Hoe rook je zalm?

Goed zalm roken is specialistisch werk. Je kunt zalm ‘koud’ en ‘warm’ roken. Als je ‘warm’ rookt, rook je de vis bij zo’n 60 graden Celsius voor een korte duur. Bij ‘koud’ roken, rook je voor een langere tijd tussen de 26 en 29 graden. De Cook Inlet zalm afkomstig van Kalifornsky Beach wordt volgens het recept van Fish Tales op authentieke manier behandeld en gerookt. Gerookte zalm begint bij het selecteren van de beste kwaliteit vis. Je hebt een goede fikse maat zalm nodig – een kleine filet rookt minder goed – en een stevige vleesstructuur.

De zalmfilets worden handmatig gepekeld en 20 tot 24 uur in een zout bad gelegd zodat het zout iets de filets intrekt. Hierna wordt de zalm onder zacht stromend water afgespoeld en op rekken gelegd. In een oven van 27 graden Celsius wordt de zalm 6 uur lang gedroogd en vervolgens wordt de vis 2 uur gerookt in een mengsel van eiken- en beukenhout.

Fishtales gerookte zalm

Ontdek jouw nieuwe favoriete recepten met gerookte zalm

Voor de lekkerste wilde zalm reizen we met visexepert Bart van Olphen af naar Alaska. Bart laat zien hoe de vis duurzaam wordt gevangen en kan het natuurlijk niet laten om meteen met de verse oogst te gaan koken. Het lezen van deze heerlijke reportage over zalm in de nieuwe Foodies is nóg leuker met je favoriete gerecht met gerookte zalm on the side. Voor welke variatie ga jij? Dit zijn de lekkerste recepten met gerookte zalm.

1. Gemarineerde gerookte zalm

Gemarineerde gerookte zalm

2. Aardappelsalade met gerookte zalm

aardappelsalade met gerookte zalm

3. Aardappelkoekjes met lente-ui en gerookte zalm

Aardappelkoekjes met lente-ui en gerookte zalm

4. Platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm

Platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm

5. Avocadofilopizza met gerookte zalm

AVOCADO FILO-PIZZA MET GEROOKTE ZALM

Lees meer over rook: