Advertentie
Je hebt een recept voor je liggen waarin je gebruik moet maken van de au bain-marie-techniek. Maar wat is au bain-marie en waarom gebruik je juist deze manier om ingrediënten te verwarmen? Wij leggen het je uit!
Wat is au bain-marie?
De vraag: “wat is au-bain marie?” horen wij vaak voorbij komen. In veel recepten staat deze techniek vermeldt. Bijvoorbeeld bij het smelten van chocolade voor een cake of taart. Laten wij je uitleggen wat deze techniek inhoudt, waar het vandaan komt en waarom je deze techniek wilt gaan gebruiken.
Au bain-marie betekent in het Frans letterlijk ‘in het bad van Marie’. Deze naam dankt de techniek aan een joodse alchemist. De joodse alchemist Maria van Alexandrië ontwikkelde aan het begin van onze jaartelling de naar haar vernoemde techniek. Dit is een techniek waarbij een kleinere kom of pan boven een pan kokend water wordt geplaatst.
Wil je iedere week de lekkerste recepten en leukste weetjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Waarom gebruik je de techniek?
Je gebruikt de techniek om verschillende ingrediënten langzaam op te warmen. Omdat het kookpunt van water 100°C graden is, wordt het water in principe nooit warmer dan dat. En de binnenste pan dus ook niet. Doordat het water en de kom niet verder dan dit kookpunt verwarmen, kan je op een geleidelijke manier ingrediënten verwarmen.
Zo kun je bijvoorbeeld chocolade smelten zonder dat hij aanbrandt. Ook sauzen op basis van eieren en boter schiften minder snel wanneer ze au bain-marie worden bereid. Je gebruikt deze techniek dus absoluut niet zonder reden!
Alvast oefenen? Probeer dan een van deze recepten:
Potjes met wittechocolademousse en aardbeien
Chocolade en aardbeien gaan er goed samen, dat bewijst dit recept wel. Maak nu deze heerlijke wittechocolademousse met verse aardbeien als toetje van een zomers diner!
Homemade hazelnootpasta
Zelf hazelnootpasta maken? Jazeker! Het is helemaal niet moeilijk, zeker niet als je de juiste technieken gebruikt zoals au bain-marie.
Cote de boeuf met béarnaise en bospeen
Krijg je gasten voor het avondeten? Zet dan dit heerlijke gerecht eens op tafel, je maakt gegarandeerd indruk op het gezelschap!
Onze tips
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips
6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Zelf sushi maken: dat is makkelijker dan je denkt
Spaanse sangria maken: tips & recepten
Zo kan je het beste aardappelpuree bewaren en opwarmen
Een heerlijke malse kipfilet bereiden: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.