Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
pasen

Wat is au bain-marie?

Advertentie

Je hebt een recept voor je liggen waarin je gebruik moet maken van de au bain-marie-techniek. Maar wat is au bain-marie en waarom gebruik je juist deze manier om ingrediënten te verwarmen? Wij leggen het je uit!

Wat is au bain-marie?

De vraag: “wat is au-bain marie?” horen wij vaak voorbij komen. In veel recepten staat deze techniek vermeldt. Bijvoorbeeld bij het smelten van chocolade voor een cake of taart. Laten wij je uitleggen wat deze techniek inhoudt, waar het vandaan komt en waarom je deze techniek wilt gaan gebruiken. 

Au bain-marie betekent in het Frans letterlijk ‘in het bad van Marie’. Deze naam dankt de techniek aan een joodse alchemist. De joodse alchemist Maria van Alexandrië ontwikkelde aan het begin van onze jaartelling de naar haar vernoemde techniek. Dit is een techniek waarbij een kleinere kom of pan boven een pan kokend water wordt geplaatst.

Wil je iedere week de lekkerste recepten en leukste weetjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waarom gebruik je de techniek?

Je gebruikt de techniek om verschillende ingrediënten langzaam op te warmen. Omdat het kookpunt van water 100°C graden is, wordt het water in principe nooit warmer dan dat. En de binnenste pan dus ook niet. Doordat het water en de kom niet verder dan dit kookpunt verwarmen, kan je op een geleidelijke manier ingrediënten verwarmen.

Zo kun je bijvoorbeeld chocolade smelten zonder dat hij aanbrandt. Ook sauzen op basis van eieren en boter schiften minder snel wanneer ze au bain-marie worden bereid. Je gebruikt deze techniek dus absoluut niet zonder reden!

Alvast oefenen? Probeer dan een van deze recepten:

Potjes met wittechocolademousse en aardbeien

Potjes met wittechocolademousse en aardbeien

Chocolade en aardbeien gaan er goed samen, dat bewijst dit recept wel. Maak nu deze heerlijke wittechocolademousse met verse aardbeien als toetje van een zomers diner!

Naar het recept
hazelnootpasta

Homemade hazelnootpasta

Zelf hazelnootpasta maken? Jazeker! Het is helemaal niet moeilijk, zeker niet als je de juiste technieken gebruikt zoals au bain-marie.

Naar het recept
Cote de boeuf met béarnaise en bospeen

Cote de boeuf met béarnaise en bospeen

Krijg je gasten voor het avondeten? Zet dan dit heerlijke gerecht eens op tafel, je maakt gegarandeerd indruk op het gezelschap!

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!