Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Bietjes in zoutkorst met yoghurtdressing

25x recepten met rode bieten

In samenwerking met Undurraga

Advertentie

Rode bieten zijn niet alleen prachtig van kleur en gezond, maar ook nog eens erg lekker. De lichtzoete en aardse smaak komt in allerhande gerechten goed tot zijn recht. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande recepten met rode bieten?

Rode bieten recepten

Rode bieten in huis maar weet je niet goed wat je er mee kunt maken? Bekijk dan snel dit handige lijstje met onze favoriete recepten met rode bieten. Je zult snel zien: rode bieten komen in de meest uiteenlopende gerechten tot hun recht. Van ravioli tot risotto en brownie tot borsjtsj.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Bieten-citrussalade met geitenkaas

Bieten-citrussalade met geitenkaas

Deze prachtige salade knalt van je bord af. Dat staat niet alleen mooi maar is ook nog eens gezond. Eat the rainbow is niet voor niet een gezegde. Wie groente en fruit met verschillende kleuren eet, krijgt de meeste voedingsstoffen binnen.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

150 g quinoa
6 verse bieten in verschillende kleuren – geschild en in flinterdunne plakjes
2 sinaasappels – gepeld & in partjes
1 rode grapefruit – gepeld & in partjes
4 el appelazijn
2 el suiker
zout en peper
olijfolie
2 kroppen little gem (kleine bindsla) – in reepjes
100 g spruitjes in fijne reepjes
50 g cashewnoten – grof gehakt
50 g zaden-en pittenmix
1 el sojasaus
2 el vloeibare honing
bosje dille – alleen de blaadjes
200 g geitenkaas – in dunne plakjes

Voor de dressing

sap van 1 sinaasappel
sap van ½ grapefruit
1 el grove mosterd
1 el vloeibare honing
100 ml olijfolie extra vierge
zout en peper

Bereiding

  1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.

  2. Doe de bieten, de sinaasappel en de grapefruit in een grote kom. Meng met de appelazijn en de suiker en breng op smaak met zout en peper.

  3. Roer de quinoa los, besprenkel met wat olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Meng de little gem en de spruitjes erdoorheen. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar in een kommetje.

  4. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en rooster er de noten en de pitten 1 minuut in. Voeg de sojasaus, de honing en een klein scheutje olie toe en verhit kort verder tot het mengsel kleverig wordt. Zet apart.

  5. Meng het bieten-citrusmengsel door het quinoa-groentemengsel. Voeg de dressing en ¾ van de dille toe en schep alles goed door elkaar. Verdeel de salade over een grote serveerschaal en garneer met de notenmix, de geitenkaas en de rest van de dille.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Lottie Covell Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson

Ravioli van bietjes met geitenkaas

Ravioli van bietjes met geitenkaas

Bietjes en geitenkaas zijn een gouden combinatie. Niet alleen in een salade maar ook in de pasta. Door wat bietenpuree aan het pastadeeg toe te voegen krijgt de ravioli een felroze kleur die van je bord afknalt. Mooi hè?

Naar het recept
Appel-bietensalade met gerookte makreel

Appel-bietensalade met gerookte makreel

Salades zomers? Nee hoor! Ook in de winter lusten wij graag een maaltijdsalade. Deze voortreffelijke maaltijdsalade zit vol groenten en granen: precies wat je deze winter nodig hebt.

Naar het recept
Bietjes in zoutkorst met yoghurtdressing

Bietjes in zoutkorst met yoghurtdressing

Dit gerecht lijkt misschien wat ingewikkeld maar dat valt gelukkig reuze mee. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Zo staan de meeste specerijen voor het kruidenmengsel dukkah waarschijnlijk al in je keukenkastje. Heb je de specerijen toch niet in huis? Geen probleem! Zonder kan ook.

Naar het recept
Parelcouscous met gesmoorde bieten

Parelcouscous met gesmoorde bieten en granaatappel

Deze voedzame en warme wintersalade maak je met parelcouscous. Liever minder koolhydraten of glutenvrij? Probeer dan eens rodelinzencouscous in plaats van parelcouscous. Ook lekker met een dipsaus van yoghurt, tahin, citroensap, zout en peper.

Naar het recept
Salade met gebakken rabarber, feta, rode biet & platbrood

Salade met gebakken rabarber, feta, rode biet & platbrood

Deze salade combineert een aantal ingrediënten die je zelf misschien nooit bij elkaar had gebracht, maar vertrouw ons: ze gaan echt goed samen! Zelf platbrood maken is heel eenvoudig, maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen om het jezelf makkelijk te maken.

Naar het recept
4x recepten voor kleur in de keuken

Bietensalade met sinaasappel

Deze prachtige bietensalade spat van je bord af. De felle kleuren van de biet en sinaasappel doen ons watertanden. Bijkomend voordeel; groente en fruit vol kleur zijn extra gezond.

Naar het recept
Tartaar van geroosterde biet

Tartaar van geroosterde biet met appelkappertjes en burrata

Een klassieke tartaar maak je met rundvlees. Wil je liever een vega variant? Probeer dan eens dit recept met geroosterde biet. Minstens net zo lekker! Zeker in combinatie met de romige burrata.

Naar het recept
Bieten-tarte tatin met salsa verde

Bieten-tarte tatin met salsa verde

Tarte tatin is een Franse klassieker van appels en bladerdeeg, maar je kunt hem ook prima maken met een hartige vulling. De bietjes karamelliseer je eerst in de oven, zo worden ze heerlijk zoet en sappig. Ook lekker: laat de salsa verde achterwege en verkruimel vlak voor het serveren wat zachte geitenkaas over de tarte tatin.

Naar het recept
Borsjtsj

Borsjtsj

Borsjtsj is een klassieke soep uit Oekraïense keuken. De basis bestaat uit rode biet, zure room, ui en bouillon. De soep kan zowel warm als koud worden gegeten, het is maar net wat jij zelf lekker vindt.

Naar het recept
foolproof uit één pan Bietenrisotto uit de oven met pecorino, karwij en dille

Bietenrisotto uit de oven met pecorino, karwij en dille

Het is misschien wel een van mijn favoriete recepten met rode bieten: deze heerlijke risotto. Doordat je de rijst in de oven gaart, heb je er geen omkijken naar. Wie zegt dat risotto maken moeilijk is?

Naar het recept
rodebietenhummus

Rodebietenhummus

Gek op hummus? Varieer dan eens met de kikkererwtendip en voeg eens wat kruiden of groenten toe. Wat denk je bijvoorbeeld van een zoete-aardappelspread of het onderstaande recept?

Naar het recept
Tortilla’s met gepofte bieten, yoghurt en mosterd

Tortilla’s met gepofte bieten, yoghurt en mosterd

Niet je alledaagse tortilla, maar dat maakt dit gerecht nou juist zo leuk. Proef hoe alle smaken samenkomen zodra je een hap neemt en geniet.

Naar het recept
salade bieten haring

Bietensalade met zure haring

Bieten, dille en haring zijn een klassieke combinatie. Zeker wanneer je ze combineert in een frisse salade. Maak vooral lekker veel want van dit gerecht blijf je opscheppen!

Naar het recept
groentesap Bieten-burgerbuns met pulled jackfruit

Bieten-burgerbuns met pulled jackfruit

Groentesap is niet alleen lekker in je smoothie. Maak er dit kleurrijke gerecht vol smaak mee! Niemand zal weten dat er stiekem zo veel groenten in verstopt zitten.

Naar het recept
beet wellington

Beet Wellington

Geen klassieke Wellington maar een vegetarische variant met biet. Wil je de Beet Wellington van tevoren maken? Bereid ‘m dan in z’n geheel en bak hem alvast af. Verwarm hem in de oven als je gasten er zijn.

Naar het recept
couscous met bietjes

Couscous met bietjes en geitenkaas

Een verrassend snel gerecht voor iedere dag. Binnen een kwartier heb je deze lekkere couscous op tafel staan. En dat zonder in te leveren op de smaak.

Naar het recept
Bietenplaattaart met geklopte feta

Bietenplaattaart met geklopte feta

“Maak het feestelijk met deze lichte, mooi gekleurde en smakelijke plaattaart”, aldus Donna Hay. “De lekkere goudbruine onderkant zit vol met gezonde dingen. Je hoeft je dus niet in te houden!”

Naar het recept
Bietensoep met blauwekaascrostini

Bietensoep met blauwekaascrostini

Deze bietensoep smaakt lekker zoet. De blauwe kaas op de crostini is zijn pittige tegenhanger. Na dit voorgerecht zijn je smaakpapillen wakker!

Naar het recept
Bieten-tabouleh

Bieten-tabouleh

Geef je tabouleh kleur door bieten toe te voegen. Dat ziet er niet alleen mooi uit maar smaakt ook nog eens heerlijk. De aardse tonen van de biet passen goed in deze frisse Midden-Oosterse salade.

Naar het recept
kerst voorgerecht rode bieten met ricotta

Rode bieten met ricotta en gebakken groene asperges

Misschien wel een van onze favoriete recepten van het voorjaar: deze rode bieten met ricotta en groene asperges. Zodra de asperges op de markt liggen is dit dan ook het eerste wat wij maken!

Naar het recept
speklap balsamico biet

Gegrilde speklap met balsamicobietjes

Een AVG’tje hoeft echt niet altijd saai te zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van deze gegrilde speklap met balsamicobietjes? Bomvol smaak en ook nog eens makkelijk te maken.

Naar het recept
Bietensalade met sinaasappel en feta

Bietensalade met sinaasappel en feta

Deze heerlijke salade is zo gemaakt. Zet de timer maar aan want wij garanderen je dat het binnen een kwartier op tafel staat. Gezond eten was nog nooit zo makkelijk!

Naar het recept
Bietencarpaccio met gepofte knoflook, tuinkers en kaascroutons

Bietencarpaccio met gepofte knoflook, tuinkers en kaascroutons

Zo veel smaken als er zijn, zo veel alternatieven voor de klassieke rundercarpaccio zijn er ook mogelijk. Wat denk je bijvoorbeeld van dit heerlijke recept?

Naar het recept
Browniecake met rode biet

Browniecake met rode biet

Wanneer je deze cake op tafel zet, zal niemand verwachten dat er wat groente in verstopt zit. Je verwacht het misschien niet maar de bieten maken dit baksel extra smeuïg zonder dat de smaak overheerst. Probeer maar!

Naar het recept

Wijn erbij?

Ga jij een van deze recepten met rode bieten maken? Schenk er dan een glaasje goede wijn bij in. Wij raden daarvoor de zachte, droge rosé van Undurraga aan. De wijn bevat aroma’s van aardbei en rozenblaadjes en dat past erg goed bij de aardse tonen van biet. Lekker bij de borrel, maar ook bij een frisse salade doet deze Chileense rosé het erg goed.

Undurraga

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!