Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Spaanse tapas

Borreltijd! Zo maak je een Spaanse tapasplank

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Tijd voor tapas? Dat is het bij ons altijd! Met deze handige tips stel je makkelijk zelf een traditionele Spaanse tapasplank samen. Mix & match met koude en warme tapas, maak je eigen pinchos en vergeet de sangria niet.

1. Bepaal de gelegenheid

Borrelen is net zo Hollands als het woord ‘gezellig’, zegt borrelkoningin Susan Aretz altijd! Borrelen zoals we dat in Nederland doen, zie je bijna nergens op de wereld, maar met tapas komt Spanje aardig in de buurt. Je kunt met Spaanse tapas prima de maaltijd vervangen, als je een mooie combinatie van koude en warme hapjes op tafel zet en zorgt dat er voor ieder wat wils is.

Houd je het bij borrelen alleen? Dan kun je een wat kleinere selectie maken en heb je misschien ook tijd om wat langer de keuken in te duiken. Maak dan je eigen tortilla, laat je keuken zich vullen met de heerlijke geur van gebakken chorizo en pak uit met een variatie aan Spaanse pinchos. We kunnen je garanderen dat niemand met honger naar huis gaat na jouw borrel!

Wil je ook iedere week de handigste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

2. Kies het juiste servies voor jouw Spaanse tapas

Je kunt er ook voor kiezen om je hapjes op één grote houten plank te serveren, maar als je écht voor Spaanse stijl gaat mogen de oranjebruine aardenwerken tapasschaaltjes eigenlijk niet ontbreken. Vul deze rijkelijk met olijven, zoete pepers, amandelen en andere koude en warme tapas. Maak ook een mooie selectie van kazen en hammen en serveer die op een robuuste houten plank.

3. Mix & match met Spaanse tapas

Koude tapas

  • Gazpacho (koude tomatensoep) (V)
  • Pan con tomate (V)
  • Toastje met mozzarella, seranoham en tomaat
  • Prikkers met meloen, garnaal en basilicum
  • Olijven (V)
  • Zoete pepers met roomkaas (V)
  • Gerookte amandelen (V)
  • Gegrilde paprika’s (V)
  • Ansjovisfilets
  • Toast met ensaladilla rusa (Spaanse huzarensalade)
  • Brood met aioli (V)
  • Manchegokaas (V)
  • Selectie van hammen
  • Ansjovis in azijn
gazpacho

Warme tapas

empanadas met salsa

Of maak zelf pinchos

Een typisch Spaanse traditie is het eten van pinchos. Je hebt zelfs heuse pincho-barretjes! Hier vind je op de bar grote schalen vol met hapjes. Eigenlijk is het een plak knapperig stokbrood belegd met de meest lekkere ingrediënten. De prikker houdt de boel samen, maar heeft nóg een functie. Je pakt gewoon waar je zin in hebt en aan het einde van de avond reken je het aantal prikkers af. Trek gekregen? Ga dan zelf aan de slag met deze typisch Spaanse tapas en maak je eigen pinchos;

Beleg stokbrood met:

  • Tomatensalsa en gehaktballetjes
  • Tonijnsalade en ansjovis
  • Geroosterde paprika en manchego (V)
  • Manchego en rodeuiencompote (V)
  • Brie en gebakken chorizo
  • Geitenkaas en geroosterde druiven(V)
  • Vijgen, prosciutto en gorgonzola
  • Roomkaas en gebakken appel (V)
  • Ricotta en gebakken pompoen (V)
  • Een dun plakje tortilla
  • Geitenkaas en ibericoham
  • Aioli en ibericoham
  • Parmezaancreme en olijven(V)

4. Dit drink je erbij

Het meest klassieke drankje bij de tapas is natuurlijk sangria. Maar ook van sangria heb je tegenwoordig een heleboel variaties! Ga bijvoorbeeld voor de klassieke sangria met rode wijn en vruchten of voor de witte sangria met witte wijn of prosecco, minstens zo lekker. Door te variëren in het fruit kun je ook een geheel eigen twist aan je sangria geven. Laat bijvoorbeeld de sinaasappel eens achterwege en ga voor wat meer tropisch zoals ananas. Met witte wijn, citroen, ananassap, verse ananas en wat kokosrum heb je een superzomerse sangria te pakken!

Toch liever alcoholvrij? Vervang dan de wijn dan door vruchtensap (rood of wit).

Spaanse tapas

Helemaal in Spaanse sferen gekomen van deze Spaanse tapas? Dat snappen we! Bekijk ook onze hotspotlijstjes en boek een citytrip Valencia of Barcelona.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!