Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
koude soep gazpacho

Deze recepten voor Spaanse gazpacho wil je maken

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Na een zomerse dag heb je vast niet altijd zin om nog uitgebreid in de keuken te staan. Spaanse gazpacho is wat ons betreft dé oplossing voor dit soort dagen!

Koude soep: gazpacho en ajo blanco

Misschien grijp je bij warm weer niet meteen naar koude soep, maar in Spanje denken ze daar heel anders over. Zodra de zomer zich aandient maken Spanjaarden koude soep zoals gazpacho, salmorejo en ajo blanco.

Eerder leerden we al in Valencia en Barcelona dat Spanjaarden échte levensgenieters zijn, dus we maken maar al te graag een flinke portie koude soep in de zomer.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten voor koude soep: gazpacho

Gazpacho ken je waarschijnlijk wel, een koude soep op basis van verse tomaten. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van ajo blanco – een koude amandelsoep? Wij delen onze favoriete recepten voor koude soep, te beginnen met het basisrecept voor gazpacho:

gazpacho

Gazpacho

Een basisrecept voor gazpacho mag niet ontbreken in je repertoire. Lekker fris op een zomerse dag als lunch, maar altijd goed als voorgerecht.

Naar het recept
Gazpacho met pesto-kaascroutons

Gazpacho met pesto-kaascroutons

Gewone gazpacho is al ontzettend lekker, maar in dit recept maken de pesto-kaascroutons het gerecht nóg smaakvoller!

Naar het recept
Tomaten-watermeloengazpacho

Tomaten-watermeloengazpacho

Je kunt de gazpacho precies zo pittig maken als je zelf wilt. Voeg het pepertje in delen toe en blijf vooral goed proeven.

Naar het recept
Meloen-tomaatgazpacho met rivierkreeft

Meloen-tomaatgazpacho met rivierkreeft

Deze snelle gazpacho is misschien wel één van onze favoriete zomerse recepten van Yvette van Boven!

Naar het recept
Midzomer-gazpacho

Midzomer-gazpacho

Gerookte olijfolie geeft deze gazpacho een power up. Vervang deze olijfolie indien je die niet kunt vinden door goede extra vergine olijfolie.

Naar het recept

Groene gazpacho

Gazpacho wordt traditioneel met tomaten gemaakt, maar wist je dat er veel meer variaties zijn? Dat bewijzen onze groene gazpacho recepten wel!

Frisse gazpacho van komkommer en avocado

Frisse gazpacho van komkommer en avocado

Gazpacho is een ideaal soepje voor warme temperaturen. Deze keer maken we de gazpacho niet van tomaat, maar van komkommer met avocado.

Naar het recept
groene gazpacho

Groene gazpacho met burrata en prosciutto

Wie zegt dat gezond niet lekker kan zijn? Met deze gazpacho bomvol groene groenten vliegen de vitamines je om de oren!

Naar het recept
gazpacho

Doperwtengazpacho met burrata en lentesalade

Nog een groene gazpacho vol smaak, misschien zelfs nog wel lekkerder dan het recept hierboven…

Naar het recept

Gele gazpacho:

gele gazpacho

Gele gazpacho

Deze heerlijke waterkerssoep komt uit het boek “Soep” van Samuel Levie en Joris Bijdendijk, een boek vol met hun favoriete recepten voor soep.

Naar het recept

Ajo blanco:

Ajo blanco (koude amandelsoep)

Ajo blanco (koude amandelsoep)

Deze koude amandelsoep staat al in 10 minuten op tafel en brengt je qua gevoel even helemaal naar het zomerse Spanje…

Naar het recept
Koude amandelsoep met geroosterde druiven

Koude amandelsoep met geroosterde druiven

Bij de meeste varianten van ajo blanco – koude amandelsoep – eet je geroosterde druiven. Wat een feest!

Naar het recept

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Uitgelicht recept
gazpacho

Gazpacho

Een basisrecept voor gazpacho mag niet ontbreken in je repertoire. Lekker fris op een zomerse dag als lunch of diner, maar ook altijd goed als voorgerecht.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 paprika
½ el olie
600 g tomaten
2 kleine komkommers
1 ui
1 teentje knoflook
4 sneetjes witbrood
zout en peper
tabasco
rodewijnazijn
4 el olijfolie extra vergine
vijzel
keukenmachine of staafmixer

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C / gas: stand 4). Wrijf de paprika in met de olie en leg hem op een bakplaat ca. 15 minuten in de oven. Snijd het vel van de tomaten kruislings in en dompel de tomaten ca. 20 seconden onder in kokend water. Koel de tomaten af in ijswater en pel er het vel vanaf. Schil de komkommers. Houd 1 flinke tomaat en ½ komkommer achter om te garneren.

  2. Neem de paprika uit de oven en verwijder het steeltje en de zaadlijsten. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en wrijf hem fijn in een vijzel. Snijd de korstjes van het brood. Pureer de tomaten, de komkommer, de ui, 2 sneetjes witbrood, de paprika en de knoflook in een keukenmachine of met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper, tabasco en rodewijnazijn. Zet het geheel, bij voorkeur 1 nacht, afgedekt in de koelkast.

  3. Zeef de soep. Snijd de overige tomaat, de overige komkommer en de rest van het brood in blokjes. Serveer de soep ijskoud en geef er de blokjes tomaat, komkommer en brood bij. Druppel de olijfolie in de soep.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!