Advertentie
Couscous, spaghetti en rijst worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. We vertellen je dan ook graag alles over quinoa. Want wat is quinoa en wat maak je ermee?
Wat is quinoa?
Een aantal jaar geleden werd quinoa ineens razend populair. Van thuiskok tot chef: iedereen ging met dit ingrediënt aan de slag. Maar wat is quinoa precies? Het lijkt op graan en wordt ook op dezelfde manier verwerkt, maar is het niet. Het zijn zaadjes van een Zuid-Amerikaanse plant uit de amarantenfamilie.
Deze voedzame zaden zijn dan ook super geschikt voor mensen met coeliakie, want quinoa is dus glutenvrij. Wat deze krachtpatser dan wel bevat? Veel vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Dat maakt hem ook enorm geschikt als vleesvervanger.
Lees ook:
Waar koop je quinoa?
Het is gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Je vindt het product vlakbij de rijst. Per persoon heb je ongeveer 75 gram ongekookte quinoa nodig.
Je kunt trouwens ook de gepofte variant kopen. Dat is heel lekker door je schaaltje yoghurt of om je smoothiebowl mee af te toppen!
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt quinoa?
Je bent vast ook benieuwd hoe quinoa eigenlijk smaakt. Deze koolhydraatbron heeft een fijne, zachte smaak en is een beetje nootachtig. Juist door de neutrale smaak past dit ingrediënt in veel verschillende gerechten wat ons betreft.
Hoe kan je het vervangen?
Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is quinoa in geen velden of wegen te bekennen bij je supermarkt. Je kunt het eventueel vervangen door een andere koolhydraatbron. Bulgur en couscous zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor.
Meer over bulgur?
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Het is erg lang houdbaar op een droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Kijk altijd op de verpakking voor de exacte houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met quinoa? Heel veel! Gebruik het in buddha bowls, verwerk het in salades, gebruik het als vervanger van rijst of couscous van, stop het met allemaal lekkere ingrediënten in de oven of maak er crumble van.
Recepten met quinoa
Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten:
Marokkaanse krielkipjes met kruidenquinoa
In combinatie met verse kruiden smaakt haast elk gerecht lekker, zo ook bij dit recept.
Peren-quinoacrumble
Zelfs in zoete gerechten komt dit ingrediënt van pas, probeer maar met dit heerlijke recept!
Tsukune met quinoa
De keuken van Peru kent heel veel invloeden, ook de Japanse. De combinatie van deze twee keukens heet Nikkei en is populair bij chef-koks. Dit gerecht combineert Japanse gehaktballetjes met Peruaanse quinoa.
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.