Advertentie
Bij koude dagen horen warme koppen thee met iets lekkers erbij. Tijdens een vakantie in Ierland kreeg ik in een van de B&B’s waar ik verbleef tips voor zelf scones bakken en die wil ik graag met je delen. Zet je oven maar vast aan…
Zelf scones bakken
Ben je gek op scones maar lukt het je niet om ze zo mooi hoog en smeuïg te krijgen? Dan hebben wij voor jou een paar handige baktips zodat jij scones perfect kan bakken.
Wil je ook iedere week handige baktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Scones bakken: handige tips
Verzekerd zijn van perfecte scones? Houd tijdens het bakken rekening met een aantal dingen zoals het uitsteken en het koelen van het deeg.
1. Kneed het deeg niet te lang
Niet te lang kneden wordt geadviseerd, want dan kneed je de lucht eruit en zullen de scones niet mooi rijzen in de oven. Zorg dat de ingrediënten gemengd zijn en kneed verder niet door.
2. Rasp de boter
Het liefst met een kaasrasp boven het bloemmengsel. Hierdoor hoef je korter te kneden.
3. Gebruik een ring of glas
Gebruik voor het uitsteken van de rondjes een dunne ring of een glas met dunne rand. Steek de ring of het glas in een keer, in een rechte lijn, door het deeg. Haal de ring of het glas weer naar boven en laat het deeg eruit vallen. Draai het glas niet, ook dat zit het rijzen in de weg.
4. Combineer bakpoeder en baking soda
Gebruik een combinatie van bakpoeder en baking soda. Alleen bakpoeder geeft een goede rijs, maar te weinig bruining. Alleen baking soda geeft te weinig rijs en teveel bruining.
5. Heb geduld
Zet het deeg voor het bakken ca. 1 uur in de koelkast. Het kan zijn dat door je warme handen de boter zacht is geworden. Als dat is gebeurd en je zet de scones meteen in de hete oven, dan zal het deeg meteen uitzakken en krijg je geen mooie hoge maar platte en brede scones.
Succes en veel bakplezier!
Scones recepten
Heb je trek gekregen en kan je niet wachten om zelf scones te bakken? Laat je dan inspireren door deze heerlijke scones recepten:
Roquefort-walnootscones
Voor bij je kopje thee op een gure dag: roquefort-walnootscones. In een handomdraai gemaakt en superlekker met een lik boter en dot jam.
Karnemelkscones met blauwe bessen
Met onze handige baktips maak je scones in een handomdraai. Voor dit recept heb je dan ook nog geeneens een uur nodig, inclusief baktijd. De karnemelk zorgt voor een frisse en ook ietwat zure smaak, die volledig in balans is door de zoete blauwe bessen.
Maanzaad-scones met lemoncurd en clotted cream
De laatste jaren maakt maanzaad zijn opmars. We strooien het niet alleen meer over onze broodjes maar maken er ook de lekkerste zoete baksels mee. Citroen en maanzaad zijn een match made in heaven. En dat proef je terug in deze kleine gebakjes. Probeer maar eens uit!
Onze tips
High tea in Nederland: dit zijn de leukste adresjes
Lemoncurd maken: zó doe je dat
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Jam versus marmelade: dit is het verschil
Wat is kaneel en wat kun je ermee?
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.