Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
steak

Soorten steak en biefstuk: hier moet je op letten

Advertentie

Een steak is een stuk vlees dat je zowel rood als doorbakken kunt eten. Ideaal voor op de barbecue, daarom in deze foodies het ABC van steak. Welk stuk komt waar vandaan, wat zijn de kenmerken en waar moet je op letten bij het klaar maken?

Soorten steak en biefstuk

Er zijn zo veel verschillende soorten steak en biefstuk dat wij het goed snappen als je het verschil niet weet. Daarom hebben wij de soorten steak en biefstuk voor je op een rijtje gezet. En of je nu een t-bone steak, vinkelap of entrecote kiest: zorg vooral dat je vlees van goede kwaliteit kiest. Koop je vlees het liefst bij een goede slager en laat je adviseren.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ribeye steak

De naam ribeye heeft deze steak  gekregen dankzij de vetkern in dit ribstuk. Deze smaakvolle steak is het verlengde van de dunne lende en per runderras is de marmering van het vlees heel verschillend. Een ribeye van 2 centimeter dik weegt ongeveer 300 gram. Braad (medium) aan beide zijden ca. 2 minuten.

ribeye caveman style

Ribeye caveman style

Van caveman style tot Texas crutch en van short ribs tot sappige ribeyesteaks: deze zomer pakken we het net even anders aan en gaan we voor next-level ingrediënten en barbecuetechniek.

Naar het recept

Haasbiefstuk

Deze steak is bijzonder mals en wordt gesneden uit het duurste stuk vlees van een rund, de ossenhaas. Deze is zo mals omdat hij als spier nauwelijks gebruikt wordt. De gemiddelde haasbiefstuk weegt ongeveer 250-300 gram en bevat nauwelijks vet. Van het dunne deel van de ossenhaas wordt tournedos of filet mignon gesneden. Braad een haasbiefstuk (medium) aan beide zijden ca. 1 minuut. Leg hem dan 40-45 minuten bij een temperatuur van 80°C.

Porterhousesteak

Deze steak bestaat uit entrecote (ribstuk) met bot en het dikste deel van de ossenhaas, gesneden in schijven van 3-6 centimeter dik met een gewicht tussen 700 gram en 1 kilo. Braad hem (medium) aan beide zijden 2-3 minuten en leg hem dan ca. 10 minuten in de oven bij een temperatuur van 120°C.

T-bone steak

De T-bone is het kleine broertje van de porterhousesteak, maar met een kleiner deel ossenhaas. Nog voor de beenderen uit het rund worden gehaald, wordt de T-bone van de dunne lende en de ossenhaas gesneden. De naam van deze steak komt dan ook van de T-vormige lendewervel. Het gewicht loopt van 400 tot 800 gram met een dikte van 3-4 centimeter. Braad (medium) aan beide zijden ca. 2 minuten. Leg hem vervolgens 20-25 minuten in de oven bij een temperatuur van 160°C.

Vinkelap

Niet te verwarren met rundervinkjes. De vinkelap, ook wel bavette of flanksteak genoemd, wordt gesneden uit de flank van het rund en bevat weinig vet. De gemiddelde vinkelap is 2-3 centimeter dik en weegt 700 gram tot 1 kilo. Om deze wat vastere steak malser te maken, wordt hij vaak gemarineerd. Braad hem (medium) aan beide zijden 5-7 minuten. Braad hem vooral niet te lang. Laat hem even rusten en snijd hem dan dwars op de vezel in plakken.

Entrecote

Deze steak wordt gesneden van de dunne lende. Het is een sappige steak met een witte vetrand. Een entrecote weegt gemiddeld 200-300 gram en heeft een dikte van 2-3 centimeter. Braad (medium) aan beide zijden 2-4 minuten. Of hij nu rood (kerntemperatuur ca. 47°C), medium (kerntemperatuur ca. 60°C) of doorbakken (kerntemperatuur 70-85°C) is, de vetrand houdt de entrecote bij het bereiden sappig. De steak behoudt zijn vorm beter wanneer je de vetrand op meerdere plaatsen insnijdt.

Entrecote met gegrilde groene asperges en paprikasalsa

Entrecote met gegrilde groene asperges en paprikasalsa

Entrecote is een echte grillklassieker. Deze entrecotes van dubbeldoelras van Lindenhoff zijn mooi gemarmerd. De entrecote is echt werkvlees, het is minder mals van zichzelf dan bijvoorbeeld een ribeye of tournedos, maar wel ontzettend smaakvol. Snijd het vlees niet te dik en laat het na het grillen rusten. Laat het vetrandje aan het vlees zitten tijdens het grillen, het zorgt voor extra smaak en beschermt het vlees tegen uitdrogen.

Naar het recept
Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!