
Wat is het verschil tussen jam en marmelade?
Lees verder na de advertentie
Laten we beginnen bij de meest bekende van de twee: jam. Als kind smeerde je het waarschijnlijk al op je brood en sinds je kennismaakte met het concept high tea, ging er op iedere scone een flinke dot. Jam is een mengsel van fruit, suiker en pectine. Pectine is een natuurlijke stof die wordt gewonnen uit de pulp van appel en citrusvruchten. Als je dit samen met de suiker kookt, treed er verdikking op: zo komt de jam dus aan zijn structuur. Voor een echt goede jam is dan ook niet alleen een juiste hoeveelheid van ieder ingrediënt nodig, ook de kooktijd is belangrijk.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Jam versus marmelade
Het belangrijkste verschil tussen jam en marmelade is het hoofdingrediënt. Terwijl je jam van allerlei soorten fruit kunt maken, wordt marmelade altijd van citrusvruchten gemaakt. Sinaasappelmarmelade is de populairste soort, maar ook bloedsinaasappels, mandarijnen en citroen worden gebruikt voor het maken van marmelade. Verder gebruik je voor marmelade niet alleen het vruchtvlees, maar ook de schil. Dit zorgt voor een andere structuur en een bitterzoete smaak. Het mengsel wordt bovendien een stuk langer ingekookt om de juiste dikte te verkrijgen.
Nu je weet wat het verschil is tussen jam en marmelade, wil je de twee vast verwerken in een lekker gerecht. Kies je favoriete smeersel uit, doe je schort om en geniet van het eindresultaat!
Team jam: broodrolletjes met frambozenjam
Team marmelade: marmelade-amandelshortbread
Onze tips

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!

Kun je aardappels met uitlopers nog eten? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs mét omrekentabel

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat
Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.