Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
kaneel

Wat is kaneel en wat kun je ermee?

Advertentie

Kaneel kennen wij allemaal wel, maar weet jij eigenlijk wel wat het is? Vandaag vertellen we je alles over dit ingrediënt. Want wat is kaneel precies en welke recepten maak je ermee?

Wat is kaneel?

Je hebt het vast wel in je keukenkastje staan. Maar wat is kaneel eigenlijk? Het is een specerij bestaande uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Omdat de kaneelboom verschillende soorten kent, zijn er ook verschillende soorten kaneel op de markt te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Ceylon of Cassia. Deze worden als stukjes gedroogde opgerolde schors of vermalen verkocht. De stokjes zijn van oudsher de bekendste vorm. Niet voor niets staat het Latijnse woord Canella voor stokje.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Kaneel is echt overal verkrijgbaar. Het is een van de oude oosterse specerijen in de Nederlandse keuken en elke supermarkt is goed voorzien. Het wordt zowel opgerold als stokjes als in poedervorm verkocht. De kwaliteit van kaneel kan erg uiteenlopen dus let er goed op welke soort je koopt. Zo wordt Ceylon als de ‘echte’ kaneel beschouwd en Cassia als de goedkopere en ongezondere variant. Dat komt doordat de productie van Cassia-kaneel veel hoger is en deze soort een veel hoger percentage coumarine bevat. Dit stofje kan nadelige gezondheidseffecten hebben als je er te veel van consumeert.

Hoe smaakt kaneel?

Nu we de vraag ‘wat is kaneel?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Kaneel heeft een sterke aromatische smaak die het best tot zijn recht komt wanneer het op het laatst aan het gerecht wordt toegevoegd. De smaak wordt ook wel als kruidig en warm omschreven en past daarom perfect bij de winter. Dat komt waarschijnlijk doordat hij niet alleen in speculaas en kruidnoten wordt gebruikt, maar ook in warme stoof- en smoorgerechten, die natuurlijk vooral in de winter heerlijk smaken. Al lusten wij in elk seizoen wel een chai latte en cinnamon roll.

Hoe kan je het vervangen?

Kaneel heeft een specifieke smaak en valt niet 1-op-1 te vervangen. Heb je het specerij niet in huis en wil je toch een kruidige en aromatische toets aan je gerechten toevoegen? Gebruik dan eventueel wat nootmuskaat, foelie, kruidnagel of piment.

Hoe moet je kaneel bewaren?

Zoals zoveel specerijen gaat ook kaneel eindeloos mee. Bewaar het droog en donker en je kunt het een hele tijd vergeten voor je het weer eens gebruikt. Je zult echter merken dat de smaak langzamerhand wat afneemt. De stokjes gaan zeker drie jaar zonder probleem mee als je ze in een luchtdicht potje bewaart. Je kunt zonder problemen steeds een stukje afraspen. Het poeder zal wat sneller smaak verliezen.

Wat kun je met kaneel maken?

De mogelijkheden met kaneel zijn eindeloos. Zo komt het specerij in zoete gerechten zoals appelmoes en gebak heel goed tot zijn recht, maar ook in tal van hartige gerechten. Wat denk jij bijvoorbeeld van stoofgerechten als malse sudderlappen? De onderstaande recepten met kaneel lust je vast wel:

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden

Wist je dat kaneel een van de specerijen is waar je speculaaskruiden mee mixt? Met een combinatie van de juiste specerijen kun jij je eigen kruidenmix maken en deze gebruiken voor kruidnoten of een heerlijke kruidcake.

Naar het recept
cinnamon rolls

Cinnamon rolls

Cinnamon rolls, oftewel kaneelbroodjes op z’n Engels. Heerlijk bij een high tea, of gewoon zo, omdat ze zo lekker zijn. Dit gebakje is wat ons betreft de perfecte bestemming voor het specerij.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!