Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
recepten met miso: aubergines

5x recepten met miso

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Deze Japanse pasta is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. De hartige en diepe smaak van miso valt onder de vijfde smaak umami. Miso is ideaal om je gerecht meer smaak te geven. Probeer maar eens van deze recepten met miso!

Recepten met miso

Wat kun je allemaal maken met miso? Deze heerlijke pasta is ideaal om je gerecht meer smaak te geven. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, roerbakgerecht, saus, marinade of dressing en ervaar zelf die heerlijke umamismaak. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan één van deze heerlijke recepten met miso.

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
recepten met miso: aubergines

Gegrilde miso-aubergines met zoetzure rettich

Recepten met miso kunnen ook vegetarisch zijn. Zoals bijvoorbeeld deze gegrilde aubergines. De zoetzure rettich geeft het geheel een fijne smaak die goed past bij de witte misopasta. Dit gerecht bevat mooie Japanse smaken, waardoor je er moeilijk van af kunt blijven!

Naar het recept
Recepten met miso: kip-boerenkoolsalade

Kip-boerenkoolsalade met misodressing en granaatappel

Een dressing van miso geeft nét even een spannende twist aan je salade. De warme en diepe smaak past perfect bij deze salade met kip en boerenkool. De granaatappelpitten geven het geheel een frisse toon. Kortom; een gerecht dat perfect in balans is!

Naar het recept
Miso-zalm met paksoi

Miso-zalm met paksoi

Deze Japanse pasta is een match made in heaven met vettige vis zoals zalm. De smaken combineren erg goed, het is dan ook niet voor niets dat dit gerecht één van onze favoriete recepten met miso is. Probeer maar eens uit, gezond was nog nooit zo makkelijk én lekker!

Naar het recept
biefstuk en franse frietjes

Biefstuk met misoboter en togarashi-frietjes

De misoboter is lekker bij elke soort biefstuk, op elke manier bereid. Ga dus voor je eigen favoriet en gebruik dit recept als basis.

Naar het recept
Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Een toetje tussen alle recepten met miso? Jazeker! Dit dessert is ook nog eens volledig vegan. De stoofperen maak je met karamel, gemaakt van onder andere rode miso. Voor het romige ijs gebruik je kokosmelk, vanille en cashewnoten. Gegarandeerd succes met dit fijne toetje!

Naar het recept

Ons favoriete miso recept

REDACTIEFAVORIET
recepten met miso: aubergines

Gegrilde miso-aubergines met zoetzure rettich

Recepten met miso kunnen ook vegetarisch zijn. Zoals bijvoorbeeld deze gegrilde aubergines. De zoetzure rettich geeft het geheel een fijne smaak die goed past bij de witte misopasta. Dit gerecht bevat mooie Japanse smaken, waardoor je er moeilijk van af kunt blijven!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 30 ml rijstwijn
  • 30 ml saké
  • 65 g witte misopasta
  • 25 g fijne kristalsuiker
  • 5 baby-aubergines
  • sesamolie
  • zout

De zoetzure rettich

  • 5 el rijstazijn
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 rettich (groot; in dunne slierten)
  • sesamzaadjes
  • 1 lente-ui (in dunne ringen)
  • witte rijst (gekookt; om te serveren)

Benodigdheden

  • bakpapier

Bereiding

  1. Breng voor de zoetzure rettich de azijn, de suiker en 30 ml water in een steelpan aan de kook. Giet het mengsel over de rettich en laat ca. 30 minuten staan.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Meng de rijstwijn, de saké, de misopasta en de suiker tot een marinade. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Bestrijk de aubergines met wat sesamolie en bestrooi met een snufje zout.

  3. Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Gril de aubergines met de snijkant naar beneden 2-4 minuten tot ze bruin beginnen te kleuren. Leg de aubergines op een met bakpapier beklede bakplaat met de snijkant naar boven. Smeer de aubergine in met de misomarinade en bak ca. 25 minuten in de oven. Bestrijk de aubergines halverwege de baktijd nogmaals met de misomarinade. Garneer de aubergines met de sesamzaadjes en de lente-ui. Serveer met de zoetzure rettich en eventueel gekookte witte rijst.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!