Advertentie
Gember kweken
Wist je dat je gember heel makkelijk zelf kunt kweken? Dit doe je eenvoudig met een overgebleven stuk gember. Met slechts een paar benodigdheden geniet je over een tijdje van de wortels die je zelf hebt laten groeien en heb je altijd wat in huis voor verse gemberthee. Krijg je al zin om aan de slag te gaan? We leggen je haarfijn uit hoe je zelf gember kunt kweken!
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Dit heb je nodig om thuis gember te kweken
1. Om te beginnen heb je een stukje biologische gember nodig. Zoek een stuk uit dat stevig aanvoelt. Het is belangrijk om droge exemplaren te vermijden. Deze zijn wat zachter en rimpeliger dan degene die jij wil hebben.
2. Zoek vervolgens een pot uit die minimaal tweemaal zo groot is als het stuk gember en drainage (gaatjes) heeft onderin. Het is belangrijk dat het overtollige water in de pot weg kan lopen. Hiermee voorkom je dat de wortels gaan wegrotten.
3. Als laatste heb je ook nog potgrond nodig.
Zo kun je zelf gember kweken:
Alles in huis? Dan gaan we zelf gember kweken. Vul de pot met potgrond en leg de gemberwortel er plat op. Druk de gember in het midden van de pot in de aarde tot er nog ongeveer één centimeter potgrond bovenop kan. Bedek de gember als laatste met een dun laagje potgrond, zodat hij niet uitdroogt en zet hem op een vochtige plek in huis, zoals een badkamer met ramen voor zonlicht. De gemberwortel zal je al snel belonen voor de juiste plaatsing met nieuwe blaadjes.
De gemberplant water geven
Wil je gember kweken als een pro? We vroegen Anne Wieggers van Gardeners’ World om advies. Anne: “Geef de plant regenwater, dat is veel beter dan water uit de kraan. Besproei de blaadjes af en toe met een plantenspuit. De gemberplant is een tropische plant en houdt van een constant vochtige grond. In de zomer kun je de plant prima buiten zetten, maar wanneer de nachten steeds kouder worden, moet hij naar binnen. Gember is namelijk niet winterhard.”
Je eigen gember oogsten
Voor iedereen die nog twijfelt: niet doen! Dit is hét moment om te beginnen met het kweken van de gember. Het duurt ongeveer 9 à 10 maanden voordat je de gemberplant kunt oogsten. Schud, peuter en was de aarde voorzichtig los van de wortel en maak er thee van. Of gebruik je eigen gember om mee te koken. Hoe leuk is dat?
Lees meer over gember:
Dit zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen over gember
Verwarmend en zoet: bakken met gember
We love gemberthee! 5 redenen om direct een kopje te zetten
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.