
Bloemkool, snijbonen en wortels zijn voor de meeste foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook heerlijke groenten die we niet zo vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je dan ook alles over een groente die veel gebruikt wordt in Azië: paksoi. Maar wat is paksoi, welk deel kun je gebruiken en wat maak je er allemaal mee?
Wat is paksoi?
Paksoi is een groente die je het hele jaar door kunt kopen. Maar wat is paksoi precies? Deze langwerpige bladgroente met witte steel is zeer geliefd in de Aziatische keuken en wordt ook steeds populairder in Nederland. Het is een knapperige smaakmaker, die tot de koolsoorten wordt gerekend. Zo is paksoi bijvoorbeeld verwant aan de Chinese kool. Van oorsprong werd de groente ook alleen in China geteeld, daar bestaat de groente dan ook al ruim 5000 jaar. De populariteit van paksoi snappen we overigens helemaal, want je kunt er heel veel lekkere dingen mee maken.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Bij vrijwel iedere supermarkt ligt paksoi in de schappen. Voor je er direct eentje in je winkelmandje stopt: voel even goed of de stelen niet slap zijn. Ook is het van belang om er eentje te kiezen met mooie, frisse bladeren. Natuurlijk kun je ook naar de groenteboer of toko gaan voor een verse paksoi.
Hoe smaakt paksoi?
Paksoi is een knapperige en frisse groente die ietwat pittig is. Door de uitgesproken smaak is het niet nodig om veel kruiden te gebruiken. De groente heeft genoeg smaak van zichzelf. Verwacht geen typische koolsmaak zoals bij bijvoorbeeld boerenkool, de smaak is nauwelijks te vergelijken.
Hoe kun je hem vervangen?
Vind je deze groente toch niet zo lekker of heeft de supermarkt ‘m even niet? Geen probleem, je kunt paksoi vervangen door Chinese kool. Deze groente is weliswaar wat minder zoet, maar ook hartstikke lekker in diverse gerechten.
Wat kun je eten van deze groente?
Je staat klaar in de keuken om iets lekkers met deze groente te maken. Maar wat kun je eten van paksoi en wat niet? Je kunt bijna de gehele groente gebruiken voor je gerecht, behalve het harde gedeelte van de stronk. Ook de bladeren zijn hartstikke lekker, vooral als je ermee gaat roerbakken of dit verwerkt in een soep.
Hoe bewaar je hem en hoe lang is de groente houdbaar?
Koop de paksoi het liefst niet te vroeg, want je kunt deze slechts enkele dagen bewaren. Dit doe je in de koelkast, dan blijft hij op zijn best. Al is deze groente het lekkerste als je ‘m op de dag van aankoop meteen gebruikt.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal met paksoi? Heel veel! Je kunt ‘m bakken, wokken, stoven, koken, stomen, klaarmaken in de oven, grillen en gebruiken in salades, soepen of als rauw bijgerecht serveren. Door dit ingrediënt krijgt jouw gerecht al snel een Aziatische twist.
Recepten met paksoi
Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Dat snappen we helemaal. Kies snel een van deze recepten met paksoi uit en tover een van de volgende gerechten op tafel.

Noedels met crispy tofu en gestoomde paksoi
Noedels zijn op en top comfortfood als je het ons vraagt. De meeste gerechten met noedels staan zo op tafel en slurp je met alle gemak naar binnen. Zo ook dit heerlijke recept met crispy tofu én gestoomde paksoi.

Paksoisalade met mango, rode ui en kokos
Deze salade is lekker fris, zit boordevol verse groente én is ook nog eens heel erg lekker. Zet ‘m als maaltijdsalade op tafel of als fris bijgerecht, je kunt er alle kanten mee op.

Wontonsoep met paksoi
Een klassieke Aziatische soep, boordevol smaak en vitamines. Hou je van pittig? Voeg een extra pepertje toe voor wat extra smaak!
Lees ook:
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.