Advertentie
Op zoek naar originele vegetarische recepten voor kerst? Foodies to the rescue! Wij hebben hier de lekkerste recepten voor je op een rij gezet. Met de juiste voorbereidingen en een mooie opmaak, steel jij gegarandeerd de show tijdens de feestdagen.
Vegetarische voorgerechten kerst
Een stuk makkelijker dan het bereiden van de vegetarische hoofdgerechten, zijn de vegetarische voorgerechten voor kerst. Voorgerechten zijn namelijk vaak een stuk minder gecompliceerd dan het bereiden van een hoofdgerecht. Althans, dat ligt er natuurlijk aan hoe hoog je de lat voor jezelf en je gasten wilt leggen. Maar in principe kun je met de juiste ingrediënten, goede voorbereidingen en een beetje oog voor detail al een heel eind komen. Wij hebben voor jou de ideale start van jouw vegetarische kerstmenu.
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Het leuke aan het maken van een voorgerecht is dat het van alles kan zijn. Of je nu kiest voor een soep, samengestelde salade of een wat kleiner, maar super smaakvol hapje, het maakt allemaal niet uit. En wat ook heel fijn is? Je kunt het gerecht vaak van tevoren al klaarmaken. Zo ervaar je geen stress terwijl de gasten al binnen zijn. Ideaal toch?
Recepten vegetarische voorgerechten kerst
Tijd om zelf de armen uit de mouwen te steken! Ga je voor makkelijk of juist iets meer werk? Wat je ook kiest, wij hebben hier de lekkerste recepten voor vegetarische voorgerechten voor kerst. Eet smakelijk!
Tartaar van geroosterde biet met appelkappertjes en burrata
Is het geen plaatje? Deze bietentartaar is een heerlijke variatie op de gewone tartaar, maar met net zoveel smaak. Serveer met getoast brood en het kerstdiner kan beginnen!
Geroosterde biet met aardpeer en beurre-boom
Iets meer werk, maar dan heb je ook wat. Dit heerlijke gerecht met aardpeer zorgt gegarandeerd voor een verpletterende indruk tijdens het kerstdiner.
Tartaar van zoete aardappel, appel en sjalot met zwarte-knoflookvinaigrette
Echt een super lekkere combinatie tussen zoet en zout. De vinaigrette maakt deze tartaar helemaal af. Geloof ons: je gasten zullen versteld staan van je kookkunsten wanneer je dit gerecht op tafel zet.
Aardappelsoep met truffel en porcini
Een feestelijke én vegetarische soep, dat is deze kerst soep met truffel en porcini bij uitstek allebei. En met wat blaadjes salie en een drizzle olijfolie maak je hem echt af.
Knoflookcrostini met cantharellen en peterselie
Een simpel kerst voorgerecht voor de easy chef: dit eenvoudige vegetarische voorgerecht voor kerst is zo gemaakt. Je kunt natuurlijk ook een mix maken van verschillende crostini’s, zoals deze mooie crostini kerstkrans!
Broccolitartaar
Dit is een klassieke tartaar, maar dan net even iets anders. We maken namelijk een heerlijke broccolitartaar. Door de frisse munt en granaatappel is dit wat ons betreft het perfecte voorgerecht voor kerst.
Pompoensoep met room en speculaaskruiden
Deze zachte pompoensoep vooraf maak je feestelijk af met een beetje maanzaad. Dankzij de speculaaskruiden, knoflook en cayennepeper geef je deze soep nét een ander tintje dan normaal.
Gegrilde andijvie met krokante sjalot en rozijnen
Deze prachtige gegrilde andijvie behoort ook zeker tot een van de lekkerste vegetarische voorgerechten voor kerst. Dankzij de krokante sjalotten, noten en rozijnen is het een heerlijk feestelijk gerecht.
Tartaar van geroosterde biet met appelkappertjes en burrata
Altijd leuk om een kleine uitdaging aan te gaan met de feestdagen. Dit gerecht heeft niet alleen een mooie uitstraling, maar zorgt dankzij de heerlijke smakencombinatie ook voor een ietwat bijzonderder gerecht voor je gasten.
Ingrediënten
Bereiding
Schil de bieten en snijd ze in zeer kleine blokjes (brunoise). Draag eventueel handschoenen om het verkleuren van je handen of nagels te voorkomen. Meng de bieten in een kom met 1 el olijfolie, de balsamico, de lente-ui en de mosterd. Breng op smaak met zout en peper en zet de bietentartaar tot gebruik in de koelkast.
Verhit de zonnebloemolie in een steelpan. Dep de appelkappertjes droog met keukenpapier en frituur ze 1 minuut in de hete olie. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
Schep de bietentartaar op een bord en leg de gefrituurde appelkappertjes erbij. Garneer met de sla en schep er wat burrata bovenop. Bestrooi met zout en peper en besprenkel met wat extra olijfolie. Geef er de overige burrata in een schaaltje en plakjes knapperig stokbrood bij.
*Zelf verse rode bietjes roosteren? Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verpak de ongeschilde bieten elk in een stuk aluminiumfolie. Leg de pakketjes op een bakplaat en bak de bieten in het midden van de oven in ca. 1 uur zacht en gaar. Haal de bieten voorzichtig uit het folie en laat afkoelen.
Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Fotografie: Sander Damen
Onze tips
4x de lekkerste vegetarische recepten met pompoen
25x recepten met rode bieten
10+ borrelhapjes voor tijdens de kerst
10x een feestelijk kerst dessert voor de feestdagen
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
De beste recepten met artisjok
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.