
Zit jij ook altijd met je handen in je haar als je het definitieve kerstmenu gaat samenstellen? Er is zoveel lekkers om uit te kiezen! Of je nu drie, vier of zeven gangen serveert wij helpen je met inspiratie. In dit artikel delen wij inspiratie voor een Jamie Oliver kerstmenu.
Lees verder na de advertentie
Jamie Oliver behoort tot absoluut een van de populairste en ook bekendste chefs ter wereld. Niet alleen bij het grote publiek is hij geliefd, ook professionele chefs zijn dol op hem. De recepten van Jamie Oliver zijn dan ook stuk voor stuk maakbaar, ongelooflijk lekker én vaak ook nog eens gezond. Speciaal voor de feestdagen delen we dan ook hét ultieme kerstmenu van Jamie Oliver, boordevol gerechten die stuk voor stuk het kerstdiner tot een succes maken!
Kerstmenu Jamie Oliver
Dit kerstmenu van Jamie Oliver staat snel op tafel, zonder op smaak in te leveren. Alleen de kerstpasta is toch al geweldig?!
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Kerstpasta van Jamie Oliver
We starten in het kerstmenu van Jamie Oliver met deze heerlijke kerstpasta. Maak mooie vormpjes van de verse lasagnevellen en dien dit feestelijke én smaakvolle voorgerecht op. Je gasten zullen gegarandeerd onder de indruk zijn, en dat terwijl je maar één pan nodig hebt voor dit voorgerecht.

Malse geglaceerde lamsschenkels van Jamie Oliver
Deze geglaceerde lamsschenkels zijn het perfecte hoofdgerecht voor de feestdagen. Mede door de paprika’s, olijven, honing en verse peterselie smaakt elke hap naar meer. Ga je liever toch voor een vegetarisch hoofdgerecht? Vervang dan de lamsschenkels door in kwarten gesneden, geschilde knolselderij en bereid het gerecht op dezelfde manier.

Honing-sinaasappelplaatcake van Jamie Oliver
Voor dit geweldige dessert hoef je maar weinig moeite te doen, de oven doet namelijk het meeste werk. Minimale moeite, maar toch maximaal resultaat. Door bloedsinaasappels te gebruiken kleurt de plaatcake ook nog eens mooier dan met gewone sinaasappels. Serveer op mooie gebaksbordjes en het kerstmenu is compleet wat ons betreft!
De recepten en foto’s uit dit artikel komen uit het kookboek:
ONE by Jamie Oliver is published by Kosmos © Jamie Oliver Enterprises Limited (2022 ONE). Photography: © David Loftus, 2022; © Richard Clatworthy, 2022.
Kerst met Jamie Oliver
Wil jij nog meer recepten voor een kerst met Jamie Oliver? In onze Grote Kerstnummer vind je een dubbeldik katern vol Jamie Oliver recepten, interviews, platingtips én een mooie winactie.
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2024€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Inclusief Jamie Oliver recepten

Daarnaast hebben wij nog een paar heerlijke kerstrecepten van The Naked Chef voor je verzameld zodat jij hier ook je eigen menu mee kunt mixen en matchen!

Kippensoep met prei en aardappel
Geniet van deze gevleugelde variant op de klassieke prei-aardappelsoep. Een feestje in elk kommetje.

Varkensschouder
Een varkensschouder is heerlijk na een tijdje in de oven – knapperig en mals vlees. Dit is de perfecte sunday roast!

Schwarzwalder Cakerol
Alle grote smaken van de klassieke taart, maar dan in een makkelijke & leuke cakerol. Dit lust iedereen!

Jamies Christmas pudding sundae
Jamie is gek op Christmas pudding en vertelt in ‘Jamie Cooks Christmas’ dat hij daardoor het baksel haast twee keer zou maken: één voor kerst, één om dit toetje na kerst te maken.

Jamie Olivers ravioli alla Napoletana
Jamie Oliver: “Zelf ravioli is niet zo spannend als je denkt en je hebt er geen speciale spullen voor nodig. Het standaardrecept is 100 g bloem en 3 eidooiers per portie, dus je kunt de hoeveelheden makkelijk aanpassen. Deze ravioli laten zich goed invriezen, dus kook er flink wat en doe ze in de diepvries. Je hoeft ze dan alleen nog in kokend water te laten glijden en te koken tot ze al dente zijn. Heerlijk!”
Voor het pastadeeg
Voor de ricotta-prosciuttovulling
Voor de snelle tomatensaus
Voor de citroensaus
Bereiding
Doe de bloem in een hoopje in een kom of op je werkblad en maak een kuil in het midden. Splits de eieren en doe de dooiers in het kuiltje (vries de eiwitten in voor een ander recept). Kluts de dooiers met een vork en voeg beetje bij beetje de bloem toe. Bestuif je handen met wat bloem en kneed het deeg daarmee tot een bal als het met een vork niet meer gaat. Kneed ca. 4 minuten op een met bloem bestoven werkblad, tot het deeg glad en elastisch is. Wikkel in een vochtige doek en laat ca. 30 minuten rusten.
Scheur voor de vulling 1 plakje prosciutto in grove stukjes en hak de andere fijn. Doe in een kom, rasp de citroenschil, ¼ van de nootmuskaat en de parmezaan erboven en verkruimel de ricotta erboven. Roer met een vork door elkaar en breng op smaak met peper.
Rol het pastadeeg op een schoon, met bloem bestoven werkblad 1 mm dik uit. Leg hoopjes van 1 flinke tl vulling op het midden van het deeg, ca. 7 cm uit elkaar. Bestrijk het deeg zonder vulling met wat water en vouw het deeg over de vulling heen.
Sluit het deeg met je handen vanaf één kant om de vulling heen en duw de lucht eruit. Snijd met een mes, rolmes of raviolisteker in vierkantjes en leg ze op een met semolina bestoven bakplaat.
Pel en snipper de knoflook voor de snelle tomatensaus. Verhit in een grote koekenpan 1 el olie op middelhoog vuur en bak de knoflook en de chilivlokken ca. 2 minuten erin. Knijp de tomaten erboven fijn. Breng op smaak met zout en peper. Houd een paar blaadjes basilicum apart en scheur de rest in stukjes boven de saus.
Kook de ravioli ca. 3 minuten in een ruime pan gezouten water, of tot al dente. Giet af en vang wat van het pastawater op. Werk zo nodig in porties.
Smelt voor de citroensaus de boter in een kleien koekenpan op middelhoog vuur en voeg het citroensap en een snufje zout toe. Schep de ravioli erdoorheen, rasp de parmezaan erboven en besprenkel met 1 el olie en wat pastawater.
Lepel de tomatensaus op borden en leg de citroenravioli erbovenop. Rasp er wat parmezaan over en besprenkel met het apart gehouden basilicum.
Lees ook:
Onze tips

Vegan ontbijt: 7x de lekkerste recepten

13x recepten met eieren: van omelet tot quiche

Zo bak je de ultieme moelleux au chocolat

Marokkaanse gerechten: deze recepten wil je proberen

Vier Wereld Nutella Dag met de lekkerste recepten

Crêpes maken: 9x de lekkerste recepten

Turkse gerechten: de rijke smaken van Turks eten

Duits eten: deze Duitse gerechten wil je proberen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.