Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm

6x de lekkerste recepten met gerookte zalm

In samenwerking met Fish Tales

Advertentie

Of je nu kiest voor een voorgerecht, een hapje bij de borrel of door een salade. Gerookte zalm zie je veel terug in verschillende keukens. Maar wat is gerookte zalm precies? En hoe verloopt dit proces? We zochten het voor je uit én delen de lekkerste recepten met je.

In een quiche, snelle dip of ovenschotel: gerookte zalm is een echte alleskunner. Je kunt het moeiteloos in verschillende gerechten combineren en daarbij zijn er maar weinig mensen die de zachte smaak niet kunnen weerstaan. Daarom delen wij onze favoriete recepten met gerookte zalm en vertellen we je wat meer over het productieproces.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gerookte zalm

Goed zalm roken is specialistisch werk. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Je kunt zalm koud en warm roken. Als je warm rookt, rook je de vis bij zo’n 60 graden Celsius voor korte duur. Bij koud roken, rook je hem voor een langere tijd tussen de 26 en 29 graden. De Cook Inlet zalm afkomstig van Kalifornsky Beach wordt volgens het recept van Fish Tales op authentieke manier behandeld en gerookt. Gerookte zalm begint bij het selecteren van de beste kwaliteit vis. Je hebt een goede, fikse maat zalm nodig – een kleine filet rookt minder goed – en een stevige vleesstructuur.

De zalmfilets worden handmatig gepekeld en 20 tot 24 uur in een zout bad gelegd, zodat het zout goed kan intrekken. Hierna wordt de zalm onder zacht stromend water afgespoeld en op rekken gelegd. In een oven van 27 graden Celsius wordt de zalm 6 uur lang gedroogd en vervolgens wordt de vis 2 uur gerookt in een mengsel van eiken- en beukenhout.

Fishtales gerookte zalm

Gerookte zalm recepten

Met een mooie gerookte zalm kun je onwijs veel gerechten maken. Wij delen hieronder de lekkerste recepten met deze verse vis:

Platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm

Platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm

Leg wat plakjes zalm op ieder broodje en garneer met de dille, granaatappelpitjes, waterkers, een lik losgeklopte hummus en je hebt een volwaardig en superfris gerecht!

Naar het recept
Wat zijn kappertjes: gemarineerde gerookte zalm

Gemarineerde gerookte zalm

Bart: “In gerookte vorm vind ik wilde zalm net iets lekkerder dan de gekweekte variant. De zachte bijna boterachtige structuur en de volle rijke smaak van sockeye zalm heeft niet veel nodig, maar het marineren met olie en citroen is een mooie toevoeging voor een heerlijke lunch of voorgerecht.”

Naar het recept
Mini-quiches met gerookte zalm en courgette

Mini-quiches met gerookte zalm en courgette

Superknapperig korstje en een romige vulling, wat wil je nog meer? Als je dit kunstje eenmaal onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren met de vulling. Spinazie, blokjes ham, feta of gebakken champignons; wat je maar lekker vindt. Tip: Je kunt de mini-quiches ook van tevoren maken en op kamertemperatuur serveren. Lekker bij de brunch of borrel.

Naar het recept
Tartaar van komkommer, gerookte zalm en avocado

Tartaar van komkommer, gerookte zalm en avocado

Weinig recepten gingen zo viraal op social media als deze tartaar. Dat begrijpen wij best, want wie kan de combinatie van gerookte zalm, romige avocado en frisse komkommer nou weerstaan?

Naar het recept
Crumpetschotel met gerookte zalm, snijbiet en hollandaisesaus

Crumpetschotel met gerookte zalm, snijbiet en hollandaisesaus

Crumpets zijn een soort American pancakes, verwerkt in deze geweldige schotel met gerookte zalm én een flinke portie snijbiet.  

Naar het recept
snelle rilette met zalm-copy

Snelle rillette van gerookte zalm

Rilette is een Frans boerengerecht, vaak een smeersel van vlees wat vergelijkbaar is met klassieke paté. Voor een snelle borrelplank maken we een rillette van gerookte zalm.

Naar het recept
FAVORIET VAN JULIE
Platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm

Platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm

Leg wat plakjes zalm op ieder broodje en garneer met de dille, granaatappelpitjes, waterkers, een lik losgeklopte hummus en je hebt een volwaardig en superfris gerecht!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

4 eenpersoons Zweedse / Turkse of Elzasser (flammkuchen) platbroodjes
300 ml crème fraîche
1 potje (250 g) labneballetjes op olie (Midden-Oosterse winkel) of geitenkaasbollen op olie (uitgelekt)
2 kleine venkelknollen met groen – in dunne plakjes
450 g groene asperges – schoongemaakt en over de lengte gehalveerd
4 el milde olijfolie
zeezoutvlokken
zwarte peper – versgemalen
1 pakje (300 g) gerookte zalm – in plakjes
½ bosje dille – geplukt
1 bakje (100 g) granaatappelpitjes
80 g waterkers
hummus om erbij te serveren (optioneel)
1 el gedroogde wilde venkelbloemen ter garnering (optioneel)

Bereiding

  1. 1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

  2. 2. Leg de platbroden op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze in met een laagje van de crème fraîche (houd iets van de randen vrij) en verkruimel er in grove stukken de labne overheen. Leg er de venkelplakjes en asperges kriskras op. Schenk er per platbrood 1 el olijfolie overheen. Bestrooi de broodjes met zeezoutvlokken en een draai peper.

  3. 3. Bak de platbroodjes in ongeveer 10 minuten in de oven goudbruin en krokant. Laat kort afkoelen.

  4. 4. Leg wat plakjes zalm op ieder broodje en garneer met de dille, granaatappelpitjes, waterkers, een lik losgeklopte hummus en eventueel wat wilde venkelbloemen.

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!