Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
recepten met tonijn: vitello tonnato

Feestelijke voorgerechten: 15x recepten

Advertentie

De dagen worden steeds korter en dat betekent maar één ding: de feestdagen komen dichterbij! Weet jij al met welk gerecht jij deze kerst indruk gaat maken? Van paddenstoelencocottes tot pompoensoep, wij delen onze favoriete feestelijke voorgerechten.

Of het nu je verjaardag, pasen of kerst is, met deze recepten wordt het feest in de keuken! Dus ben jij nog op zoek naar hét perfecte voorgerecht om je gasten mee te verrassen? Zoek dan niet verder want met onze feestelijke kerst voorgerechten gooi je altijd hoge ogen.

Tip: Meer inspiratie voor voorgerechten voor kerst vind je uiteraard op onze Pinterest. Of kijk eens tussen deze kerstsoep recepten, die je ook goed als voorgerecht kunt serveren.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Feestelijke voorgerechten

Of je nu gaat voor vlees, vis of vega, met deze feestelijke kerst voorgerechten heb je gegarandeerd succes:

Klassieke uiensoep met madeira

Klassieke uiensoep met madeira

Serveer je graag gerechten uit de klassieke Franse keuken? Dan wordt deze klassieke uiensoep met madeira een nieuwe favoriet. Zeker niet als je er ook nog eens stokbrood met gruyère bij serveert is deze soep gegarandeerd een succes. Wat een smaakmakers bij elkaar…

Naar het recept
Coquille en kaviaar

Coquille en kaviaar

Goede ingrediënten zijn de helft van het werk. Neem nou coquilles en kaviaar; daar kan je toch niet anders dan indruk mee maken?

Naar het recept
Polentakoekje met hummus en geroosterde tomaatjes

Polentakoekje met hummus en geroosterde tomaatjes

Start je maaltijd met een heerlijk polentakoekje met smaakvolle hummus en ook nog eens geroosterde tomaatjes. Je maakt de polenta zelf met maismeel, let er dus goed op dat je niet de kant-en-klare variant koopt.

Naar het recept
recepten met tonijn: vitello tonnato

Vitello tonnato

Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Omdat het voorgerecht in een handomdraai op tafel staat, is het de perfecte start van het diner. Maar let op: dit feestelijke voorgerecht staat of valt met een perfecte tonijnsaus. Onze truc? Rasp er eens wat citroenschil door!

Naar het recept
Gepofte bietjes met Gorgonzola en kersen-sjalottendressing

Gepofte bietjes met gorgonzola en kersen-sjalottendressing

De zoete smaak van de dressing biedt een mooie evenwicht tegen de sterke gorgonzola. Probeer maar eens, dit hele gerecht is in balans.

Naar het recept
Carpaccio van coquilles met passievrucht

Carpaccio van coquilles met passievrucht

Wil je écht iets feestelijks op tafel zetten? Trap het menu dan af met deze chique carpaccio. Met dit recept zet je in een handomdraai een sterrenwaardig voorgerechtje op tafel.

Naar het recept
Carpaccio

Carpaccio

Liever klassiek? Deze carpaccio is zoals je ‘m kent en bij iedereen favoriet.

Naar het recept
Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Hoe maak je een soep feestelijk? Door truffel toe te voegen natuurlijk. Dit ingrediënt maak elk gerecht chique.

Naar het recept
paddenstoelen cocottes

Paddenstoelencocottes

Met deze paddenstoelencocottes serveer jij de welbekende paddenstoelenragout net wat chiquer. Want dit voorgerecht ziet er toch elegant uit? Iedereen krijgt zijn eigen schaaltje, oftewel cocotte.

Naar het recept
pompoensoepje

Pompoensoep met room en speculaaskruiden

Een soepje met een twist. Pompoensoep met speculaaskruiden klinkt misschien wat gek maar smaakt zalig! Voor een feestelijk voorgerecht serveer je de soep in mooi glazen. Tip: leuk om te maken met pakjesavond!

Naar het recept
Mini steak tartare met mosterdmayo en groene asperges

Mini steak tartare met mosterdmayo en groene asperges

Dit gerecht is altijd goed. Met een goed stuk biefstuk maak je de lekkerste steak tartare zelf. Deze mini’s zijn maken de feestdagen éxtra magisch.

Naar het recept
rodebietentartaar

Rodebietentartaar van Healthy Wanderlust

Voor wie niet zit te wachten op rauw vlees is deze variant perfect. Deze rodebietentartaar met quinoa is helemaal van nu en geschikt voor vega’s (en vegans als je de cashewcrème achterwege laat). Of gebruik vegan kookroom!

Naar het recept
Zalm in Negronimarinade

Zalm in Negronimarinade

Door de zalm te marineren krijgt ‘ie niet alleen meer smaak maar ook een prachtige kleur. Lekker op een blini!

Naar het recept
Vol-au-vents met champagne en gamba’s

Vol-au-vents met champagne en gamba’s

Champagne is niet alleen om mee te proosten, maar ook om in je feestelijke voorgerecht te verwerken. Dit recept laat je zien hoe.

Naar het recept
Hartige tompouce met blauwe-kaascrème

Hartige tompouce met blauwe-kaascrème

Hanne: “Geen roze glazuur, geen vanillepudding, geen HEMA, maar dunne crackertjes, een crème van blauwe kaas en zoete vijgen. Een superlekkere combinatie en heel makkelijk om te maken. Is blauwe kaas niet jouw favoriet? Met geitenkaas of een andere zachte kaas lukt het ook!”

Naar het recept

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Foodies favoriet
recepten met tonijn: vitello tonnato

Vitello tonnato

Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Hoe je dit bekende gerecht van kalfsvlees en tonijnsaus perfect maakt? Bekijk snel het recept!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 kalfsmuis (ca. 800 g)
  • 1 el olie
  • 1 el boter
  • 1 blik tonijn (in water – goed uitgelekt)
  • 3 el mayonaise
  • 1 el kappertjes (uit een potje – uitgelekt en fijngehakt)
  • 2 gezouten ansjovisfilets (fijngehakt)
  • 1/2 citroen (de schil geraspt en uitgeperst)
  • zout en peper
  • 12 appelkappertjes
  • 50 g bietenblad
  • 100 g gemengde noten (grof gehakt)
  • knapperig brood

Benodigdheden

  • vleesthermometer

Bereiding

  1. Haal het vlees ca. 1 uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit de olie en de boter in een ruime braadpan. Bak er de kalfsmuis rondom op middelhoog vuur goudbruin in. Voor vitello tonnato mag de kalfsmuis mooi rosé blijven van binnen. Gebruik eventueel een vleesthermometer en houd een kerntemperatuur tussen de 50°C en 55°C aan. Heb je geen vleesthermometer? Lees dan tip 3 onder het recept. Neem het vlees uit de pan en laat het minstens 30 minuten rusten.

  2. Maak intussen de tonijnsaus. Meng de tonijn, de mayonaise, de kappertjes, de ansjovis, de citroenschil en het citroensap goed door elkaar. Voor een extra gladde saus kun je alle ingrediënten vermalen in een keukenmachine. Breng de saus eventueel op smaak met wat versgemalen peper.

  3. Bestrooi de kalfsmuis rondom met zout en peper. Snijd de kalfsmuis met een scherp mes in dunne plakken. Verdeel de plakken over een grote schaal. Druip er de tonijnsaus royaal overheen, maar zorg wel dat je de mooie kleur van het vlees nog ziet. Garneer met de appelkappertjes, het bietenblad en de noten. Geef er knapperig brood bij.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Lees meer over feestelijke voorgerechten voor kerst:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!