
Kaneel kennen wij allemaal wel, maar weet jij eigenlijk wel wat het is? Vandaag vertellen we je alles over dit ingrediënt. Want wat is kaneel precies en welke recepten maak je ermee?
Wat is kaneel?
Je hebt het vast wel in je keukenkastje staan. Maar wat is kaneel eigenlijk? Het is een specerij bestaande uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Omdat de kaneelboom verschillende soorten kent, zijn er ook verschillende soorten kaneel op de markt te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Ceylon of Cassia. Deze worden als stukjes gedroogde opgerolde schors of vermalen verkocht. De stokjes zijn van oudsher de bekendste vorm. Niet voor niets staat het Latijnse woord Canella voor stokje.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Kaneel is echt overal verkrijgbaar. Het is een van de oude oosterse specerijen in de Nederlandse keuken en elke supermarkt is goed voorzien. Het wordt zowel opgerold als stokjes als in poedervorm verkocht. De kwaliteit van kaneel kan erg uiteenlopen dus let er goed op welke soort je koopt. Zo wordt Ceylon als de ‘echte’ kaneel beschouwd en Cassia als de goedkopere en ongezondere variant. Dat komt doordat de productie van Cassia-kaneel veel hoger is en deze soort een veel hoger percentage coumarine bevat. Dit stofje kan nadelige gezondheidseffecten hebben als je er te veel van consumeert.
Hoe smaakt kaneel?
Nu we de vraag ‘wat is kaneel?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Kaneel heeft een sterke aromatische smaak die het best tot zijn recht komt wanneer het op het laatst aan het gerecht wordt toegevoegd. De smaak wordt ook wel als kruidig en warm omschreven en past daarom perfect bij de winter. Dat komt waarschijnlijk doordat hij niet alleen in speculaas en kruidnoten wordt gebruikt, maar ook in warme stoof- en smoorgerechten, die natuurlijk vooral in de winter heerlijk smaken. Al lusten wij in elk seizoen wel een chai latte en cinnamon roll.
Hoe kan je het vervangen?
Kaneel heeft een specifieke smaak en valt niet 1-op-1 te vervangen. Heb je het specerij niet in huis en wil je toch een kruidige en aromatische toets aan je gerechten toevoegen? Gebruik dan eventueel wat nootmuskaat, foelie, kruidnagel of piment.
Hoe moet je kaneel bewaren?
Zoals zoveel specerijen gaat ook kaneel eindeloos mee. Bewaar het droog en donker en je kunt het een hele tijd vergeten voor je het weer eens gebruikt. Je zult echter merken dat de smaak langzamerhand wat afneemt. De stokjes gaan zeker drie jaar zonder probleem mee als je ze in een luchtdicht potje bewaart. Je kunt zonder problemen steeds een stukje afraspen. Het poeder zal wat sneller smaak verliezen.
Wat kun je met kaneel maken?
De mogelijkheden met kaneel zijn eindeloos. Zo komt het specerij in zoete gerechten zoals appelmoes en gebak heel goed tot zijn recht, maar ook in tal van hartige gerechten. Wat denk jij bijvoorbeeld van stoofgerechten als malse sudderlappen? De onderstaande recepten met kaneel lust je vast wel:

Speculaaskruiden
Wist je dat kaneel een van de specerijen is waar je speculaaskruiden mee mixt? Met een combinatie van de juiste specerijen kun jij je eigen kruidenmix maken en deze gebruiken voor kruidnoten of een heerlijke kruidcake.

Cinnamon rolls
Cinnamon rolls, oftewel kaneelbroodjes op z’n Engels. Heerlijk bij een high tea, of gewoon zo, omdat ze zo lekker zijn. Dit gebakje is wat ons betreft de perfecte bestemming voor het specerij.
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.