
Witte thee
Lees verder na de advertentie
Van zwarte en groene thee heb je waarschijnlijk wel gehoord, maar witte thee is een stuk onbekender. Wat is witte thee eigenlijk? Om dat uit te leggen, kijken we naar het productieproces. Theeplukkers plukken steeds de jonge blaadjes van de plant. De jongste, nog dichtgevouwen bladknoppen worden gedroogd en verkocht als witte thee. De knoppen worden tijdens het proces nauwelijks bewerkt. Hierdoor krijg je die subtiele, ietwat zoete smaak. Ga je zelf een kopje witte thee zetten? Laat het water dan even afkoelen tot 80°C voor de rijkste smaakbeleving.
Groene thee
De verwerking van de andere bladeren bepaalt of je groene of zwarte thee krijgt. Het grote verschil tussen groene en zwarte thee is dat groene thee alleen kort verhit en gedroogd wordt. Oxidatie wordt voorkomen en daarom blijven de blaadjes groen. De smaak verschilt ontzettend en is afhankelijk van het het land van herkomst, hoe het geplukt is, het klimaat en plukseizoen. Je krijgt het lekkerst kopje groene thee als je hem zet met water met een temperatuur tussen de 70°C en 80°C.
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Zwarte thee
Waar je bij groene thee niet wil dat de blaadjes oxideren, laat je dit bij zwarte thee juist wel gebeuren. Door de blootstelling aan zuurstof kleuren de bladeren bruin, zoals je dat gewend bent van zwarte thee. Na het oxideren worden ook de bruine theeblaadjes verhit in de wok. Het wokken zorgt ervoor dat het vocht uit de bladeren verdampt, waardoor je het oxidatieproces stopzet. Dit is waarom je groene thee dus meteen in de wok doet en zwarte thee pas veel later in het proces. Dit is dus het verschil tussen groene en zwarte thee. Ook is de smaak van zwarte thee wat sterker dan die van de groene variant. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten, waarvan English Breakfast, Ceylon en Earl Grey waarschijnlijk de meest bekende zijn. Ook dit kopje is het lekkerst als je het water even laat afkoelen tot 80°C.
Meer weten over thee? foodies’ Yvonne ging op bezoek bij theeplantage Zuyderblad en verzamelde must know feitjes over thee.
Onze tips

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.