Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Cover voor Lemoncurd maken: zó doe je dat

Lemoncurd maken: zó doe je dat

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Romig, zoet en zuur tegelijk. Dit jam-achtige goedje is onmisbaar met een dot clotted cream bij zelfgebakken scones. Je kunt een kant-en-klaar potje kopen, maar zelf lemoncurd maken is ook helemaal niet moeilijk! Wij leggen uit hoe je dit doet!

Lemoncurd maken

Je kent ze vast wel, die kant-en-klare potjes lemoncurd in de supermarkt. Handig als je weinig tijd hebt, maar minstens net zo lekker is het om je eigen lemoncurd te maken. En dat is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Wij leggen je uit hoe je dit doet, delen handige tips én de lekkerste recepten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tips & tricks

Voor een potje heb je simpelweg 2 eieren, rasp en sap van 2 citroenen, 250 g witte basterdsuiker en 250 boter nodig. En een weckpotje om het geheel in te bewaren. Heb je de ingrediënten in huis? Dan kun je meteen aan de slag. Doe de boter en de suiker in een kom en hang deze in een pannetje met water, zodat je de boter au bain-marie laat smelten. Voeg zodra de boter gesmolten is de citroenrasp en het citroensap toe en verwarm. Voeg dan al roerende de losgeklopte eieren toe en verwarm tot het geheel wat dikker begint te worden. Zodra het de gewenste dikte heeft bereikt, schenk je de lemoncurd in een potje. Makkelijk he?

Wil je zelf aan de slag? Houd dan deze tips in je achterhoofd:

  • Roer de eieren alvast los voordat je ze toevoegt aan het warme botermengsel. Zo zorg je dat het snel mengt en het ei minder snel gaat stollen.
  • Blijf goed kloppen terwijl je het ei toevoegt aan de warme boter, anders loop je de kans op scrambled eggs.
  • Blijft je lemoncurd – ook na afkoelen – te dun? Voeg dan een eetlepel maizena en wat water toe en verwarm opnieuw om het wat dikker te maken.
  • Gebruik het liefst biologische citroenen en was ze goed voor je de schil raspt. Zo weet je zeker dat er geen chemische stoffen in zitten die je niet binnen wilt krijgen.
  • Rasp alleen het gele deel van de schil. Het witte is erg bitter en dat verpest de smaak van je curd.

Citroenscones met lemoncurd en anijsroom

Recepten met lemoncurd

Nu je hebt gelezen hoe je zelf lemoncurd kunt maken, heb je misschien al een potje bereid. Hoog tijd om je eigengemaakte lemoncurd te verwerken in toetjes, taarten en andere baksels! Wij delen de leukste recepten.

Maanzaad-scones met lemoncurd en clotted cream

Staat er bij jou een high-tea op de planning? Dan mogen de Britse scones niet ontbreken. Ga eens voor deze variatie en bak je eigen maanzaad-scones. Wel met lemoncurd en een flinke dot clotted cream natuurlijk.

> naar het recept: maanzaad-scones met lemoncurd en clotted cream

Maanzaad-scones met lemoncurd en clotted cream

Lemoncurd tartelettes met geconfijte citroen

Zin in iets fris? Deze tartelettes met gekonfijte citroen zijn oh zo zalig. En zien ze er niet gezellig uit?

> naar het recept: lemoncurd-tartelettes met geconfijte citroen

Lemon-curdtartelettes met gekonfijte citroen

Lemoncurdcheesecake

Dit klinkt als de beste combinatie ooit toch? Nou wij kunnen je vertellen: zo lekker als het klinkt is het ook! Serveer in mooie hoge glazen voor een extra chique resultaat.

> naar het recept: lemoncurdcheesecake

Lemoncurdcheesecake

Superromige citroentrifle

Nigel: “De beste trifles hebben iets zuurs – een citroenig contrast ten opzichte van die lagen cake, room en custard.” Precies wat deze trifle in zich heeft.

> naar het recept: superromige citroentrifle

Superromige citroentrifle

Lemoncurd trifle

Elk toetje wordt lekkerder met een lepel curd. Oké, bijna elk toetje dan. Met deze trifle van afwisselende laagjes room, kersen en lemoncurd vier je een feestje aan tafel.

> naar het recept: lemoncurd trifle

Nagerecht Pasen: lemoncurd-trifle

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!