
Je hebt een recept voor je liggen waarin je gebruik moet maken van de au bain-marie-techniek. Maar wat is au bain-marie en waarom gebruik je juist deze manier om ingrediënten te smelten? Wij leggen het je uit!
Lees verder na de advertentie
Rondom chocolade bestaan er verschillende technieken om mee te werken. Zo heb je chocolade tempereren, maar ook heb je vast wel eens de term au bain-marie voorbij zien komen. Dit is namelijk een veel toegepaste techniek, bijvoorbeeld bij het smelten van chocolade voor een cake of taart. Maar wat houdt deze techniek precies in, waar komt het vandaan en waarom is het nou zo handig om te gebruiken? Lees snel verder!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Wat is au bain-marie?
Au bain-marie betekent in het Frans letterlijk ‘in het bad van Marie’. Deze naam dankt de techniek aan een joodse alchemist Maria van Alexandrië die aan het begin van onze jaartelling de kooktechniek ontwikkelde. In feite legt de benaming de techniek al uit: je plaatst een kom in een waterbad om zo te temperatuur te doen stijgen, of dalen.
Waarom gebruik je de techniek?
Je kunt de techniek gebruiken om ingrediënten op te warmen of juist om ze af te laten koelen. Het eerste is het meest gebruikelijk en dit doe je met name om verschillende ingrediënten langzaam op te warmen. Omdat het kookpunt van water 100°C graden is, wordt het water in principe nooit warmer dan dat. En de binnenste pan dus ook niet. Doordat het water en de kom niet verder dan dit kookpunt verwarmen, kan je op een geleidelijke manier ingrediënten verwarmen. Zo kun je bijvoorbeeld chocolade smelten zonder dat hij aanbrandt. Ook sauzen op basis van eieren en boter schiften minder snel wanneer ze au bain-marie worden bereid. Je gebruikt deze techniek dus absoluut niet zonder reden!
Hoe werkt au bain-marie?
Maar hoe doe je dat nou: au bain-marie smelten? Nou, heel makkelijk. Volg gewoon de onderstaande stappen op:
- Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook.
- Plaats een kom in de pan. De kom moet de pan afsluiten, zodat de hitte niet ontsnapt, en bovenin de pan blijven hangen. De kom moet dus vrij groot zijn, maar niet zo groot dat de onderkant van de kom het water in de pan raakt.
- Leg de ingrediënten die je wilt opwarmen in de kom en warm langzaam op.
Alvast oefenen? Probeer dan een van deze recepten:

Potjes met wittechocolademousse en aardbeien
Chocolade en aardbeien gaan erg goed samen, dat bewijst dit recept wel. Maak nu deze heerlijke wittechocolademousse met verse aardbeien als toetje van een zomers diner!

Homemade hazelnootpasta
Zelf hazelnootpasta maken? Jazeker! Het is helemaal niet moeilijk, zeker niet als je de juiste technieken gebruikt zoals au bain-marie.

Cote de boeuf met béarnaise en bospeen
Krijg je gasten voor het avondeten? Zet dan dit heerlijke gerecht eens op tafel, je maakt gegarandeerd indruk op het gezelschap!
Onze tips

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

5x chocoladecake bakken

9x chocoladetaart bakken

Dit zijn de lekkerste recepten voor chocoladetaart

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.