Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
gember

Zo kun je zelf gember kweken

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag leggen we uit je hoe zelf gember kunt kweken!

Gember kweken

Wist je dat je gember heel makkelijk zelf kunt kweken? Dit doe je eenvoudig met een overgebleven stuk gember. Met slechts een paar benodigdheden geniet je over een tijdje van de wortels die je zelf hebt laten groeien en heb je altijd wat in huis voor verse gemberthee. Krijg je al zin om aan de slag te gaan? We leggen je haarfijn uit hoe je zelf gember kunt kweken!

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Dit heb je nodig om thuis gember te kweken

1. Om te beginnen heb je een stukje biologische gember nodig. Zoek een stuk uit dat stevig aanvoelt. Het is belangrijk om droge exemplaren te vermijden. Deze zijn wat zachter en rimpeliger dan degene die jij wil hebben.

2. Zoek vervolgens een pot uit die minimaal tweemaal zo groot is als het stuk gember en drainage (gaatjes) heeft onderin. Het is belangrijk dat het overtollige water in de pot weg kan lopen. Hiermee voorkom je dat de wortels gaan wegrotten.

3. Als laatste heb je ook nog potgrond nodig.

Zo kun je zelf gember kweken:

Alles in huis? Dan gaan we zelf gember kweken. Vul de pot met potgrond en leg de gemberwortel er plat op. Druk de gember in het midden van de pot in de aarde tot er nog ongeveer één centimeter potgrond bovenop kan. Bedek de gember als laatste met een dun laagje potgrond, zodat hij niet uitdroogt en zet hem op een vochtige plek in huis, zoals een badkamer met ramen voor zonlicht. De gemberwortel zal je al snel belonen voor de juiste plaatsing met nieuwe blaadjes.

De gemberplant water geven

Wil je gember kweken als een pro? We vroegen Anne Wieggers van Gardeners’ World om advies. Anne: “Geef de plant regenwater, dat is veel beter dan water uit de kraan. Besproei de blaadjes af en toe met een plantenspuit. De gemberplant is een tropische plant en houdt van een constant vochtige grond. In de zomer kun je de plant prima buiten zetten, maar wanneer de nachten steeds kouder worden, moet hij naar binnen. Gember is namelijk niet winterhard.”

Je eigen gember oogsten

Voor iedereen die nog twijfelt: niet doen! Dit is hét moment om te beginnen met het kweken van de gember. Het duurt ongeveer 9 à 10 maanden voordat je de gemberplant kunt oogsten. Schud, peuter en was de aarde voorzichtig los van de wortel en maak er thee van. Of gebruik je eigen gember om mee te koken. Hoe leuk is dat?

gemberthee voordelen

Lees meer over gember:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!