Advertentie
Witte thee
Van zwarte en groene thee heb je waarschijnlijk wel gehoord, maar witte thee is een stuk onbekender. Wat is witte thee eigenlijk? Om dat uit te leggen, kijken we naar het productieproces. Theeplukkers plukken steeds de jonge blaadjes van de plant. De jongste, nog dichtgevouwen bladknoppen worden gedroogd en verkocht als witte thee. De knoppen worden tijdens het proces nauwelijks bewerkt. Hierdoor krijg je die subtiele, ietwat zoete smaak. Ga je zelf een kopje witte thee zetten? Laat het water dan even afkoelen tot 80°C voor de rijkste smaakbeleving.
Groene thee
De verwerking van de andere bladeren bepaalt of je groene of zwarte thee krijgt. Het grote verschil tussen groene en zwarte thee is dat groene thee alleen kort verhit en gedroogd wordt. Oxidatie wordt voorkomen en daarom blijven de blaadjes groen. De smaak verschilt ontzettend en is afhankelijk van het het land van herkomst, hoe het geplukt is, het klimaat en plukseizoen. Je krijgt het lekkerst kopje groene thee als je hem zet met water met een temperatuur tussen de 70°C en 80°C.
Zwarte thee
Waar je bij groene thee niet wil dat de blaadjes oxideren, laat je dit bij zwarte thee juist wel gebeuren. Door de blootstelling aan zuurstof kleuren de bladeren bruin, zoals je dat gewend bent van zwarte thee. Na het oxideren worden ook de bruine theeblaadjes verhit in de wok. Het wokken zorgt ervoor dat het vocht uit de bladeren verdampt, waardoor je het oxidatieproces stopzet. Dit is waarom je groene thee dus meteen in de wok doet en zwarte thee pas veel later in het proces. Dit is dus het verschil tussen groene en zwarte thee. Ook is de smaak van zwarte thee wat sterker dan die van de groene variant. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten, waarvan English Breakfast, Ceylon en Earl Grey waarschijnlijk de meest bekende zijn. Ook dit kopje is het lekkerst als je het water even laat afkoelen tot 80°C.
Meer weten over thee? foodies’ Yvonne ging op bezoek bij theeplantage Zuyderblad en verzamelde must know feitjes over thee.
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.