Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Tartaar van geroosterde biet

Vegetarische voorgerechten voor kerst: de lekkerste recepten

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Advertentie

Op zoek naar originele vegetarische recepten voor kerst? Foodies to the rescue! Wij hebben hier de lekkerste recepten voor je op een rij gezet. Met de juiste voorbereidingen en een mooie opmaak, steel jij gegarandeerd de show tijdens de feestdagen.

Vegetarische voorgerechten kerst

Een stuk makkelijker dan het bereiden van de vegetarische hoofdgerechten, zijn de vegetarische voorgerechten voor kerst. Voorgerechten zijn namelijk vaak een stuk minder gecompliceerd dan het bereiden van een hoofdgerecht. Althans, dat ligt er natuurlijk aan hoe hoog je de lat voor jezelf en je gasten wilt leggen. Maar in principe kun je met de juiste ingrediënten, goede voorbereidingen en een beetje oog voor detail al een heel eind komen. Wij hebben voor jou de ideale start van jouw vegetarische kerstmenu.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Het leuke aan het maken van een voorgerecht is dat het van alles kan zijn. Of je nu kiest voor een soep, samengestelde salade of een wat kleiner, maar super smaakvol hapje, het maakt allemaal niet uit. En wat ook heel fijn is? Je kunt het gerecht vaak van tevoren al klaarmaken. Zo ervaar je geen stress terwijl de gasten al binnen zijn. Ideaal toch?

Recepten vegetarische voorgerechten kerst

Tijd om zelf de armen uit de mouwen te steken! Ga je voor makkelijk of juist iets meer werk? Wat je ook kiest, wij hebben hier de lekkerste recepten voor vegetarische voorgerechten voor kerst. Eet smakelijk!

Tartaar van geroosterde biet

Tartaar van geroosterde biet met appelkappertjes en burrata

Is het geen plaatje? Deze bietentartaar is een heerlijke variatie op de gewone tartaar, maar met net zoveel smaak. Serveer met getoast brood en het kerstdiner kan beginnen!

Naar het recept
Biet met aardpeer en beurre-boom

Geroosterde biet met aardpeer en beurre-boom

Iets meer werk, maar dan heb je ook wat. Dit heerlijke gerecht met aardpeer zorgt gegarandeerd voor een verpletterende indruk tijdens het kerstdiner.

Naar het recept
Tartaar van zoete aardappel

Tartaar van zoete aardappel, appel en sjalot met zwarte-knoflookvinaigrette

Echt een super lekkere combinatie tussen zoet en zout. De vinaigrette maakt deze tartaar helemaal af. Geloof ons: je gasten zullen versteld staan van je kookkunsten wanneer je dit gerecht op tafel zet.

Naar het recept
Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Een feestelijke én vegetarische soep, dat is deze kerst soep met truffel en porcini bij uitstek allebei. En met wat blaadjes salie en een drizzle olijfolie maak je hem echt af.

Naar het recept
kerst voorgerechten

Knoflookcrostini met cantharellen en peterselie

Een simpel kerst voorgerecht voor de easy chef: dit eenvoudige vegetarische voorgerecht voor kerst is zo gemaakt. Je kunt natuurlijk ook een mix maken van verschillende crostini’s, zoals deze mooie crostini kerstkrans!

Naar het recept
Broccolitartaar

Broccolitartaar

Dit is een klassieke tartaar, maar dan net even iets anders. We maken namelijk een heerlijke broccolitartaar. Door de frisse munt en granaatappel is dit wat ons betreft het perfecte voorgerecht voor kerst.

Naar het recept
pompoensoepje

Pompoensoep met room en speculaaskruiden

Deze zachte pompoensoep vooraf maak je feestelijk af met een beetje maanzaad. Dankzij de speculaaskruiden, knoflook en cayennepeper geef je deze soep nét een ander tintje dan normaal.

Naar het recept
Cover voor

Gegrilde andijvie met krokante sjalot en rozijnen

Deze prachtige gegrilde andijvie behoort ook zeker tot een van de lekkerste vegetarische voorgerechten voor kerst. Dankzij de krokante sjalotten, noten en rozijnen is het een heerlijk feestelijk gerecht.

Naar het recept
FAVORIET VAN JULIE
Tartaar van geroosterde biet

Tartaar van geroosterde biet met appelkappertjes en burrata

Altijd leuk om een kleine uitdaging aan te gaan met de feestdagen. Dit gerecht heeft niet alleen een mooie uitstraling, maar zorgt dankzij de heerlijke smakencombinatie ook voor een ietwat bijzonderder gerecht voor je gasten.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

550 g geroosterde rode biet* bijv. Barbabietole Arrosto van Lindenhoff
1 el + extra olijfolie
2 el balsamico
2 lente-uien – in fijne ringen
1 el pittige mosterd
zeezout en versgemalen peper
150 ml zonnebloemolie
4 el appelkappertjes
een handje pittige sla (mosterdsla of rucola)
1 bol burrata
ca. 200 g stokbrood – voor erbij
aluminiumfolie

Bereiding

  1. Schil de bieten en snijd ze in zeer kleine blokjes (brunoise). Draag eventueel handschoenen om het verkleuren van je handen of nagels te voorkomen. Meng de bieten in een kom met 1 el olijfolie, de balsamico, de lente-ui en de mosterd. Breng op smaak met zout en peper en zet de bietentartaar tot gebruik in de koelkast.

  2. Verhit de zonnebloemolie in een steelpan. Dep de appelkappertjes droog met keukenpapier en frituur ze 1 minuut in de hete olie. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.

  3. Schep de bietentartaar op een bord en leg de gefrituurde appelkappertjes erbij. Garneer met de sla en schep er wat burrata bovenop. Bestrooi met zout en peper en besprenkel met wat extra olijfolie. Geef er de overige burrata in een schaaltje en plakjes knapperig stokbrood bij.

*Zelf verse rode bietjes roosteren? Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verpak de ongeschilde bieten elk in een stuk aluminiumfolie. Leg de pakketjes op een bakplaat en bak de bieten in het midden van de oven in ca. 1 uur zacht en gaar. Haal de bieten voorzichtig uit het folie en laat afkoelen.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Fotografie: Sander Damen

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!