Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
Parelcouscous met courgette chilipeper en munt

Koken met couscous: 13 heerlijke recepten

Naast rijst, pasta en aardappels staat er bij ons thuis zeker net zo vaak couscous op tafel. Het is een lekkere, snelle en makkelijke maaltijd die goed is te combineren met tal van ingrediënten. Bekijk de onderstaande recepten maar eens!

Lees verder na de advertentie

Couscous is grof gemalen durumtarwe die veelal in de Midden-Oosterse keuken wordt gebruikt. Wij zetten het maar al te graag op tafel, bijvoorbeeld in combinatie met kip, granaatappel en abrikozen. Al zijn er natuurlijk nog veel meer variaties mogelijk. Bekijk onze heerlijke recepten met couscous bijvoorbeeld maar eens…

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Couscous recepten

Het fijne van couscous is dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Je kunt het warm of koud eten, als hoofdgerecht, bijgerecht of zelfs als lunch. Met of zonder vlees, fruit of groente. Kies jouw favoriet uit deze lekkere couscous recepten:

Parelcouscous met courgette chilipeper en munt

Parelcouscous met courgette, chilipeper en munt

Bij het koken zijn we vaak op zoek naar de magische driehoek: snel, gezond en lekker. Dit gerecht vol groenten staat binnen een halfuurtje op tafel – dat het lekker is is vanzelfsprekend!

Naar het recept
Couscous met peterselie en abrikozen

Couscous met peterselie en abrikozen

Haal de zomer in huis met krachtige smaken en fijne aroma’s uit de Arabische keuken zoals deze couscoussalade. Lekker door smaakmakers als abrikozen, feta en peterselie.

Naar het recept
Granaatappelcouscous met aubergine en karnemelkdressing

Granaatappelcouscous met aubergine en karnemelkdressing

De warme temperaturen buiten vragen om een licht gerecht. Dat lukt zeker met dit kleurrijke lekkers. Bijkomend voordeel: de zuren uit de karnemelk hebben een verkoelend effect.

Naar het recept
Cover voor

Couscoussalade met bloemkool en zhug

Heb jij al wel eens van zhug gehoord? Dit is een pittig kruidenmengsel uit Jemen. Probeer het eens want het geeft je gerecht een echte boost van smaak. Let alleen wel op als je koriander naar zeepsop vindt smaken, dit pittige mengsel zit er vol mee.

Naar het recept
Cover voor

Pompoencouscous met granaatappel

Waar in de vorige couscous recepten de maaltijd wat zoeter werd door toegevoegd fruit, kiezen we in dit couscous recept voor pompoen. Dat ziet er niet alleen mooi kleurrijk uit maar smaakt ook nog eens hartstikke lekker.

Naar het recept
Cover voor

Tempura van peultjes met couscous en feta

Door de peultjes te frituren in tempurabeslag worden ze lekker knapperig. Probeer het maar eens. Maar pas op: hierna wil jij je groenten nooit meer anders.

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Kip met rozenharissa en couscoussalade

Kip met rozenharissa en couscoussalade

De smaakmaker in dit gerecht is de rozenharissa. Dit is een chilipasta met rozenblaadjes met een pittig zoete en rokerige smaak. Tegenwoordig kun je het vaak gewoon in de supermarkt kopen maar mocht je het daar niet vinden: bij de Turkse winkel hebben ze sowieso wat potjes staan.

Naar het recept
tabouleh met paprika

Tabouleh met abrikozen en paprika

Gezond, fris, licht en ook nog eens snel klaar. Met deze tabouleh haal je de zon in huis. En het beste? Binnen twintig minuten staat ‘ie al op tafel!

Naar het recept
Couscous met gekruide kipstukjes

Couscous met gekruide kipstukjes

Alleen al bij het zien van deze foto begint het water ons in de mond te lopen. De kipstukjes zijn perfect knapperig, de aubergine vol van smaak en de couscous heerlijk zacht. Proef maar!

Naar het recept
Marokkaanse couscous

Marokkaanse couscous

Ons couscousconsumptie verbleekt als we het vergelijken met Marokkanen. Hier staan de graanbolletjes namelijk bijna dagelijks op het menu. Zodra je een hap neemt van dit gerecht snap je goed waarom.

Naar het recept
Cover voor

Gekruide kipstukjes met couscous en aubergine

Met aubergines uit de oven zit je eigenlijk altijd goed. Dat bewijst dit zomerse recept maar weer eens. De kleur is prachtig zonnig, dat komt door de toegevoegde saffraandraadjes.

Naar het recept
Cover voor

Couscous met sardientjes en courgette

Al is kip een bekende smaakmaker in couscous, de maaltijd is ook erg lekker met vis. Wat denk je bijvoorbeeld van ziltige sardientjes? Heerlijk in combinatie met courgette.

Naar het recept
couscous met bietjes

Couscous met bietjes en geitenkaas

We sluiten het lijstje met couscous recepten af met misschien wel een van mijn favorieten. Deze couscous met bietjes en geitenkaas is een verrassend snel gerecht voor iedere dag. Binnen een kwartier heb je deze lekkere couscous op tafel staan.

Naar het recept
Redactiefavoriet
Cover voor Couscoussalade met bloemkool en zhug

Couscoussalade met bloemkool en zhug

Heb jij al wel eens van zhug gehoord? Dit is een pittig kruidenmengsel uit Jemen. Probeer het eens want het geeft je gerecht een echte boost van smaak. Let alleen wel op als je koriander naar zeepsop vindt smaken, dit pittige mengsel zit er vol mee.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 grote bloemkool – in roosjes + de bladeren bewaren
1 rode ui – gehalveerd en in ringen gesneden
1 tl kurkuma
olijfolie
zout en peper
300 g parelcouscous
sap van 1 citroen
1 teentje knoflook – gekneusd
4 gele rozijnen
6 dadels – zonder pit & gehakt
1 bosje platte peterselie – gehakt
1 el krokante gefrituurde uitjes
1 el pijnboompitten – goudbruin geroosterd
bakpapier

Voor de zhug

½ bosje koriander – gehakt
½ bosje platte peterselie gehakt
1 groene peper – gehakt
½ tl komijnpoeder
1 el rodewijnazijn
½ teentje knoflook- fijngehakt

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Meng de bloemkoolroosjes en de rode ui met de kurkuma en 2 el olijfolie. Breng goed op smaak met zout en peper en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het geheel 25-30 minuten in de oven en leg de laatste 15 minuten de bloemkoolblaadjes erbij. Laat afkoelen.

  2. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed uitlekken en giet in een kom met het citroensap, 3 el olijfolie, de knoflook, de rozijnen, de dadels en veel zout en peper. Meng goed en laat staan.

  3. Doe intussen alle ingrediënten voor de zhug in een kleine blender met wat zout en peper en 2-3 el water. Meng het geheel tot een gladde groene saus.

  4. Meng de bloemkool en de peterselie door de couscous. Serveer de salade in kommen en druip er de zhug overheen. Maak af met de krokante uitjes en de pijnboompitten.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!