Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Trifle met frambozen, clotted cream en scones

Clotted cream: 3x recepten met de Engelse room

Advertentie

Deze Engelse room is inmiddels ook in Nederland prima verkrijgbaar en dat is maar goed ook. Onze favoriete recepten met clotted cream laten je zien waarom.

Wat is clotted cream?

Clotted cream is een dikke, vette room die gemaakt wordt door room indirect te verwarmen en vervolgens heel langzaam af te laten koelen. De dikke klonten room komen daarbij naar de oppervlakte en zo ontstaat het typisch Britse ingrediënt. Het is best moeilijk om het zelf te maken, maar gelukkig  verkopen grotere supermarkten hem tegenwoordig ook in potjes (koop hem anders online). Clotted cream lijkt op mascarpone en crème fraîche, maar is wat notiger dan de eerste en wat minder zuur dan de laatste. In Engeland, waar deze room vandaan komt, eten ze hem graag samen met een lepeltje jam op scones – de klassieke cream tea!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten met clotted cream

Perzikcake met clotted cream

Perzikcake met clotted cream

Deze upside-down cake is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de maag. Lekker fris en fruitig van smaak maar niet te zoet door de Engelse room erbovenop. Hier ga je mensen blij mee maken!

Naar het recept
Trifle met frambozen, clotted cream en scones

Trifle met frambozen, clotted cream en scones

De room is niet het enige wat Engels is in dit recept, want de trifle is een echte Britse klassieker. Dit nagerecht bestaat uit meerdere lagen en ziet er daardoor al snel feestelijk uit. Zeker wanneer je het in zo’n mooie schaal als deze serveert.

Naar het recept
Aardbeienshortcakeclottedcreamijs

Aardbeienshortcakeclottedcreamijs

De zomer mag misschien bijna ten einde zijn, het zonnetje laat zich nog steeds zien. Dat moeten we vieren en hoe doe je dat nou beter door van een ijsje te genieten? Van dit recept word je vanzelf vrolijk.

Naar het recept

Ons favoriete clotted cream recept

REDACTIEFAVORIET
Perzikcake met clotted cream

Perzikcake met clotted cream

Deze upside-down cake is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de maag. Lekker fris en fruitig van smaak maar niet te zoet door de Engelse room erbovenop. Hier ga je mensen blij mee maken!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

200 g + 2 el rietsuiker
3 rijpe perziken (ontpit en in dunne plakjes)
50 g + 2 el amandelmeel
100 g zachte gezouten boter (+ extra)
2 eieren
100 g clotted cream (+ extra om te serveren)
200 g zelfrijzend bakmeel
½ tl amandel- of vanille-extract
½ tl bakpoeder
2 el amandelschaafsel (geroosterd)
bakvorm
satéprikker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Vet een bakvorm (20 cm Ø) in en bekleed hem met bakpapier (een springvorm is voor dit recept niet geschikt). Besprenkel de bodem van de vorm met 2 el rietsuiker, leg de plakjes perzik er spiraalvormig bovenop, een beetje overlappend. Besprenkel gelijkmatig met 2 el amandelmeel.

  2. Klop de boter en de suiker met een handmixer romig, voeg de eieren 1 voor 1 toe. Klop de clotted cream erdoorheen. Spatel het bakmeel, het amandel- of vanille-extract en het bakpoeder er kort doorheen. Lepel het dikke beslag op de perzik in de bakvorm en strijk glad. Bak 50-60 minuten of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat in de vorm afkoelen en stort uit op een bord. Serveer de cake met roomijs of clotted cream en bestrooi met het amandelschaafsel. In een luchtdichte bak blijft de cake tot twee dagen op een koele plek goed, maar hij is het lekkerst als je hem dezelfde dag nog opeet.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Foto’s: Mowie Kay Styling: Faye Wears Foodstyling: Livia Abraham

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!