Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Kerstmenu van Jamie Oliver: kerstpasta van Jamie Oliver

Kerstmenu van Jamie Oliver

Zit jij ook altijd met je handen in je haar als je het definitieve kerstmenu gaat samenstellen? Er is zoveel lekkers om uit te kiezen! Of je nu drie, vier of zeven gangen serveert wij helpen je met inspiratie. In dit artikel delen wij inspiratie voor een Jamie Oliver kerstmenu.

Lees verder na de advertentie

Jamie Oliver behoort tot absoluut een van de populairste en ook bekendste chefs ter wereld. Niet alleen bij het grote publiek is hij geliefd, ook professionele chefs zijn dol op hem. De recepten van Jamie Oliver zijn dan ook stuk voor stuk maakbaar, ongelooflijk lekker én vaak ook nog eens gezond. Speciaal voor de feestdagen delen we dan ook hét ultieme kerstmenu van Jamie Oliver,  boordevol gerechten die stuk voor stuk het kerstdiner tot een succes maken!

Kerstmenu Jamie Oliver

Dit kerstmenu van Jamie Oliver staat snel op tafel, zonder op smaak in te leveren. Alleen de kerstpasta is toch al geweldig?!

Tip!

Kerstmenu van Jamie Oliver: kerstpasta van Jamie Oliver

Kerstpasta van Jamie Oliver

We starten in het kerstmenu van Jamie Oliver met deze heerlijke kerstpasta. Maak mooie vormpjes van de verse lasagnevellen en dien dit feestelijke én smaakvolle voorgerecht op. Je gasten zullen gegarandeerd onder de indruk zijn, en dat terwijl je maar één pan nodig hebt voor dit voorgerecht.

Naar het recept
Malse geglaceerde lamsschenkels van Jamie Oliver

Malse geglaceerde lamsschenkels van Jamie Oliver

Deze geglaceerde lamsschenkels zijn het perfecte hoofdgerecht voor de feestdagen. Mede door de paprika’s, olijven, honing en verse peterselie smaakt elke hap naar meer. Ga je liever toch voor een vegetarisch hoofdgerecht? Vervang dan de lamsschenkels door in kwarten gesneden, geschilde knolselderij en bereid het gerecht op dezelfde manier.

Naar het recept
Honing-sinaasappelplaatcake van Jamie Oliver

Honing-sinaasappelplaatcake van Jamie Oliver

Voor dit geweldige dessert hoef je maar weinig moeite te doen, de oven doet namelijk het meeste werk. Minimale moeite, maar toch maximaal resultaat. Door bloedsinaasappels te gebruiken kleurt de plaatcake ook nog eens mooier dan met gewone sinaasappels. Serveer op mooie gebaksbordjes en het kerstmenu is compleet wat ons betreft!

Naar het recept

De recepten en foto’s uit dit artikel komen uit het kookboek:

ONE by Jamie Oliver is published by Kosmos © Jamie Oliver Enterprises Limited (2022 ONE). Photography: © David Loftus, 2022; © Richard Clatworthy, 2022.

Kerst met Jamie Oliver

Wil jij nog meer recepten voor een kerst met Jamie Oliver? In onze Grote Kerstnummer vind je een dubbeldik katern vol Jamie Oliver recepten, interviews, platingtips én een mooie winactie.

Daarnaast hebben wij nog een paar heerlijke kerstrecepten van The Naked Chef voor je verzameld zodat jij hier ook je eigen menu mee kunt mixen en matchen!

Kippensoep met prei & aardappel

Kippensoep met prei en aardappel

Geniet van deze gevleugelde variant op de klassieke prei-aardappelsoep. Een feestje in elk kommetje.

Naar het recept
Varkensschouder voor het weekend

Varkensschouder

Een varkensschouder is heerlijk na een tijdje in de oven – knapperig en mals vlees. Dit is de perfecte sunday roast!

Naar het recept
Schwarzwalder Cakerol

Schwarzwalder Cakerol

Alle grote smaken van de klassieke taart, maar dan in een makkelijke & leuke cakerol. Dit lust iedereen!

Naar het recept
Jamie Oliver Christmas pudding sundae

Jamies Christmas pudding sundae

Jamie is gek op Christmas pudding en vertelt in ‘Jamie Cooks Christmas’ dat hij daardoor het baksel haast twee keer zou maken: één voor kerst, één om dit toetje na kerst te maken.

Naar het recept
Jamie Oliver ravioli

Jamie Olivers ravioli alla Napoletana

Jamie Oliver: “Zelf ravioli is niet zo spannend als je denkt en je hebt er geen speciale spullen voor nodig. Het standaardrecept is 100 g bloem en 3 eidooiers per portie, dus je kunt de hoeveelheden makkelijk aanpassen. Deze ravioli laten zich goed invriezen, dus kook er flink wat en doe ze in de diepvries. Je hoeft ze dan alleen nog in kokend water te laten glijden en te koken tot ze al dente zijn. Heerlijk!”

Bekijk volledige recept

Voor het pastadeeg

600 g bloem (type ‘00’ + bestuiven)
18 grote eieren
semolina of rijstmeel (om te bestuiven)

Voor de ricotta-prosciuttovulling

2 plakjes prosciutto
1 citroen
1 hele pit nootmuskaat (om te raspen)
100 g parmezaan
250 g ricotta
zout en peper

Voor de snelle tomatensaus

2 teentjes knoflook
olijfolie
1 tl chilivlokken
400 g kerstomaten (blik)
15 g vers basilicum

Voor de citroensaus

50 g boter
1 citroen
50 g parmezaan (+ extra)
extra vierge olijfolie

Bereiding

  1. Doe de bloem in een hoopje in een kom of op je werkblad en maak een kuil in het midden. Splits de eieren en doe de dooiers in het kuiltje (vries de eiwitten in voor een ander recept). Kluts de dooiers met een vork en voeg beetje bij beetje de bloem toe. Bestuif je handen met wat bloem en kneed het deeg daarmee tot een bal als het met een vork niet meer gaat. Kneed ca. 4 minuten op een met bloem bestoven werkblad, tot het deeg glad en elastisch is. Wikkel in een vochtige doek en laat ca. 30 minuten rusten.

  2. Scheur voor de vulling 1 plakje prosciutto in grove stukjes en hak de andere fijn. Doe in een kom, rasp de citroenschil, ¼ van de nootmuskaat en de parmezaan erboven en verkruimel de ricotta erboven. Roer met een vork door elkaar en breng op smaak met peper.

  3. Rol het pastadeeg op een schoon, met bloem bestoven werkblad 1 mm dik uit. Leg hoopjes van 1 flinke tl vulling op het midden van het deeg, ca. 7 cm uit elkaar. Bestrijk het deeg zonder vulling met wat water en vouw het deeg over de vulling heen.

  4. Sluit het deeg met je handen vanaf één kant om de vulling heen en duw de lucht eruit. Snijd met een mes, rolmes of raviolisteker in vierkantjes en leg ze op een met semolina bestoven bakplaat.

  5. Pel en snipper de knoflook voor de snelle tomatensaus. Verhit in een grote koekenpan 1 el olie op middelhoog vuur en bak de knoflook en de chilivlokken ca. 2 minuten erin. Knijp de tomaten erboven fijn. Breng op smaak met zout en peper. Houd een paar blaadjes basilicum apart en scheur de rest in stukjes boven de saus.

  6. Kook de ravioli ca. 3 minuten in een ruime pan gezouten water, of tot al dente. Giet af en vang wat van het pastawater op. Werk zo nodig in porties.

  7. Smelt voor de citroensaus de boter in een kleien koekenpan op middelhoog vuur en voeg het citroensap en een snufje zout toe. Schep de ravioli erdoorheen, rasp de parmezaan erboven en besprenkel met 1 el olie en wat pastawater.

  8. Lepel de tomatensaus op borden en leg de citroenravioli erbovenop. Rasp er wat parmezaan over en besprenkel met het apart gehouden basilicum.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!