Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Zelf chai maken

Wat is chai en wat maak je ermee?

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Advertentie

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: een chai latte. Inmiddels een enorm populair drankje in Nederland. Maar wat is chai eigenlijk? En is het nu wel of geen koffie-drankje? Wij zijn op onderzoek gegaan en leggen het uit.

Chai

De oorsprong van chai bevindt zich in het oude India, waar het dan ook letterlijk ’thee’ betekent, bestaande uit zwarte theebladeren. Deze zwarte theeblaadjes komen van origine uit China. Destijds hebben ze er in India specerijen aan toegevoegd, zoals kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en zwarte peper, om de bitterheid van de zwarte thee wat lekkerder te maken. Zo is de klassieke thee-melange ontstaan!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Chai thee

Als wij het in Nederland hebben over ‘Chai thee’, hebben we het eigenlijk over de Indische Masala Thee. Een mix van deze zwarte theebladeren met de specerijen. Inmiddels zijn er nog veel meer mogelijkheden en voegen mensen vaak verschillende ingrediënten naar eigen smaak toe. Omdat de klassieke melange bestaat uit specerijen die veel gezondheidsvoordelen hebben, wordt een chai-drankje vaak gezien als gezonde optie.

Met of zonder cafeïne?

Nee, chai is dus geen koffie. Maar het bevat wél cafeïne. Dit komt door de zwarte theebladeren. Deze kruiden bevatten van nature veel cafeïne en dus kan het drinken van een chai-drankje ook zorgen voor een fijne oppepper overdag. Ondanks dat chai niet zoveel cafeïne bevat als gewone koffie, is het toch af te raden om het drankje vlak voor het slapen te drinken. Wil je toch genieten van deze kruidenthee in de avond? Kies dan voor een cafeïnevrije chai-melange.

Chai latte

Eigenlijk het meest bekend bij ons, een chai latte. Dit is een mix van de chai-melange met melk en vaak suiker. Omdat het dus niet zoveel cafeïne bevat als een normale Latte macchiato, is dit voor veel mensen een fijne optie als je toch zin hebt in een warme melkdrank. Daarnaast is het ook nog eens super makkelijk om zelf te maken! Je kunt hier natuurlijk blijvend variëren in specerijen en melksoorten. Liever snel een chai latte op tafel zetten? Probeer dan een kant-en-klaar product uit de supermarkt.

Recepten met chai

Wist je dat het niet alleen mogelijk is om chai te verwerken in drankjes? Je kunt er ook heerlijke recepten mee maken. Probeer bijvoorbeeld eens een van deze!

Abrikozen-tarte tatin met kardemom en chai-ijs

Abrikozen-tarte tatin met kardemom en chai-ijs

Het chai-ijs is makkelijk te maken en de perfecte topping voor deze tarte tartin. Abrikozen hebben een subtiele smaak, maar als je ze roostert worden ze intens zoet en heerlijk sappig.

Naar het recept
Choco-chai-laagjestaart

Choco-chai-laagjestaart

Hoe mooi zijn de laagjes in deze taart? De chai met chocolade is een heerlijke combinatie en geeft een bijzonder lekkere smaak. Weer eens wat anders dan een standaard taart!

Naar het recept
Chai spiced crepe taart Miljuschka

Crêpe-taart met chaivulling

Miljuschka maakt in alle drukte het liefst in korte tijd de lekkerste gerechten. Wij mogen haar recept voor een chai spiced crepe taart met je delen!

Naar het recept
Geroosterde chaigroenten

Geroosterde chaigroenten

Liever een hartig gerecht maken met chai? Kies dan voor deze overheerlijke geroosterde groenten met chai-kruiden. Super rijk van smaak en je kunt alle soorten groeten gebruiken waar je zin in hebt.

Naar het recept
FAVORIET VAN JULIE
Abrikozen-tarte tatin met kardemom en chai-ijs

Abrikozen-tarte tatin met kardemom en chai-ijs

Abrikozen hebben een subtiele smaak, maar als je ze roostert worden ze intens zoet en heerlijk sappig. Een perfecte basis voor een tarte tatin in combinatie met de ietwat scherpe en aromatische kardemom. Het chai-ijs is makkelijk te maken, maar je kunt de tarte tatin eventueel serveren met alleen een schepje crème fraîche.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 rol bladerdeeg (koelvak)
100 g fijne kristalsuiker
50 g boter (in blokjes)
4-6 kardemompeulen (geplet)
8-10 rijpe abrikozen (ontpit en gehalveerd)
Voor het chai-ijs
300 ml verse slagroom
2 zakjes chai-thee (of 1 tl losse chai-thee)
1 tl vanillepasta of -extract
150 ml gezoete gecondenseerde melk (blik)

Bereiding

  1. Doe voor het chai-ijs de slagroom in een pan met de thee en de vanille en verwarm langzaam op laag vuur tot heet, maar laat het niet koken. Laat afgedekt afkoelen tot kamertemperatuur.

  2. Zet de afgekoelde slagroom 3-4 uur of een nacht (verwijder de theezakjes na 3-4 uur) in de koelkast. Zeef de slagroom in een kom en klop samen met de gecondenseerde melk met een elektrische mixer tot zachte pieken. Schep in een diepvriesbestendige bak en zet afgedekt minimaal 4 uur in de vriezer.

  3. Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit en leg er ondersteboven een ovenbestendige koekenpan of een skillet (20 cm Ø) op. Snijd met een mes rondom het overtollige deeg eraf en
    bewaar het apart voor een ander gebruik*. Zet de deegcirkel ca. 15 minuten in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Doe de suiker in de koekenpan of skillet en verhit op hoog vuur. Zet het vuur lager wanneer de suiker begint te smelten en
    beweeg de pan een beetje zodat de suiker gelijkmatig karamelliseert; roer niet in de pan. Zet het vuur nog iets lager wanneer er een mooie, amberkleurige karamel is ontstaan en klop de
    boter en de kardemompeulen erdoorheen tot een schuimig geheel. Je laat de kardemompeulen in de karamel zitten voor de smaak, maar je eet de peulen zelf niet op.

  5. Rangschik de abrikozenhelften met de snijkant naar boven op de bodem van de pan; let op dat je je vingers niet verbrandt aan de hete karamel. De pan mag best vol zijn want de abrikozen zullen tijdens het bakken in volume afnemen. Bedek de abrikozen met de deegcirkel en stop het deeg rondom een beetje in met een (palet)mes. Bak de tarte tatin 25-30 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en knapperig is.

  6. Laat 10-15 minuten afkoelen zodat de karamel iets indikt en minder heet wordt. Haal het ijs uit de vriezer en laat iets zachter worden. Stort de tarte tatin voorzichtig ondersteboven op een
    serveerschaal, pas op voor hete karamelspetters. Serveer direct met een bolletje ijs.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Foto’s: Jonathan Gregson Styling: Agathé Gits Foodstyling: Benjamina Ebuehi

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!