Advertentie
Paksoi recepten
Paksoi of pak-choi is een groente die je het hele jaar door kunt kopen. Maar wat is paksoi precies? Het is een koolsoort die zeer geliefd is in de Aziatische keuken. Maar deze knapperige smaakmaker wint ook in Nederland steeds meer populariteit. Niet zonder reden, want er zijn heerlijke paksoi recepten in overvloed en de groente is gauw gaar. Wil je meer weten deze groente? Lees dan dit handige artikel: wat is paksoi en wat kun je ermee?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten met paksoi
Paksoi wordt vooral in Aziatische keukens veel gebruikt. Om te roerbakken, in de soep of zelfs als salade. Weet je niet goed wat je met paksoi kan maken? Bekijk de onderstaande recepten dan maar snel en kies jouw favoriet uit voor het avondeten.
Paksoisalade met mango, rode ui en kokos
Paksoi rauw als salade klinkt misschien wat gek maar het is verrassend verfrissend. Zeker wanneer je de knapperige groente combineert met smaakmakers als mango, rode ui en kokos. Probeer dit recept maar eens uit!
Chow mein noedels
Chow mein is de Chinese term voor een geroerbakt noedelgerecht en dat is precies wat dit gerecht is. Heerlijk met paksoi, oesterzwammen en Aziatische smaakmakers.
Miso-zalm met paksoi
De meest populaire bereidingswijze van paksoi is roerbakken. Niet zonder reden want zo blijft de groente lekker knapperig Dat gaat mooi samen met de peultjes en maĂŻs. Zeker met zo’n heerlijk stukje zalm er bovenop!
Wontonsoep met paksoi
Wontonsoep is een klassieke Aziatische soep, boordevol smaak en vitamines. Dat maakt het een fijn gerecht om te eten wanneer je een oppepper kunt gebruiken. Hou je van pittig? Voeg een extra pepertje toe voor wat extra smaak.
Paksoi met garnalen en sobanoedels
In dit recept gebruiken we sobanoedels. Dat zijn wat dunnere noedels die gemaakt zijn van boekweit. Je maakt er een heerlijk gerecht met garnalen mee, bekijk het recept maar:
Noedels met crispy tofu en gestoomde paksoi
Noedels zijn op en top comfortfood als je het ons vraagt. De meeste gerechten met noedels staan zo op tafel en slurp je met alle gemak naar binnen. Zo ook dit heerlijke recept met crispy tofu!
Noedels met crispy varkensgehakt en pittige paksoi
Doordat paksoi een vrij neutrale smaak heeft, kun je het eenvoudig combineren met verschillende smaakmakers. Geef de groente bijvoorbeeld wat pit met hete pepertjes. Als je hier niet van opknapt dan weten wij het ook niet meer.
Paddenstoelenrisotto
Ook in een Italiaanse risotto is paksoi onweerstaanbaar lekker. Zeker in combinatie met een goede kaas en verse paddenstoelen. Probeer maar eens met dit heerlijke recept!
Zalm en papillotte met gember en paksoi
En papillotte is een methode waarbij je de ingrediënten in pakketjes verpakt en in de oven stoomt, een makkelijke en gezonde bereiding! Giet het vocht na het openmaken vooral niet weg, die zit boordevol smaak.
Rijstnoedelsalade met mango en garnalen
Heb je de smaak te pakken? Probeer dan ook deze rijstnoedelsalade met rauwe paksoi, garnalen en mango. Ziet er niet alleen mooi uit maar is ook nog eens ontzettend lekker!
Aziatische stamppot met paksoi, tempeh en kokosmelk
Wat krijg je als je de Nederlandse en Aziatische keuken met elkaar combineert? Het beste van twee werelden! Dit stamppot recept met Aziatische smaakmakers laat zien dat deze keukens het beste in elkaar naar boven halen.
Ons favoriete recept met paksoi:
Paksoisalade met mango, rode ui en kokos
Paksoi rauw als salade klinkt misschien wat gek maar het is verrassend verfrissend. Zeker wanneer je de knapperige groente combineert met smaakmakers als mango, rode ui en kokos. Probeer dit recept maar eens uit!
Ingrediënten
- 1 krop paksoi
- 1 rode ui (gesnipperd)
- 1 grote mango (het vruchtvlees in blokjes)
- 150 ml kokosmelk
- 50 ml limoensap
- 2 el sojasaus
- 200 g glasnoedels
- 5 takjes Thaise basilicum (alleen de blaadjes *)
- 100 g cashewnoten
Bereiding
Was de paksoi goed en laat hem uitlekken. SnÄłd het blad los van de stelen. SnÄłd de stelen in blokjes. Meng de blokjes met de ui en de mango in een kom. Voeg de kokosmelk, het limoensap en de sojasaus toe. Meng alles door elkaar en laat ca. 10 minuten staan. Bereid intussen de noedels volgens de aanwÄłzingen op de verpakking.
Giet de noedels af, spoel kort met koud wateren laat uitlekken. Scheur de paksoibladeren grof. Meng de noedels met het paksoiblad en de kokosdressing. Verdeel de salade over borden of kommen en strooi er de cashewnoten en het basilicum overheen.
*Thais basilicum is iets steviger en aromatischer dan de Europese variant. Je kunt het vinden bij goed gesorteerde toko’s of vervangen door muntblaadjes.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Onze tips
Sinterklaas toetje: de lekkerste recepten
Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat
Bovenop de trends: Haute Cuisine in New York
Klaar voor de wedstrijd: vijf voetbal hapjes die áltijd doel treffen
Dit zijn de beste tiramisu recepten
De lekkerste Sinterklaas hapjes
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.