
Naast rijst, pasta en aardappels staat er bij ons thuis zeker net zo vaak couscous op tafel. Het is een lekkere, snelle en makkelijke maaltijd die goed is te combineren met tal van ingrediënten. Bekijk de onderstaande recepten maar eens!
Lees verder na de advertentie
Couscous is grof gemalen durumtarwe die veelal in de Midden-Oosterse keuken wordt gebruikt. Wij zetten het maar al te graag op tafel, bijvoorbeeld in combinatie met kip, granaatappel en abrikozen. Al zijn er natuurlijk nog veel meer variaties mogelijk. Bekijk onze heerlijke recepten met couscous bijvoorbeeld maar eens…
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Couscous recepten
Het fijne van couscous is dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Je kunt het warm of koud eten, als hoofdgerecht, bijgerecht of zelfs als lunch. Met of zonder vlees, fruit of groente. Kies jouw favoriet uit deze lekkere couscous recepten:

Parelcouscous met courgette, chilipeper en munt
Bij het koken zijn we vaak op zoek naar de magische driehoek: snel, gezond en lekker. Dit gerecht vol groenten staat binnen een halfuurtje op tafel – dat het lekker is is vanzelfsprekend!

Couscous met peterselie en abrikozen
Haal de zomer in huis met krachtige smaken en fijne aroma’s uit de Arabische keuken zoals deze couscoussalade. Lekker door smaakmakers als abrikozen, feta en peterselie.

Granaatappelcouscous met aubergine en karnemelkdressing
De warme temperaturen buiten vragen om een licht gerecht. Dat lukt zeker met dit kleurrijke lekkers. Bijkomend voordeel: de zuren uit de karnemelk hebben een verkoelend effect.

Couscoussalade met bloemkool en zhug
Heb jij al wel eens van zhug gehoord? Dit is een pittig kruidenmengsel uit Jemen. Probeer het eens want het geeft je gerecht een echte boost van smaak. Let alleen wel op als je koriander naar zeepsop vindt smaken, dit pittige mengsel zit er vol mee.

Pompoencouscous met granaatappel
Waar in de vorige couscous recepten de maaltijd wat zoeter werd door toegevoegd fruit, kiezen we in dit couscous recept voor pompoen. Dat ziet er niet alleen mooi kleurrijk uit maar smaakt ook nog eens hartstikke lekker.

Tempura van peultjes met couscous en feta
Door de peultjes te frituren in tempurabeslag worden ze lekker knapperig. Probeer het maar eens. Maar pas op: hierna wil jij je groenten nooit meer anders.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Kip met rozenharissa en couscoussalade
De smaakmaker in dit gerecht is de rozenharissa. Dit is een chilipasta met rozenblaadjes met een pittig zoete en rokerige smaak. Tegenwoordig kun je het vaak gewoon in de supermarkt kopen maar mocht je het daar niet vinden: bij de Turkse winkel hebben ze sowieso wat potjes staan.

Tabouleh met abrikozen en paprika
Gezond, fris, licht en ook nog eens snel klaar. Met deze tabouleh haal je de zon in huis. En het beste? Binnen twintig minuten staat ‘ie al op tafel!

Couscous met gekruide kipstukjes
Alleen al bij het zien van deze foto begint het water ons in de mond te lopen. De kipstukjes zijn perfect knapperig, de aubergine vol van smaak en de couscous heerlijk zacht. Proef maar!

Marokkaanse couscous
Ons couscousconsumptie verbleekt als we het vergelijken met Marokkanen. Hier staan de graanbolletjes namelijk bijna dagelijks op het menu. Zodra je een hap neemt van dit gerecht snap je goed waarom.

Gekruide kipstukjes met couscous en aubergine
Met aubergines uit de oven zit je eigenlijk altijd goed. Dat bewijst dit zomerse recept maar weer eens. De kleur is prachtig zonnig, dat komt door de toegevoegde saffraandraadjes.

Couscous met sardientjes en courgette
Al is kip een bekende smaakmaker in couscous, de maaltijd is ook erg lekker met vis. Wat denk je bijvoorbeeld van ziltige sardientjes? Heerlijk in combinatie met courgette.

Couscous met bietjes en geitenkaas
We sluiten het lijstje met couscous recepten af met misschien wel een van mijn favorieten. Deze couscous met bietjes en geitenkaas is een verrassend snel gerecht voor iedere dag. Binnen een kwartier heb je deze lekkere couscous op tafel staan.

Couscoussalade met bloemkool en zhug
Heb jij al wel eens van zhug gehoord? Dit is een pittig kruidenmengsel uit Jemen. Probeer het eens want het geeft je gerecht een echte boost van smaak. Let alleen wel op als je koriander naar zeepsop vindt smaken, dit pittige mengsel zit er vol mee.
Ingrediënten
Voor de zhug
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Meng de bloemkoolroosjes en de rode ui met de kurkuma en 2 el olijfolie. Breng goed op smaak met zout en peper en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het geheel 25-30 minuten in de oven en leg de laatste 15 minuten de bloemkoolblaadjes erbij. Laat afkoelen.
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed uitlekken en giet in een kom met het citroensap, 3 el olijfolie, de knoflook, de rozijnen, de dadels en veel zout en peper. Meng goed en laat staan.
Doe intussen alle ingrediënten voor de zhug in een kleine blender met wat zout en peper en 2-3 el water. Meng het geheel tot een gladde groene saus.
Meng de bloemkool en de peterselie door de couscous. Serveer de salade in kommen en druip er de zhug overheen. Maak af met de krokante uitjes en de pijnboompitten.
Onze tips

Couscous maken: zo bereid je de lekkerste couscous

Dit zijn de beste glutenvrije alternatieven voor couscous

Wat is het verschil tussen couscous en parelcouscous?

Is quinoa nou echt zoveel gezonder dan rijst of couscous?

Zonnige smaken: Mexicaans eten voor elke dag

Makkelijke maaltijdsalades: 15x de lekkerste recepten

Zo kun je zelf het perfecte naan brood maken

11x verkoelende zomerse drankjes
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.