
Lokale groenten en fruit uit het seizoen smaken het lekkerst, zitten vol voedingsstoffen en zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Welke seizoensgroenten in juni van eigen bodem kun je het beste op je boodschappenlijstje zetten? Wij zochten het voor je uit!
Lees verder na de advertentie
Aubergine
Verkrijgbaarheid: De dieppaarse groente is jaarrond verkrijgbaar, al eten wij ‘m het liefste in de zomer. Dat is de meest duurzame keuze.
Voedingswaarden: De groente bevat veel vitamines zoals C, K en B6. Een echte power hap dus!
Welk deel is eetbaar? Je kunt de groente in zijn geheel eten, alleen het groene steeltje haal je er vanaf. Eet aubergine alleen nooit rauw, dan kan je behoorlijk last van je buik krijgen.
Smaak: Aubergine heeft een neutrale smaak en wordt in veel mediterrane gerechten gebruikt.
Hoe gebruiken? Door de pasta, in een ovenschotel of in een salade. Aubergine is een groente die eigenlijk overal wel bij past. Je kunt ‘m roerbakken, roosteren, stomen en grillen.
Hoe bewaren? Je bewaart ze het beste op een donkere en koele plaats buiten de koelkast. Zo blijft de paarse kanjer wel tot een week goed.

Auberginecarpaccio met techina, tijm en pijnboompitten
Dit recept van Jigal Krant is smaakvol, maakbaar én zit boordevol seizoensgroente!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Courgette
Verkrijgbaarheid: Van februari tot november is deze veelzijdige groente van eigen bodem verkrijgbaar. Al is ‘ie in de zomermaanden op z’n best.
Voedingswaarden: Courgettes zijn rijk aan kalium, wat goed is voor je hart en bloedvaten.
Welk deel is eetbaar? Na het wassen is de groente in zijn geheel eetbaar.
Smaak: Courgette is een echte allemansvriend. Dit komt door de zachte en neutrale smaak.
Hoe gebruiken? Courgette is een heerlijke groente die goed tot zijn recht komt in de meest uiteenlopende gerechten. Of je hem nou vult, er spaghetti van maakt of hem gewoon klein snijdt en verwerkt in je favoriete ovenschotel, hij stelt nooit teleur.
Hoe bewaren? Bewaar het op een koele plaats buiten de koelkast. Zo behoudt de groente het beste z’n smaak en kan ‘ie niet gaan schimmelen.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Tian met broccoli, courgette en venkel
Mooi gerangschikte, geroosterde groenten met een frisse dressing en knapperige noten. Zo makkelijk maak jij van groenten een echte eyecatcher!
Venkel
Verkrijgbaarheid: Deze plant behoort tot de schermbloemenfamilie en is het hele jaar te koop bij vrijwel iedere supermarkt. In Nederland hebben we wat venkel betreft een schone teelt; er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Voedingswaarden: Deze groente is een echte vitaminebom. Venkel zit boordevol antioxidanten en bevat veel vitamines zoals B1 en B2.
Welk deel is eetbaar? Voor de bereiding snijd je de stronk en groene stelen af. Gooi het groen vooral niet weg, want dit is een geweldige garnering voor je gerecht. Als je de groente rauw gebruikt, verwijder je ook de kern van de venkel.
Smaak: Als drop een groente was, zou het absoluut deze groente zijn. De groente heeft een uitgesproken, anijsachtige smaak. De opvallende verschijning is een beetje zoet, maar ook wat pittig als je hem rauw eet. Als je venkel kookt, wordt de smaak zachter.
Hoe gebruiken? De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt hem bakken, grillen, koken, stoven, gebruiken in salades, soepen, sausjes en ga zo maar door. Zelfs ijs behoort tot de mogelijkheden!
Hoe bewaren? Hoe verser de venkel, des te lekkerder hij is. Als je hem pas later wilt gebruiken, kun je hem het beste in vershoudfolie wikkelen en in de koelkast. Dan blijft hij ongeveer een week goed. Als je hem langer wilt bewaren, kun je ‘m enkele minuten blancheren en vervolgens invriezen. Dan is de groente ongeveer zes maanden houdbaar in de vriezer.
Komkommer
Verkrijgbaarheid: Van juni tot september is het letterlijk komkommertijd.
Voedingswaarden: Komkommers zitten vol met vezels en goede voedingsstoffen zoals kalium, vitamine K en antioxidanten
Welk deel is eetbaar? In principe kun je de groente in zijn geheel eten. Wel worden de uiteindes vaak afgesneden; die zijn wat taai.
Smaak: De smaak is heerlijk fris en vrij neutraal. Eigenlijk lust iedereen het wel.
Hoe gebruiken? Veel mensen eten ‘m graag rauw maar wist je dat je ‘m ook kan stoven, smoren of bakken? Dit is in veel Aziatische keukens populair!
Hoe bewaren? Komkommers houden niet van kou; je kunt ze dus het beste buiten de koelkast bewaren. Een koele en donkere plaats is perfect. Hier blijven ze wel tot een week lekker knapperig.

Pittige komkommerraita met gegrilde naan
Door zelf naan te maken wordt het gerecht nóg lekkerder.
Rode biet
Verkrijgbaarheid: Wist je dat er zowel zomer- als winterbieten zijn? In juni gaan we natuurlijk voor zomerbieten, die zijn van mei tot en met september in het seizoen. Ze zijn wat kleiner dan de winterse variant.
Voedingswaarden: Rode bieten bevatten hartstikke veel vitamines zoals A, C en B11. Ook bevatten ze nitraat, wat in een grote hoeveelheid ongezond kan zijn. Gelukkig bevat een portie gekookte bieten geen gevaarlijke hoeveelheid.
Welk deel is eetbaar? Zomerbieten bevatten loof. Deze kun je, net als het velletje, het beste er voor het eten vanaf halen.
Smaak: Bieten hebben een fris, zoetig en typisch aardse smaak. Hoe jonger de biet, hoe malser ze zijn. Stop ze dus snel in je mandje!
Hoe gebruiken? Bietjes kun je koken, stoven of bakken. Zijn ze gaar? Dan kun je er een heerlijke salade mee maken met bijvoorbeeld appel of geitenkaas.
Hoe bewaren? Met loof zijn de bieten ongeveer een week houdbaar. Is het loof er al af? Dan blijven ze 3 dagen goed.

Browniecake met rode biet
Bakken met groenten? Dit recept bewijst dat het heerlijk is!
Artisjok
Verkrijgbaarheid: Verse artisjokken zijn het lekkerst, maar helaas: die zijn in Nederland slecht verkrijgbaar. Van mei tot november zijn ze verkrijgbaar, daarmee behoort het absoluut tot de seizoensgroenten in juni.
Voedingswaarden: De bloemknop zit vol met vitamines zoals A, B1, B2, B6, C en foliumzuur.
Welk deel is eetbaar? De bloemknop is in zijn geheel eetbaar. Je pelt de blaadjes er één voor één vanaf.
Smaak: Deze groente is lekker zacht van smaak, maar je proeft wel een lichte bitterheid.
Hoe gebruiken? Artisjok past goed in tal van gerechten. Je kunt ze grillen, koken, bakken, verwerken in salades, pasta of zelfs je pizza mee beleggen
Hoe bewaren? Verse artisjok droogt snel uit. Verwerk hem daarom gelijk in een gerecht of wikkel hem in een vochtige theedoek voor je hem in de koelkast legt. Dan blijft hij enkele dagen goed. Kijk voor het bewaaradvies uit blik of pot even op de verpakking van het product.

Artisjokken alla romana
Zie je jezelf al buiten zitten tijdens een zomerse avond met dit heerlijke gerecht?
Paksoi
Verkrijgbaarheid: Deze knapperige koolsoort ligt jaarrond van eigen bodem in het schap.
Voedingswaarden: Zowel de stengels als bladeren zitten boordevol vitamines en mineralen. Zo zitten ze bomvol vitamine A & C.
Welk deel is eetbaar? Je kunt bijna de gehele groente gebruiken voor je gerecht, behalve het harde gedeelte van de stronk. Ook de bladeren zijn hartstikke lekker, vooral als je ermee gaat roerbakken of dit verwerkt in een soep.
Smaak: Een paksoi is een knapperige groente die ietwat pittig is. Door de uitgesproken smaak is het niet nodig om veel kruiden te gebruiken. De groente heeft genoeg smaak van zichzelf.
Hoe gebruiken? Heel veel! Je kunt hem bakken, wokken, stoven, koken, stomen, klaarmaken in de oven, grillen en gebruiken in salades, soepen of als rauw bijgerecht serveren. Door dit ingrediënt krijgt jouw gerecht echt een Aziatische twist.
Hoe bewaren? Koop de paksoi het liefst niet te vroeg, want je kunt deze slechts enkele dagen bewaren. Dit doe je in de koelkast, dan blijft hij op zijn best. Al is deze groente het lekkerste als je ‘m op de dag van aankoop meteen gebruikt.

Paksoisalade met mango, rode ui en kokos
Fris, smaakvol en in een handomdraai op tafel: dat is deze zomerse salade.
Bloemkool
Verkrijgbaarheid: Raar maar waar; deze ‘winterse’ seizoensgroente is vanaf juni weer in het seizoen.
Voedingswaarden: Net als alle andere koolsoorten zit ‘ie boordevol vitamine C.
Welk deel is eetbaar? Bloemkool is in zijn geheel eetbaar; ook de bladeren & stronk.
Smaak: Door de milde en toegankelijke smaak is dit een van de meest populaire groentes van ons land.
Hoe gebruiken? Traditioneel wordt bloemkool gekookt maar tegenwoordig zien we dat de groente ook anders bereidt wordt; roosteren, bakken, stoven. De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt de roosjes ook rauw eten als snack.
Hoe bewaren? In de koelkast kun je een bloemkool ongeveer een week bewaren. Liever wat langer? Blancheer de roosjes dan en vries ze in. Zo blijven ze tot een jaar goed.

Bloemkooltartelette met olijfjes
Tartelettes met bloemkool zijn ideaal als smakelijk voorgerecht wat ons betreft.
Raddicio
Verkrijgbaarheid: Het kleurrijke Italiaanse broertje van de witlof is vanaf juni weer in Nederland verkrijgbaar.
Voedingswaarden: Ook de laatste in het rijtje met seizoensgroenten van juni is hartstikke gezond.
Welk deel is eetbaar? Je kunt de krop in zijn geheel eten.
Smaak: Net als bij witlof is de smaak wat bitter.
Hoe gebruiken? In Italië vind je radicchio in allerlei vormen en maten, in Nederland kom je meestal de ronde krop tegen: de radicchio di chioggia. Deze soort wordt ook vaak gebruikt in slamelanges, maar misschien is hij gestoofd met wat honing en blauwe kaas nog wel het lekkerst. Een klassieke bereiding is radicchio met risotto. De wat bittere smaak combineert heerlijk met de zachte, romige textuur van risotto.
Hoe bewaren? De groente blijft in de koelkast tot wel een week goed.

Gegrilde radicchio met basilicumolie en geitenkaas
Wist je dat je radicchio ook kunt grillen? Bijvoorbeeld op de barbecue of gewoon in een grillpan.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Onze tips

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Dit is de perfecte temperatuur voor je barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado

Nooit meer naar de koffietent: zo kun je zelf ijskoffie maken

Dit is waarom jij je rijst zou moeten wassen

Witlof koken: dat doe je zo

Aspergesoep van schillen: zo maak je het!

Wat is piccalilly en wat kun je ermee?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.