Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Versgebakken scones op een taartplateau

Scones

  • Gemiddeld

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

  • 15 minuten wachttijd15 min. wachttijd

Zin in iets lekkers bij de thee? Deze klassieke scones zijn een echte Britse traktatie: luchtig, kruimelig en perfect met een lik jam en clotted cream. Ze lijken simpel, maar vereisen wel wat techniek om ze echt mooi hoog en luchtig te krijgen. Met dit recept en een beetje gevoel voor deeg bak jij straks scones als een echte pro!

Lees verder onder de advertentie

Aantal scones
10

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Scone cutter met een doorsnede van 7 cm
Zin in iets lekkers bij de thee? Deze klassieke scones zijn een echte Britse traktatie: luchtig, kruimelig en perfect met een lik jam en clotted cream. Ze lijken simpel, maar vereisen wel wat techniek om ze echt mooi hoog en luchtig te krijgen. Met dit recept en een beetje gevoel voor deeg bak jij straks scones als een echte pro!
Bewaartips
Vries de ongebakken scones (voordat je ze hebt bestreken met ei) in. Zo kun je de scones eten wanneer je wil! Je kunt de bevroren scones in 20 minuten afbakken. Heb je ze afgebakken? Dan zijn ze dagvers het lekkerst, maar je kunt ze ook 1 dag in een luchtdichte trommel bewaren en dan 5 minuten in een warme oven opwarmen.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

  2. Zeef alle droge ingrediënten in een kom en voeg de roomboter toe. Wrijf de roomboter met je vingers door de droge ingrediënten heen tot alle roomboter is opgenomen en je een kruimelig deeg hebt.

  3. Klop de eieren los met een garde. Schenk een klein beetje ei in een klein kommetje om straks de scones mee te bestrijken, en klop de karnemelk door de rest van het ei.

  4. Voeg het eimengsel toe aan het kruimelige deeg en ‘snijd’ het er met een bot mes doorheen. Blijf snijden tot het deeg een bal vormt.

  5. Bestuif het aanrecht met wat zelfrijzend bakmeel en rol het deeg hierop uit. Gebruik hiervoor geen deegroller maar je handen, zo houd je de deeg luchtig.

  6. Snijd er met de scone cutter 10 scones uit. Leg de scones op de bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de scones met het overige losgeklopte ei.

  7. Bak de scones 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Nog meer scones
Bekijk dit artikel voor meer tips en varianten op de klassieke scones!

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Bakken zoals het bedoeld is

€ 19,99
Cover Bakken zoals het bedoeld is
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!