Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Fishtales gerookte zalm

Dit zijn de 10 lekkerste recepten met gerookte zalm

In samenwerking met Fish Tales
Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Heb je de heerlijke gerookte zalm van Fish Tales bemachtigd? Dan kun je vast niet wachten om er iets lekkers mee te maken. Daar helpt Foodies, hét culinaire magazine van Nederland, je graag bij. Kies hieronder je favoriete recept uit en ga lekker aan de slag.

Wilde zalm uit Alaska

De gerookte zalm die jij in je winkelwagentje hebt gestopt is in Alaska gevangen en gerookt. Goed zalm roken is specialistisch werk. Je kunt zalm ‘koud’ en ‘warm’ roken. Als je ‘warm’ rookt, rook je de vis bij zo’n 60 graden Celsius voor een korte duur. Bij ‘koud’ roken, rook je voor een langere tijd tussen de 26 en 29 graden. De Cook Inlet zalm afkomstig van Kalifornsky Beach wordt volgens het recept van Fish Tales op authentieke manier behandeld en gerookt. Gerookte zalm begint bij het selecteren van de beste kwaliteit vis. Je hebt een goede fikse maat zalm nodig – een kleine filet rookt minder goed – en een stevige vleesstructuur.

Gekweekte zalm uit Noorwegen

Heb je gekweekte zalm in handen? Die komt van zalmkwekerij Edelfarm in Rognan, Noorwegen. Zalmkwekerij Edelfarm is een echt familiebedrijf. Op Edelfarm kweken ze Noorse zalm in grote kopervrije kooien in zee. Die kooien zijn voor 97 procent gevuld met water en slechts voor 3 procent met vis. De zalmen hebben dus alle ruimte om te groeien. Door de verschillende leefomstandigheden is de structuur van kweekvisvlees net anders dan die van wilde vis, maar de smaak is er niet minder om: de zalm bevat net zoveel omega 3-vetzuren als zijn wildere familieleden en is hartstikke vol van smaak.

Fishtales gerookte zalm

Bart van Olphen, oprichter van Fish Tales vertelt er graag over: “Ik gebruik graag filets van kleinschalige visserijen, waar vis met respect wordt behandeld. Kleine donkere plekken – bloodspots – op de filets wijzen er bijvoorbeeld op dat er grof met de vis is omgegaan tijdens het vissen of mogelijk in de verwerking erna. De zalmfilets worden handmatig gepekeld en 20 tot 24 uur in een zout bad gelegd zodat het zout iets de filets intrekt. Hierna wordt de zalm onder zacht stromend water afgespoeld en op rekken gelegd. In een oven van 27 graden Celsius wordt de zalm 6 uur lang gedroogd en vervolgens wordt de vis 2 uur gerookt in een mengsel van eiken- en beukenhout. Het proces luistert heel nauw en je proeft het absoluut terug, probeer maar!”

Meer lezen over zalm? In Foodies augustus neemt Bart je mee naar Alaska om je alles te vertellen over het vangen van wilde zalm.

Ontdek jouw nieuwe favoriete recepten met gerookte zalm

Jouw lekkere stukje vis heeft dus alles in zich om omgetoverd te worden tot een waanzinnig lekker gerecht. Wat dacht je van een van de volgende variaties?

1. Gemarineerde gerookte zalm

Gemarineerde gerookte zalm

2. Zalmspread met chorizo & tuinkers

Zalmspread

3. Pizza met gerookte zalm en lente-ui

pizza met gerookte zalm en lente-ui

4. Zalmrillettes in een potje

Zalmrillettes in een potje

5. Aardappelsalade met gerookte zalm

aardappelsalade met gerookte zalm

6. Aardappelkoekjes met lente-ui en gerookte zalm

Aardappelkoekjes met lente-ui en gerookte zalm

7. Platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm

Platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm

8. Gerookte zalm met augurk en radijs

Gerookte zalm met augurk en radijs

9. Avocadofilopizza met gerookte zalm

AVOCADO FILO-PIZZA MET GEROOKTE ZALM

10. Gebakken avocado met gerookte zalm en ei

Gebakken avocado met gerookte zalm en ei

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!