Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Jam versus marmelade: dit is het verschil

Jam versus marmelade: dit is het verschil

Profielfoto van SanneSanne

Advertentie

De twee lijken op het eerste oog op elkaar: maar schijn bedriegt. Wat precies het verschil tussen jam en marmelade? Wij leggen het je uit!

Wat is het verschil tussen jam en marmelade?

Laten we beginnen bij de meest bekende van de twee: jam. Als kind smeerde je het waarschijnlijk al op je brood en sinds je kennismaakte met het concept high tea, ging er op iedere scone een flinke dot. Jam is een mengsel van fruit, suiker en pectine. Pectine is een natuurlijke stof die wordt gewonnen uit de pulp van appel en citrusvruchten. Als je dit samen met de suiker kookt, treed er verdikking op: zo komt de jam dus aan zijn structuur. Voor een echt goede jam is dan ook niet alleen een juiste hoeveelheid van ieder ingrediënt nodig, ook de kooktijd is belangrijk.

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Jam versus marmelade

Het belangrijkste verschil tussen jam en marmelade is het hoofdingrediënt. Terwijl je jam van allerlei soorten fruit kunt maken, wordt marmelade altijd van citrusvruchten gemaakt. Sinaasappelmarmelade is de populairste soort, maar ook bloedsinaasappels, mandarijnen en citroen worden gebruikt voor het maken van marmelade. Verder gebruik je voor marmelade niet alleen het vruchtvlees, maar ook de schil. Dit zorgt voor een andere structuur en een bitterzoete smaak. Het mengsel wordt bovendien een stuk langer ingekookt om de juiste dikte te verkrijgen.

Nu je weet wat het verschil is tussen jam en marmelade, wil je de twee vast verwerken in een lekker gerecht. Kies je favoriete smeersel uit, doe je schort om en geniet van het eindresultaat!

Team jam: broodrolletjes met frambozenjam

kerstontbijt

Team marmelade: marmelade-amandelshortbread

jam marmelade verschil

Profielfoto van

Sanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!