Weetjes over gember
In de thee, als shotje of als puree – je ziet gember haast overal en in alle vormen. Maar is gember gezond? En moet je gember eigenlijk schillen? Wij hebben de antwoorden en delen vijf weetjes over gember met je, inclusief de lekkerste recepten.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar komt gember vandaan?
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Gember is voor het eerst ontdekt in India, waar ze het vooral gebruikten om gerechten meer pit te geven. Je kunt dit natuurlijk ook doen met rode peper. Dit wordt in de Aziatische keuken ook veel gebruikt, maar gember zorgt toch voor een andere soort pittigheid. Ook in Vietnam en China wordt gember al eeuwenlang gebruikt om mee te koken. Niet gek dus, dat je het tegenkomt in de ingrediëntenlijst van veel Aziatische gerechten.
Is gember gezond?
Gember bevat ontzettend veel vitamines en mineralen. Om er maar een paar te noemen: B1, B2, B6, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink. Volgens Het Voedingcentrum past deze krachtige knol dan ook prima binnen een gezond voedingspatroon. Wil je van deze gezondheidsvoordelen profiteren? Zet dan zeker eens een kopje gemberthee.
Moet je gember wel of niet schillen?
Een van de meest gestelde vragen over gember: moet je het nou wel of niet schillen voor gebruik? Het is eigenlijk net als met een appel. De schil van de gember kun je prima eten, maar je moet deze wel even goed wassen. Je hoeft je gember dus niet te schillen als je gemberthee gaat maken.
Wil de schil toch verwijderen? Dan kun je dit heel gemakkelijk doen met een lepel. De schil van de gember is ontzettend dun en deze kun je er gemakkelijk afkrabben. Als je een mesje gebruikt, snijd je vaak onbedoeld flink wat van de gember eraf en dat is zonde!
Hoe gebruik je het in gerechten?
Gember is ontzettend veelzijdig te gebruiken. Ga je een curry maken? Dan kun je een stuk verse gember raspen of in kleine stukjes snijden en dit meebakken met knoflook en ui. Meer zin in misosoep? Dan snijd je vaak een groter stuk gember af dat je mee laat koken in de soep.
Hoe je dit ingrediënt gebruikt hangt af van hoe sterk je de gembersmaak wil hebben. Snijd voor een duidelijke smaak de gember klein en verwijder de stukjes niet voor het serveren. Liever iets subtieler? Snijd dan een stuk gember van de wortel en laat dit meekoken of bakken met je gerecht. Haal de smaakmaker voor het serveren uit je gerecht en geniet!
Wat zijn de alternatieven?
Naast verse gember zijn er nog meer manieren om je gerecht van die lekkere smaak te voorzien. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan gembersiroop, gemberpoeder en gemberpuree?
- Gembersiroop kun je goed gebruiken wanneer je groenten gaat wokken bijvoorbeeld. Giet een beetje gembersiroop bij de verse groenten en het krijgt net even wat meer pit.
- Je kunt ook kiezen voor gemberpoeder. Het grote voordeel is dat dit product lang goed blijft. Verse gemberwortel kun je ongeveer drie weken bewaren, maar de gemalen variant gaat maanden mee. Perfect als vervanger voor verse gember! Je vindt gemberpoeder gewoon in het kruidenschap bij de meeste supermarkten.
- De derde optie is gemberpuree. Dit is ook een prima vervanger voor verse gember. In de meeste supermarkten kun je dit gewoon kopen, het zit in kleine potjes. Dit omdat de puree een hele sterke gembersmaak heeft. Je hoeft dan ook maar weinig te gebruiken om een goede gembersmaak te krijgen. Deze gemberpuree wordt veelal gebruikt in de Indiase keuken.
Lees ook:
Onze tips
Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?
Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!
Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen
Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Bakpapier in de airfryer: kan dat?
Clubsandwich maken: zo doe je dat!
Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
Wat te doen met overgebleven oliebollen?
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Rauwe aardappel eten? Dit is waarom je deze ingrediënten moet koken
Zo maak je de perfecte havermoutpap
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.