Advertentie
Een wijntje en een gin & tonic worden door de meeste foodies regelmatig gedronken, maar er zijn ook heerlijke drankjes waar we minder vaak naar grijpen. Vandaag vertellen we je dan ook alles over sake. Want wat is sake en wat maak je ermee?
Wat is sake?
Als je wel eens in Japan bent geweest, komt de naam sake je vast bekend voor. Maar wat is sake precies? Het is een drank op basis van gefermenteerde rijst en water die ze in Japan al duizenden jaren maken. Eerst worden de rijstkorrels geslepen om het vliesje te verwijderen en gepolijst om het percentage zetmeel – dat in de kern zit – te verhogen. De gepolijste rijst wordt gestoomd en gefermenteerd met gist en koji, een schimmel die ook voor miso en sojasaus gebruikt wordt. Het polijsten zorgt er ook voor dat de schimmel de kern met zetmeel binnen kan dringen en het zetmeel om kan zetten naar suiker. Die suiker wordt door de gist weer omgezet naar alcohol.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Je vindt sake bij de betere wijnhandels en soms ook in de supermarkt, maar voor een bredere keuze kun je het beste naar een gespecialiseerde winkel of importeur. Je hebt namelijk ontzettend veel verschillende soorten, die allemaal weer verschillende eigenschappen hebben.
Hoe smaakt sake?
Nu we je vraag ‘wat is sake?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. De zachte en complexe smaak – inclusief een vleugje umami – maakt sake lekker om bij het eten te drinken. Het smaakprofiel varieert van hartig en aards tot fruitig, bloemig en nootachtig.
Normaal gesproken wordt deze drank ingedeeld op basis van van de mate waarin de rijst gepolijst is. Bij een sake met een polijstverhouding van 70 procent, is 30 procent van de buitenkant van de rijstkorrels gepolijst. Hoe lager de polijstverhouding van de sake, hoe meer de rijst gepolijst is. De drank met een lage polijstverhouding smaakt milder, lichter en schoner. Sake’s met een hoge polijstverhouding smaken steviger en voller. Deze zijn doorgaans goedkoper, maar niet per se slechter – het hangt ervan af waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat.
Waar drink je het bij?
Door zijn veelzijdigheid kun dit drankje bij verschillende soorten gerechten drinken, bijvoorbeeld bij sushi, oesters en fish & chips, maar ook bij gebakken kip, bij kaasgerechten en zelfs bij pizza. Het alcoholpercentage is vergelijkbaar met dat van wijn en je kunt het gekoeld, op kamertemperatuur of warm drinken. Hij doet het ook goed in cocktails. Probeer sake met tonic, in een spritz of in plaats van vermout in een martini.
Kun je het ook gebruiken in gerechten?
Jazeker! Probeer sake maar eens in een van deze heerlijke gerechten:
Ochazuke (zalm met theebouillon)
Deze zalm is niet alleen lekker in dit gerecht: je kunt hem ook opdienen als hoofdgerecht met onigiri/rijstballetjes. De gezouten zalm kun je ruim van tevoren klaarmaken en tot gebruik in de koelkast zetten.
Koreaanse lamskoteletjes
Met afhaalgerechten uit bijna elke keuken, duiken we dit keer onze eigen keuken in. We maken Koreaanse lamskoteletjes from scratch!
Onze tips
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.