Advertentie
In een quiche, snelle dip of ovenschotel: gerookte zalm is een echte alleskunner. Je kunt het moeiteloos in verschillende gerechten combineren en daarbij zijn er maar weinig mensen die de zachte smaak niet kunnen weerstaan. Daarom delen wij onze favoriete recepten met gerookte zalm en vertellen we je wat meer over het productieproces.
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Gerookte zalm
Goed zalm roken is specialistisch werk. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Je kunt zalm koud en warm roken. Als je warm rookt, rook je de vis bij zo’n 60 graden Celsius voor korte duur. Bij koud roken, rook je hem voor een langere tijd tussen de 26 en 29 graden. De Cook Inlet zalm afkomstig van Kalifornsky Beach wordt volgens het recept van Fish Tales op authentieke manier behandeld en gerookt. Gerookte zalm begint bij het selecteren van de beste kwaliteit vis. Je hebt een goede, fikse maat zalm nodig – een kleine filet rookt minder goed – en een stevige vleesstructuur.
De zalmfilets worden handmatig gepekeld en 20 tot 24 uur in een zout bad gelegd, zodat het zout goed kan intrekken. Hierna wordt de zalm onder zacht stromend water afgespoeld en op rekken gelegd. In een oven van 27 graden Celsius wordt de zalm 6 uur lang gedroogd en vervolgens wordt de vis 2 uur gerookt in een mengsel van eiken- en beukenhout.
Gerookte zalm recepten
Met een mooie gerookte zalm kun je onwijs veel gerechten maken. Wij delen hieronder de lekkerste recepten met deze verse vis:
Platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm
Leg wat plakjes zalm op ieder broodje en garneer met de dille, granaatappelpitjes, waterkers, een lik losgeklopte hummus en je hebt een volwaardig en superfris gerecht!
Gemarineerde gerookte zalm
Bart: “In gerookte vorm vind ik wilde zalm net iets lekkerder dan de gekweekte variant. De zachte bijna boterachtige structuur en de volle rijke smaak van sockeye zalm heeft niet veel nodig, maar het marineren met olie en citroen is een mooie toevoeging voor een heerlijke lunch of voorgerecht.”
Mini-quiches met gerookte zalm en courgette
Superknapperig korstje en een romige vulling, wat wil je nog meer? Als je dit kunstje eenmaal onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren met de vulling. Spinazie, blokjes ham, feta of gebakken champignons; wat je maar lekker vindt. Tip: Je kunt de mini-quiches ook van tevoren maken en op kamertemperatuur serveren. Lekker bij de brunch of borrel.
Tartaar van komkommer, gerookte zalm en avocado
Crumpetschotel met gerookte zalm, snijbiet en hollandaisesaus
Snelle rillette van gerookte zalm
Rilette is een Frans boerengerecht, vaak een smeersel van vlees wat vergelijkbaar is met klassieke paté. Voor een snelle borrelplank maken we een rillette van gerookte zalm.
Platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm
Leg wat plakjes zalm op ieder broodje en garneer met de dille, granaatappelpitjes, waterkers, een lik losgeklopte hummus en je hebt een volwaardig en superfris gerecht!
Ingrediënten
Bereiding
1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
2. Leg de platbroden op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze in met een laagje van de crème fraîche (houd iets van de randen vrij) en verkruimel er in grove stukken de labne overheen. Leg er de venkelplakjes en asperges kriskras op. Schenk er per platbrood 1 el olijfolie overheen. Bestrooi de broodjes met zeezoutvlokken en een draai peper.
3. Bak de platbroodjes in ongeveer 10 minuten in de oven goudbruin en krokant. Laat kort afkoelen.
4. Leg wat plakjes zalm op ieder broodje en garneer met de dille, granaatappelpitjes, waterkers, een lik losgeklopte hummus en eventueel wat wilde venkelbloemen.
Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Zalm uit de oven: héél veel heerlijke recepten
3x wraps met zalm recepten
Zalm in de oven: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Zalmbonbons maken: tips & recept
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.