Advertentie
Hoewel sommige mensen denken dat couscous een aparte graansoort is, is het eigenlijk een soort pasta. Net als spaghetti of penne wordt het gemaakt van durum tarwegriesmeel, oftewel semolina. Van tarwe dus. Als je aan glutenintolerantie lijdt, allergisch bent voor tarwe of om een andere reden op zoek bent naar glutenvrije alternatieven voor couscous, zijn er genoeg opties. Van glutenvrije couscous en couscous van bloemkool tot andere granen die van nature glutenvrij zijn, zoals gierst. We hebben ze allemaal op een rijtje gezet en bespreken de voor- en nadelen.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Glutenvrije couscous
In grotere supermarkten kun je een product vinden dat aangeduid wordt als ‘glutenvrije couscous’. Als je op zoek bent naar een glutenvrij alternatief voor couscous, zal dit misschien wel jouw eerste keuze zijn. Voor glutenvrije couscous wordt de traditioneel gebruikte tarwe vervangen door maismeel dat van nature glutenvrij is. Het resultaat lijkt qua textuur en smaak op the real thing en is op dezelfde manier te gebruiken. Maar hoe zit het met de voedingswaarde? Maismeel is helaas een stuk minder voedzaam dan tarwegriesmeel. Zo bevat glutenvrije in vergelijking met gewone couscous meer calorieën en koolhydraten. Tegelijkertijd bevat het minder eiwit en voedingsvezels. Als je het met volkoren couscous vergelijkt, wordt het verschil nog frappanter. Wil je een lekker alternatief voor couscous dat ten minste even voedzaam is? Dan kun je onderstaande opties overwegen.
Couscous van bloemkool
Granen in onze voeding vervangen wij steeds vaker door groenten. Op die manier willen we minder koolhydraten binnenkrijgen en tegelijkertijd makkelijker aan onze aanbevolen 250 gram groente per dag komen. Een typische win-winsituatie. Zo zijn er niet alleen tortilla’s en pizzabodems op basis van groente, maar ook couscous van bloemkool. Dat is eigenlijk hetzelfde als rijst van bloemkool en het is niets anders dan bloemkool gehakt in hele kleine korrels. Daardoor vervang je in diverse gerechten couscous en rijst. Je koopt dit kant-en-klaar en makkelijk zelf maken door bloemkoolroosjes te vermalen in een keukenmachine. Groente is gezond, dus is couscous van bloemkool ook heel gezond. Als is het goed om te beseffen dat dit qua voedingswaarde een heel ander product is. Als je bewust ook je koolhydraatinname wil beperken, is couscous van bloemkool een prima optie. Maar het is geen 1-op-1 vervanger van klassieke couscous.
Linzen- en erwtencouscous
Peulvruchten worden steeds vaker gebruikt als alternatief voor granen, omdat ze een heleboel goede eigenschappen hebben. Zo zijn ze goedkoop, gezond, voedzaam en makkelijk te verbouwen met relatief weinig negatieve impact op het milieu. In de schappen kwamen daarom in de laatste jaren nieuwe producten op basis van peulvruchten. Zoals pasta van linzen of erwten. In sommige grotere supermarkten of natuurvoedingswinkels vind je ook couscous gemaakt van rode linzen of gele erwten. Hoewel de smaak en textuur iets anders is dan die van klassieke couscous, is het zeker het uitproberen waard. Waar glutenvrije couscous van maismeel ons een beetje teleurstelde, schieten bij couscous van linzen en erwten namelijk de superlatieven tekort. Zo bevatten beide soorten minder calorieën en wel twee keer zoveel eiwit én zelfs veel meer vezels dan volkoren couscous.
Wij zijn behoorlijk onder de indruk en nemen ons voor om er toch eens mee aan de slag te gaan!
Natuurlijke alternatieven
Als je lekkere en voedzame glutenvrije alternatieven voor couscous zoekt, hoef je niet per se ‘couscous’ in de naam op de verpakking te zoeken. Zo zijn er genoeg granen en zaden die op couscous lijken én van nature glutenvrij zijn. De meest voor de hand liggende vervangers zijn rijst en quinoa. Beide zijn goed beschikbaar in praktisch elke winkel en makkelijk te bereiden.
Gierst is een wat minder bekend product dat je misschien nog nooit hebt gegeten, maar je kunt het gewoon kopen bij bijna alle grote en biologische supermarkten (bijv. van Smaakt). Het is een graansoort met kleine, gele korrels die wat op couscous lijken. Gierst is makkelijk te bereiden en van nature glutenvrij. Qua gebruik en voedingswaarde is dit een van de beste glutenvrije alternatieven voor couscous. Zo is de smaak heel zacht en past het goed in allerlei gerechten. De voedingswaarde komt bijna precies 1-op-1 met die van volkoren couscous, wat gierst een heel gezond alternatief maakt. Ga er eens naar op zoek in de winkel. Want dit zou zomaar een van jouw favo glutenvrije alternatieven voor couscous kunnen worden!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze lekker krokant
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso martini-tulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.