
Wat is het verschil tussen jam en marmelade?
Lees verder na de advertentie
Laten we beginnen bij de meest bekende van de twee: jam. Als kind smeerde je het waarschijnlijk al op je brood en sinds je kennismaakte met het concept high tea, ging er op iedere scone een flinke dot. Jam is een mengsel van fruit, suiker en pectine. Pectine is een natuurlijke stof die wordt gewonnen uit de pulp van appel en citrusvruchten. Als je dit samen met de suiker kookt, treed er verdikking op: zo komt de jam dus aan zijn structuur. Voor een echt goede jam is dan ook niet alleen een juiste hoeveelheid van ieder ingrediënt nodig, ook de kooktijd is belangrijk.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Jam versus marmelade
Het belangrijkste verschil tussen jam en marmelade is het hoofdingrediënt. Terwijl je jam van allerlei soorten fruit kunt maken, wordt marmelade altijd van citrusvruchten gemaakt. Sinaasappelmarmelade is de populairste soort, maar ook bloedsinaasappels, mandarijnen en citroen worden gebruikt voor het maken van marmelade. Verder gebruik je voor marmelade niet alleen het vruchtvlees, maar ook de schil. Dit zorgt voor een andere structuur en een bitterzoete smaak. Het mengsel wordt bovendien een stuk langer ingekookt om de juiste dikte te verkrijgen.
Nu je weet wat het verschil is tussen jam en marmelade, wil je de twee vast verwerken in een lekker gerecht. Kies je favoriete smeersel uit, doe je schort om en geniet van het eindresultaat!
Team jam: broodrolletjes met frambozenjam
Team marmelade: marmelade-amandelshortbread
Onze tips

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”
Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.