Bereiding

1. Doe voor het deeg 300 g bloem, de rietsuiker, de boter en een snufje zout in een kom en meng met je vingertoppen kort tot een kruimelig deeg. Meng de appelazijn met 6 el ijskoud water en roer dit met een onscherp mes kort door het deeg. Haal het deeg uit de kom en kneed op een werkblad kort door. Voeg als het deeg te droog is meer water toe. Verdeel het deeg in 2 delen en maak van elk deel een bal. Druk de deegballen iets plat en wikkel ze in vershoudfolie. Leg het deeg ca. 2 uur in de koelkast.

2. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 1×1 cm. Doe de appel in een kom en schenk er kokend water overheen tot de appel helemaal onderstaat. Laat ca. 10 minuten wellen.

3. Verwijder de boterige bovenste laag van de clotted cream (dit kun je bijvoorbeeld op zoete broodjes smeren). Roer alle ingrediënten voor de vulling glad.

4. Giet de appel af en laat goed uitlekken. Verdeel de appel over keukenpapier of een schone theedoek en dep droog.

5. Rol de helft van het deeg op een met bloem bestoven werkblad rond (ca. 26 cm ø) uit. Neem het deeg met behulp van een deegroller van het werkblad en bedek daarmee de bodem en de randen van een taartvorm (ca. 20-22 cm ø).  Druk het deeg goed aan.

6. Bestrijk het deeg met een dun laagje vulling. Verdeel ca. ⅓ van de appel erover. Verdeel ca. ⅓ van de vulling eroverheen. Herhaal 2 keer tot de appel en de vulling op zijn. Rol het overige deeg op een met bloem bestoven werkblad rond (ca. 25 cm ø) uit en bedek daarmee de vulling. Druk de randen aan. Snijd het overtollige deeg er eventueel af en zet de taart ca. 15 minuten in de vriezer. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C).

7. Bestrijk het deeg met het ei. Snijd het deeg in het midden met een scherp mes meerdere malen in. Bak ca. 15 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur van de oven (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C) en bak ca. 50 minuten verder. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

*Clotted cream is een Britse room met een extra hoog vetgehalte. Je kunt het kopen bij grotere supermarkten of vervangen door volvette verse roomkaas (bijv. MonChou).

Per portie: ca. 723 kcal
6 g eiwit | 52 g vet | 56 g koolhydraten