeljauwfilet slechts 9,06 euro. Bij zalm is het verschil nóg groter: een kilo uit de vriezer kost ‘slechts’ 11,96 en uit het vers-schap maar liefst 35,24 euro!

Doe er je voordeel mee en tel uit je winst. Daarbij heeft vis uit de diepvries ook andere voordelen. Doordat het gelijk is ingevroren, behoudt de vis alle vitamines en de juiste structuur.

Wil je verse vis?

Dus wil je verse vis eten? Breng dan toch liever een bezoekje aan de visboer. Dit is dé plek om dagverse vis te kopen. Zoals de naam al doet vermoeden verschilt dit van de verse vis uit de supermarkt. Dagverse vis mag alleen de naam dagvers dragen als het niet is ingevroren.

Wil je zeker zijn van je zaak? Neem dan zelf de vis eens goed onder de loep. Verse vis ruikt niet en voelt stevig en ietwat elastisch aan. De kiemen horen helder rood te zijn en niet slijmerig. Ten slotte kun je de ogen checken. Zijn deze glanzend en bol? Dan heb je een echt verse vis te pakken!

vis Keuringsdienst van Waarde

Foto’s: KRO-NCRV

Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!