Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
seizoensgroenten juni

Wat is paksoi en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Bloemkool, snijbonen en wortels zijn voor de meeste foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook heerlijke groenten die we niet zo vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je dan ook alles over een groente die veel gebruikt wordt in Azië: paksoi. Maar wat is paksoi, welk deel kun je gebruiken en wat maak je er allemaal mee?

Wat is paksoi?

Paksoi is een groente die je het hele jaar door kunt kopen. Maar wat is paksoi precies? Deze langwerpige bladgroente met witte steel is zeer geliefd in de Aziatische keuken en wordt ook steeds populairder in Nederland. Het is een knapperige smaakmaker, die tot de koolsoorten wordt gerekend. Zo is paksoi bijvoorbeeld verwant aan de Chinese kool. Van oorsprong werd de groente ook alleen in China geteeld, daar bestaat de groente dan ook al ruim 5000 jaar. De populariteit van paksoi snappen we overigens helemaal, want je kunt er heel veel lekkere dingen mee maken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Bij vrijwel iedere supermarkt ligt paksoi in de schappen. Voor je er direct eentje in je winkelmandje stopt: voel even goed of de stelen niet slap zijn. Ook is het van belang om er eentje te kiezen met mooie, frisse bladeren. Natuurlijk kun je ook naar de groenteboer of toko gaan voor een verse paksoi.

Hoe smaakt paksoi?

Paksoi is een knapperige en frisse groente die ietwat pittig is. Door de uitgesproken smaak is het niet nodig om veel kruiden te gebruiken. De groente heeft genoeg smaak van zichzelf. Verwacht geen typische koolsmaak zoals bij bijvoorbeeld boerenkool, de smaak is nauwelijks te vergelijken.

Hoe kun je hem vervangen?

Vind je deze groente toch niet zo lekker of heeft de supermarkt ‘m even niet? Geen probleem, je kunt paksoi vervangen door Chinese kool. Deze groente is weliswaar wat minder zoet, maar ook hartstikke lekker in diverse gerechten.

Wat kun je eten van deze groente?

Je staat klaar in de keuken om iets lekkers met deze groente te maken. Maar wat kun je eten van paksoi en wat niet? Je kunt bijna de gehele groente gebruiken voor je gerecht, behalve het harde gedeelte van de stronk. Ook de bladeren zijn hartstikke lekker, vooral als je ermee gaat roerbakken of dit verwerkt in een soep.

Hoe bewaar je hem en hoe lang is de groente houdbaar?

Koop de paksoi het liefst niet te vroeg, want je kunt deze slechts enkele dagen bewaren. Dit doe je in de koelkast, dan blijft hij op zijn best. Al is deze groente het lekkerste als je ‘m op de dag van aankoop meteen gebruikt.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal met paksoi? Heel veel! Je kunt ‘m bakken, wokken, stoven, koken, stomen, klaarmaken in de oven, grillen en gebruiken in salades, soepen of als rauw bijgerecht serveren. Door dit ingrediënt krijgt jouw gerecht al snel een Aziatische twist.

Recepten met paksoi

Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Dat snappen we helemaal. Kies snel een van deze recepten met paksoi uit en tover een van de volgende gerechten op tafel.

Recepten met citroengras: noedels met crispy tofu en gestoomde paksoi

Noedels met crispy tofu en gestoomde paksoi

Noedels zijn op en top comfortfood als je het ons vraagt. De meeste gerechten met noedels staan zo op tafel en slurp je met alle gemak naar binnen. Zo ook dit heerlijke recept met crispy tofu én gestoomde paksoi.

Naar het recept
Paksoisalade met mango, rode ui en kokos

Paksoisalade met mango, rode ui en kokos

Deze salade is lekker fris, zit boordevol verse groente én is ook nog eens heel erg lekker. Zet ‘m als maaltijdsalade op tafel of als fris bijgerecht, je kunt er alle kanten mee op.

Naar het recept
wontonsoep

Wontonsoep met paksoi

Een klassieke Aziatische soep, boordevol smaak en vitamines. Hou je van pittig? Voeg een extra pepertje toe voor wat extra smaak!

Naar het recept
Cover voor

Paksoi met garnalen en sobanoedels

Sobanoedels zijn wat dunnere noedels. Erg lekker in dit gerecht met garnalen. Hou je niet van pittig? Gebruik dan wat minder pepertjes of voeg wat extra citroensap toe.

Naar het recept
Cover voor

Paddenstoelenrisotto

Ook in een Italiaanse risotto is paksoi onweerstaanbaar lekker. Zeker in combinatie met een goede kaas en verse paddenstoelen. Probeer maar eens met dit heerlijke recept!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!