Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
perfecte biefstuk

100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken

Advertentie

Botermals, sappig vlees, nog een beetje rosé vanbinnen en lekker gekaramelliseerd aan de buitenkant. Maar hoe bak je nou dé perfecte biefstuk? Wij leggen het stap-voor-stap uit.

Vlees kiezen voor een perfecte biefstuk

Een perfecte biefstuk bakken begint met het kiezen van het juiste vlees. Ga je voor de kogelbiefstuk, ossenhaas of bavette: zorg vooral dat je vlees van goede kwaliteit kiest. Koop je vlees het liefst bij een goede slager en laat je adviseren. Of bestel je vlees bij een goede online slager zoals deze.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Op kamertemperatuur

Haal het vlees ongeveer één uur van tevoren uit de koelkast en laat het rustig op kamertemperatuur komen. Zo kan de hitte van de pan goed het midden van het vlees bereiken en zal het vlees vanaf het begin gelijkmatig garen.

Zout en peper voor de perfecte biefstuk

Dep het vlees goed droog, want hoe droger het oppervlak, hoe beter je het vlees aan de buitenkant kunt karamelliseren wat de smaak alleen maar ten goede komt. Bestrooi het vlees vlak voor de bereiding aan beide kanten royaal met versgemalen zout en peper en duw het rondom een beetje in het vlees. Sommigen beweren dat je het vlees pas achteraf op smaak moet brengen, maar het is beter om het van tevoren te doen, anders trekken de smaken niet goed in het vlees. Je hoeft niet bang te zijn dat het vlees hierdoor uitdroogt, want dat is een hardnekkige mythe.

perfecte biefstuk

Perfecte biefstuk bakken: kies de juiste pan

Gebruik voor het bakken van het perfecte biefstuk een zware koekenpan die de warmte goed vast kan houden. Een exemplaar van gietijzer is hiervoor ideaal. Verhit de droge pan tot hij echt goed heet is voor je het vlees erin legt.

Perfecte biefstuk in boter of olie bakken?

Smelt een flinke klont boter in de pan tot hij begint te bruisen. Heb je geen boter? Je kunt het vlees eventueel licht bestrijken met olie of een scheutje direct in de pan verhitten. Het voordeel van boter is dat het ook een heerlijke smaak afgeeft aan het vlees. Olie heeft dan weer iets hoger rookpunt dan boter en is dus net iets beter om in te bakken op hoog vuur. Wil je de goede eigenschappen van beide combineren, dan kun je een klontje boter samen met een scheutje olie in de pan verhitten.

De perfecte biefstuk: dichtschroeien

Leg het vlees in de hete pan met boter en/of olie, het vet hoort direct te sissen wanneer je dit doet. Laat het vlees op hoog vuur aan beide kanten en ook de zijkanten kort dichtschroeien op hoog vuur. Het oppervlak van het vlees zal karamelliseren en er zal een mooi bruin korstje ontstaan. Tijdens het bruinen van vlees ontstaat er een chemische reactie waarbij allemaal lekkere smaakstoffen ontstaan. Dit proces noemen we ook de Maillard-reactie.

Smaakmakers

Als je wilt kun je tijdens het bakken ook smaakmakers aan de pan toevoegen zoals hele takjes kruiden (tijm, rozemarijn of salie) of hele, geplette teentjes knoflook. Deze zullen hun smaak afgeven aan het vet en op die manier zullen de smaken in het vlees trekken. Het is een optie, geen vereiste. Experimenteer vooral om erachter te komen wat jij het lekkerst vindt.

Kerntemperatuur van een perfecte biefstuk

Bak het vlees verder tot het gewenste resultaat en keer het elke minuut om. Hanteer een totale baktijd van 3-4 minuten en de kerntemperatuur van 55-58°C voor medium rare. Voor medium kun je 4-5 minuten en een kerntemperatuur van 60-63°C aanhouden. Het vlees moet een beetje veerkrachtig maar niet hard aanvoelen als je het aandrukt. Controleer de kerntemperatuur eventueel met een vleesthermometer. We adviseren je om het vlees niet verder dan medium te bakken, want een lekkere, sappige biefstuk hoort in het midden nog een beetje rosé te zijn. Lepel tijdens het bakken de gesmolten boter uit de pan over het vlees, daarmee geef je het vlees extra veel smaak.

Biefstuk laten rusten

Haal het vlees uit de pan en laat het op een bord onder een laag aluminiumfolie ca. 10 minuten rusten. Zo kunnen de vleessappen zich weer door het vlees verspreiden en lopen ze er bij het aansnijden minder snel uit. Ook gaart het vlees tijdens het rusten nog even na. Snijd het vlees voor het serveren met een groot, vlijmscherp mes schuin in plakken. Serveer je de hele biefstuk op een bord? Vergeet dan niet om voor speciale steakmessen te zorgen, met een gewoon mes gaat het een stuk minder goed.

De lekkerste steakrecepten

Kun je niet wachten om een steakmes in het botermalse vlees te zetten? We hebben de lekkerste steakrecepten voor je op een rijtje gezet:

Tournedos met rodewijnsiroop op pompoenpuree

Rode wijn past goed bij biefstuk, zeker in de vorm van saus, jus of siroop. Samen met de pompoenpuree zet je met dit recept een heerlijk gerecht op tafel.

> naar het recept: tournedos met rodewijnsiroop op pompoenpuree

Donkere en kleverige lambiefstukjes

Biefstuk van lam kom je niet vaak tegen, en dat terwijl het een ontzettend mooi stukje vlees is om te bakken. Probeer maar eens met dit recept!

> naar het recept: donkere en kleverige lambiefstukjes

lamsbiefstukjes

Salade met komijn-biefstukreepjes

En frisse salade is soms ook gewoon erg lekker bij een biefstuk, zeker als het dan ook nog eens zo’n heerlijke salade is als in dit recept.

> naar het recept: salade met komijn-biefstukreepjes

Salade met komijn-biefstukreepjes

Biefstuk met misoboter en togarashi-frietjes

Heb je nog nooit misoboter geproefd? Dan raden we je absoluut dit recept aan. Zeker in combinatie met de togarashi-frietjes is dit gerecht om je vingers bij af te likken.

> naar het recept: biefstuk met misoboter en togarashi-frietjes

biefstuk en franse frietjes

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!