Advertentie
Je hebt een recept voor je liggen waarin je gebruik moet maken van de au bain-marie-techniek. Maar wat is au bain-marie en waarom gebruik je juist deze manier om ingrediënten te smelten? Wij leggen het je uit!
Je hebt de term au bain-marie vast weleens voorbij zien komen want in veel recepten staat deze techniek vermeldt. Bijvoorbeeld bij het smelten van chocolade voor een cake of taart. Maar wat houdt deze techniek precies in, waar komt het vandaan en waarom is het nou zo handig om te gebruiken? Lees snel verder!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is au bain-marie?
Au bain-marie betekent in het Frans letterlijk ‘in het bad van Marie’. Deze naam dankt de techniek aan een joodse alchemist Maria van Alexandrië die aan het begin van onze jaartelling de kooktechniek ontwikkelde. In feite legt de benaming de techniek al uit: je plaatst een kom in een waterbad om zo te temperatuur te doen stijgen, of dalen.
Waarom gebruik je de techniek?
Je kunt de techniek gebruiken om ingrediënten op te warmen of juist om ze af te laten koelen. Het eerste is het meest gebruikelijk en dit doe je met name om verschillende ingrediënten langzaam op te warmen. Omdat het kookpunt van water 100°C graden is, wordt het water in principe nooit warmer dan dat. En de binnenste pan dus ook niet. Doordat het water en de kom niet verder dan dit kookpunt verwarmen, kan je op een geleidelijke manier ingrediënten verwarmen. Zo kun je bijvoorbeeld chocolade smelten zonder dat hij aanbrandt. Ook sauzen op basis van eieren en boter schiften minder snel wanneer ze au bain-marie worden bereid. Je gebruikt deze techniek dus absoluut niet zonder reden!
Hoe werkt au bain-marie?
Maar hoe doe je dat nou: au bain-marie smelten? Nou, heel makkelijk. Volg gewoon de onderstaande stappen op:
- Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook.
- Plaats een kom in de pan. De kom moet de pan afsluiten, zodat de hitte niet ontsnapt, en bovenin de pan blijven hangen. De kom moet dus vrij groot zijn, maar niet zo groot dat de onderkant van de kom het water in de pan raakt.
- Leg de ingrediënten die je wilt opwarmen in de kom en warm langzaam op.
Alvast oefenen? Probeer dan een van deze recepten:
Potjes met wittechocolademousse en aardbeien
Chocolade en aardbeien gaan erg goed samen, dat bewijst dit recept wel. Maak nu deze heerlijke wittechocolademousse met verse aardbeien als toetje van een zomers diner!
Homemade hazelnootpasta
Zelf hazelnootpasta maken? Jazeker! Het is helemaal niet moeilijk, zeker niet als je de juiste technieken gebruikt zoals au bain-marie.
Cote de boeuf met béarnaise en bospeen
Krijg je gasten voor het avondeten? Zet dan dit heerlijke gerecht eens op tafel, je maakt gegarandeerd indruk op het gezelschap!
Onze tips
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Eten opwarmen: zo doe je dat in de oven en magnetron
Gezonde gembershot maken zonder slowjuicer
Wijn en spijs: de meest gestelde vragen én antwoorden voor het kerstdiner
Kersttafel dekken? Zo doe je dat à la Jamie Oliver
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.