
Rode bieten zijn niet alleen gezond en prachtig van kleur, maar ook nog eens erg lekker. De lichtzoete en aardse smaak komt in allerhande gerechten goed tot zijn recht. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande recepten met rode bieten?
Lees verder na de advertentie
Rode bieten in huis maar weet je niet goed wat je er mee kunt maken? Bekijk dan snel dit handige lijstje met onze favoriete recepten met rode bieten. Je zult snel zien: rode bieten komen in de meest uiteenlopende gerechten tot hun recht. Van ravioli tot risotto en brownie tot borsjtsj.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Rode bieten recepten
Eerlijk is eerlijk, het is een lange lijst aan recepten met rode biet. Maar dat is niet zonder reden, er zijn gewoon zo veel lekkers mee te maken! Dat komt doordat je bieten op verschillende manieren kunt verwerken: gekookt, gestoomd, gepoft of gewoon rauw. Dat laten deze recepten wel zien:

Bieten-tabouleh
Geef je tabouleh kleur door bieten toe te voegen. Dat ziet er niet alleen mooi uit maar smaakt ook nog eens heerlijk. De aardse tonen van de biet passen goed in deze frisse Midden-Oosterse salade.

Bieten-burgerbuns met pulled jackfruit
Groentesap is niet alleen lekker in je smoothie. Maak er dit kleurrijke gerecht vol smaak mee! Niemand zal weten dat er stiekem zo veel groenten in verstopt zitten.

Rode bieten met ricotta en gebakken groene asperges
Misschien wel een van onze favoriete recepten van het voorjaar: deze rode bieten met ricotta en groene asperges. Zodra de asperges op de markt liggen is dit dan ook het eerste wat wij maken!

Bietenballetjes met mieriksworteldip
De bekende balletjes van de Ikea kennen we allemaal wel, maar maak ze vooral eens vega. Alleen al om de kleur!
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Ravioli van bietjes met geitenkaas
Bietjes en geitenkaas zijn een gouden combinatie. Niet alleen in een salade maar ook in de pasta. Door wat bietenpuree aan het pastadeeg toe te voegen krijgt de ravioli een felroze kleur die van je bord afknalt. Mooi hè?

Appel-bietensalade met gerookte makreel
Salades zomers? Nee hoor! Ook in de winter lusten wij graag een maaltijdsalade. Deze voortreffelijke maaltijdsalade zit vol groenten en granen: precies wat je deze winter nodig hebt.

Bietjes in zoutkorst met yoghurtdressing
Dit gerecht lijkt misschien wat ingewikkeld maar dat valt gelukkig reuze mee. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Zo staan de meeste specerijen voor het kruidenmengsel dukkah waarschijnlijk al in je keukenkastje. Heb je de specerijen toch niet in huis? Geen probleem! Zonder kan ook.

Bieten-citrussalade met geitenkaas
Deze prachtige salade knalt van je bord af. Dat staat niet alleen mooi maar is ook nog eens gezond. Eat the rainbow is niet voor niet een gezegde. Wie groente en fruit met verschillende kleuren eet, krijgt de meeste voedingsstoffen binnen.

Parelcouscous met gesmoorde bieten en granaatappel
Deze voedzame en warme wintersalade maak je met parelcouscous. Liever minder koolhydraten of glutenvrij? Probeer dan eens rodelinzencouscous in plaats van parelcouscous. Ook lekker met een dipsaus van yoghurt, tahin, citroensap, zout en peper.

Salade met gebakken rabarber, feta, rode biet & platbrood
Deze salade combineert een aantal ingrediënten die je zelf misschien nooit bij elkaar had gebracht, maar vertrouw ons: ze gaan echt goed samen! Zelf platbrood maken is heel eenvoudig, maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen om het jezelf makkelijk te maken.

Bietensalade met sinaasappel
Deze prachtige bietensalade spat van je bord af. De felle kleuren van de biet en sinaasappel doen ons watertanden. Bijkomend voordeel; groente en fruit vol kleur zijn extra gezond.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Tartaar van geroosterde biet met appelkappertjes en burrata
Een klassieke tartaar maak je met rundvlees. Wil je liever een vega variant? Probeer dan eens dit recept met geroosterde biet. Minstens net zo lekker! Zeker in combinatie met de romige burrata.

Bieten-tarte tatin met salsa verde
Tarte tatin is een Franse klassieker van appels en bladerdeeg, maar je kunt hem ook prima maken met een hartige vulling. De bietjes karamelliseer je eerst in de oven, zo worden ze heerlijk zoet en sappig. Ook lekker: laat de salsa verde achterwege en verkruimel vlak voor het serveren wat zachte geitenkaas over de tarte tatin.

Borsjtsj
Borsjtsj is een klassieke soep uit Oekraïense keuken. De basis bestaat uit rode biet, zure room, ui en bouillon. De soep kan zowel warm als koud worden gegeten, het is maar net wat jij zelf lekker vindt.

Bietenrisotto uit de oven met pecorino, karwij en dille
Het is misschien wel een van mijn favoriete recepten met rode bieten: deze heerlijke risotto. Doordat je de rijst in de oven gaart, heb je er geen omkijken naar. Wie zegt dat risotto maken moeilijk is?

Rode bieten hummus
Gek op hummus? Varieer dan eens met de kikkererwtendip en voeg eens wat kruiden of groenten toe. Wat denk je bijvoorbeeld van een zoete-aardappelspread of het onderstaande recept?

Tortilla’s met gepofte bieten, yoghurt en mosterd
Niet je alledaagse tortilla, maar dat maakt dit gerecht nou juist zo leuk. Proef hoe alle smaken samenkomen zodra je een hap neemt en geniet.

Bietensalade met zure haring
Bieten, dille en haring zijn een klassieke combinatie. Zeker wanneer je ze combineert in een frisse salade. Maak vooral lekker veel want van dit gerecht blijf je opscheppen!

Beet Wellington
Geen klassieke Wellington maar een vegetarische variant met biet. Wil je de Beet Wellington van tevoren maken? Bereid ‘m dan in z’n geheel en bak hem alvast af. Verwarm hem in de oven als je gasten er zijn.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Couscous met bietjes en geitenkaas
Een verrassend snel gerecht voor iedere dag. Binnen een kwartier heb je deze lekkere couscous op tafel staan. En dat zonder in te leveren op de smaak.

Bietenplaattaart met geklopte feta
“Maak het feestelijk met deze lichte, mooi gekleurde en smakelijke plaattaart”, aldus Donna Hay. “De lekkere goudbruine onderkant zit vol met gezonde dingen. Je hoeft je dus niet in te houden!”

Bietensoep met blauwekaascrostini
Deze bietensoep smaakt lekker zoet. De blauwe kaas op de crostini is zijn pittige tegenhanger. Na dit voorgerecht zijn je smaakpapillen wakker!

Gegrilde speklap met balsamicobietjes
Een AVG’tje hoeft echt niet altijd saai te zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van deze gegrilde speklap met balsamicobietjes? Bomvol smaak en ook nog eens makkelijk te maken.

Bietensalade met sinaasappel en feta
Deze heerlijke salade is zo gemaakt. Zet de timer maar aan want wij garanderen je dat het binnen een kwartier op tafel staat. Gezond eten was nog nooit zo makkelijk!

Bietencarpaccio met gepofte knoflook, tuinkers en kaascroutons
Zo veel smaken als er zijn, zo veel alternatieven voor de klassieke rundercarpaccio zijn er ook mogelijk. Wat denk je bijvoorbeeld van dit heerlijke recept?

Browniecake met rode biet
Wanneer je deze cake op tafel zet, zal niemand verwachten dat er wat groente in verstopt zit. Je verwacht het misschien niet maar de bieten maken dit baksel extra smeuïg zonder dat de smaak overheerst. Probeer maar!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Bieten-citrussalade met geitenkaas
Deze prachtige salade knalt van je bord af. Dat staat niet alleen mooi maar is ook nog eens gezond. Eat the rainbow is niet voor niet een gezegde. Wie groente en fruit met verschillende kleuren eet, krijgt de meeste voedingsstoffen binnen.
Ingrediënten
Voor de dressing
Bereiding
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.
Doe de bieten, de sinaasappel en de grapefruit in een grote kom. Meng met de appelazijn en de suiker en breng op smaak met zout en peper.
Roer de quinoa los, besprenkel met wat olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Meng de little gem en de spruitjes erdoorheen. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar in een kommetje.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en rooster er de noten en de pitten 1 minuut in. Voeg de sojasaus, de honing en een klein scheutje olie toe en verhit kort verder tot het mengsel kleverig wordt. Zet apart.
Meng het bieten-citrusmengsel door het quinoa-groentemengsel. Voeg de dressing en ¾ van de dille toe en schep alles goed door elkaar. Verdeel de salade over een grote serveerschaal en garneer met de notenmix, de geitenkaas en de rest van de dille.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Lottie Covell Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson
Ga jij een van deze recepten met rode bieten maken? Schenk er dan een glaasje goede wijn bij in. Wij raden daarvoor de zachte, droge rosé van Undurraga aan. De wijn bevat aroma’s van aardbei en rozenblaadjes en dat past erg goed bij de aardse tonen van biet. Lekker bij de borrel, maar ook bij een frisse salade doet deze Chileense rosé het erg goed.
Onze tips

Rode bieten koken: zo doe je dat

7x verrassende rode kool recepten die je wil proberen

Zo kan je het beste rode kool koken en bereiden

13x snelle salades die je binnen een kwartier op tafel zet

Zonnige smaken: Mexicaans eten voor elke dag

Makkelijke maaltijdsalades: 15x de lekkerste recepten

Zo kun je zelf het perfecte naan brood maken

11x verkoelende zomerse drankjes
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.