Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
zalm met smoky chorizo

Zalm op de huid bakken: zo doe je dat

Advertentie

De perfecte zalm bakken klinkt makkelijk, maar dat kan nog wel eens een klusje zijn. Want kun je de vis beter met of zonder huid bakken? En hoe weet je of hij van binnen precies goed gegaard is? Wij delen hoe je zalm op de huid het beste kunt bakken en bij welke recepten je dit stukje vis kunt serveren.

Zalm bakken

Zalm is een van de populairste vissoorten om op tafel te zetten. En dat is niet gek, want zalm smaakt heerlijk en zit ook nog eens boordevol goede vetten. Lekker én gezond dus! Maar veel thuiskoks vinden de vis vrij lastig om te bereiden. Heb je een mooi stuk zalm gekocht en wil je deze gaan bakken? Geen paniek, wij leggen je uit hoe je dit het beste doet. Zo krijg je het neusje van de zalm uit eigen keuken.

Naast het bakken kun je natuurlijk ook nog kiezen voor andere bereidingen, zoals gerookte zalm, een zalmtartaar, ovenschotels met zalm of geroosterde zalm. Keuze genoeg dus!

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zalm met huid of zonder?

Bij het kopen van zalm moet je kiezen of je deze mét of zonder huid wilt. Wat je kiest, is natuurlijk helemaal aan jou. Wanneer je stukken zalm in je gerecht wilt verwerken, kan het soms handig om zalm zonder huid te gebruiken. Wil je het stuk zalm los bij de maaltijd serveren? Dan is een moot met huid vaak het lekkerst. Mits je het velletje goed krokant bakt. Veel chefs geven de voorkeur aan zalm op de huid bakken omdat de huid de vis beschermd. Hierdoor gaart de vis langzamer en karamelliseert de huid in plaats van de vis zelf.

Zo kun je zalm het beste bakken in de pan

Zalm kun je bakken in een grillpan, koekenpan of op de barbecue. Je hoeft de zalm in principe niet te kruiden. De vis is zo rijk van smaak dat hij weinig nodig heeft. Een beetje peper en zout volstaat. Al kun je natuurlijk variëren met smaakmakers naar keuze, zoals cajunkruiden of za’atar.

Is je zalm goed op smaak? Dan kun je de vis als volgt in de pan bakken:

  1. Verwarm een pan met antiaanbaklaag op hoog vuur en voeg en een scheutje olie toe;
  2. Wanneer de olie warm is, leg je de zalm op de huid in de pan en bak je deze voor drie tot vier minuten. Voorkom dat je in de tussentijd de moot aanraakt;
  3. Is de zalm ongeveer voor twee derde gegaard (deze kleurt langzaam wit)? Dan is het tijd om de vis om te draaien. Doe dit voorzichtig met een spatel die in zijn geheel onder de zalm past;
  4. Zet het vuur uit en gaar de zalm voor nog ongeveer drie minuten. Afhankelijk van de dikte van de moot;
  5. Laat de vis ongeveer 10 minuten rusten en serveer deze vervolgens bij je gerecht.

Hoelang moet je zalm op de huid bakken?

Hoelang je de zalm moet bakken is afhankelijk van de dikte en grootte van je zalmfilet. Er is dus eigenlijk geen concreet antwoord op de vraag hoelang je zalm moet bakken. Wel kun je natuurlijk bovenstaand stappenplan als leidraad nemen. Maar let op: je kunt de vis beter te kort dan te lang bakken. Zalm is namelijk van nature rijk aan vetten en doordat je de deze verhit tijdens het bakken, gaart de vis nog lange tijd na. Haal de zalm dus liever te vroeg dan te laat uit de pan.

Wanneer is zalm gaar?

Wil je zeker weten dat jouw vis perfect gaar is? Pak dan een kernthermometer en prik die in het midden van de moot. Wanneer het middelste gedeelte een temperatuur van ongeveer 55 graden Celsius heeft, is de zalm mooi gaar en kun je deze uit de pan halen.

Heb je geen kernthermometer? Prik dan met een vleesspies in het midden van de moot. Voel vervolgens voorzichtig aan de spies hoe heet deze is. Is het metaal nog koud? Dan is de vis nog rauw en moet je hem nog heel even bakken. Is het metaal warm? Dan is je zalm gaar. Is het metaal gewoonweg heet en verbrand je bijna je lippen? Dan is je zalm té gaar en moet je de vis zo snel mogelijk uit de pan halen. Je kunt hem natuurlijk nog wel gewoon eten, maar hij zal wat droger smaken.

Wat eten bij gebakken zalm?

Een mooi stuk zalm gaat gelukkig met heel veel verschillende ingrediënten samen. Of je nu kiest voor een frisse salade, aardappeltjes, pasta of groenten. Door middel van de juiste samenstelling van de ingrediënten smaakt dit stuk vis bijna overal bij. Bekijk onderstaande recepten voor de lekkerste gerechten met zalm.

zalm met smoky chorizo

Zalm met smoky chorizo van Jamie Oliver

Met slechts vijf ingrediënten en een kwartiertje tijd zet je een heerlijk hoofdgerecht met zalm, chorizo en tomaten op tafel.

Naar het recept
Cajunzalm met koolsalade

Cajunzalm met koolsalade

Zelf de cajunkruiden maken in dit recept? Meng gelijke hoeveelheden gerookte paprikapoeder, knoflookzout, gedroogde tijm en zwarte peper.

Naar het recept
Cover voor

Gegrilde zalm met gebakken venkel

Zalm in combinatie met venkel is al een feestje op zich. Wij serveren hem graag met noedels, maar het is ook heerlijk om hier een frisse salade van te maken en nog meer groenten toe te voegen.

Naar het recept
Gebakken zalm met waterkerssaus

Gebakken zalm met waterkerssaus

Deze zalm met groene waterkerssaus is heerlijk zacht op de tong. In combinatie met de bimi en aardappeltjes creëer je een heerlijk fris gerecht.

Naar het recept
Krokante zalm teriyaki met zoetzure komkommer

Krokante zalm teriyaki met zoetzure komkommer

Zalm met een lekkere Aziatische twist. Dankzij de rijke smaak van de teriyaki is dit stukje vis perfect om te serveren met witte rijst en het frisse van de komkommersalade. Altijd goed!

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
zalm met smoky chorizo

Zalm met smoky chorizo van Jamie Oliver

Met slechts vijf ingrediënten en een kwartiertje tijd zet je een heerlijk hoofdgerecht met zalm, chorizo en tomaten op tafel.
Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 zalmfilets van 150 g elk (met huid geschrubd en graten verwijderd)
300 g verschillend gekleurde kerstomaatje
4 takjes basilicum
8 zwarte olijven (met pit)
30 g chorizo

Bereiding

  1. Leg de zalmfilets met de huid naar boven in een grote, koude koekenpan met antiaanbaklaag en zet hem op matig hoog vuur. Draai de filets om zodra ze beginnen te sissen en de pan goed op temperatuur is (na ongeveer 3 minuten) en bak ze afhankelijk van de dikte nog ongeveer 5 minuten op de huid, tot ze superkrokant en net gaar zijn.

  2. Snijd intussen de kerstomaatjes doormidden, doe het grootste deel van de basilicumblaadjes, 1 eetlepel rodewijnazijn en een snufje zeezout en zwarte peper erbij en hussel goed. Kneus de  olijven, verwijder de pitten, hak de olijven fijn en maak ze aan met 1 theelepel extra vergine olijfolie en een scheutje water.

  3. Snijd de chorizo in dunne plakjes en bak ze de laatste 2 minuten met de zalm mee. Hussel de laatste 30 seconden de aangemaakte tomaatjes erdoor. Verdeel de chorizo en tomaatjes over de borden, leg de zalmfilets erop en strooi de aangemaakte olijven en de rest van de basilicumblaadjes erover.

Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!