Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Wist je dit al over thee?

Wist je dit al over thee?

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Denk je aan thee, dan denk je aan warmte. Maar wist je dat de theeplant zelf helemaal niet zoveel waarde hecht aan temperatuur? De camellia sinensis groeit zelfs uitstekend in ons koude, regenachtige klimaat. Op theeplantage Zuyderblad in Brabant vind je het bewijs. Eigenaresse Linda deelt haar theekennis met ons.

Lees de hele reportage over ons bezoek aan theeplantage Zuyderblad in Brabant in foodies november.

wist je dit al over thee?

Wist je dat…

*We in Nederland een andere theeplant gebruiken dan in China? Het verschil in klimaat vraag het ook om andere variëteiten van de theeplant. “Je moet het zo zien: je hebt één theeplant, de camellia sinensi, net zoals je één appel hebt. Maar daarbinnen heb je de golden delicious en de elstar, en zo heb je binnen de theeplant ook verschillende soorten. Op mijn theeplantage staan ook verschillende soorten, met als voordeel dat ze niet allemaal gelijktijdig oogst-klaar zijn.”

*Je de kleine, jonge blaadjes oogst? “Van het oude blad kan ik ook wel thee maken, maar dan krijg ik een bitter kopje. De smaak zit juist in de jonge blaadjes. Ik breek ze af tussen duim en wijsvinger. Doordat dit klusje met beleid moet gebeuren, is het heel arbeidsintensief.”

*Het verschil in zwarte thee en groene thee in het maakproces zit? “Na het verwelken (het drogen van de blaadjes) wordt groene thee meteen in de wok verhit en gedroogd, zodat hij niet kan oxideren. Je wilt niet dat de blaadjes bruin kleuren. Bij zwarte thee laat ik het blad juist langer verwelken om ze volledig te laten oxideren. De blaadjes kleuren volledig bruin.”

*De thee wordt gewokt op een temperatuur tot wel 200 graden? “Met een speciale hittebestendige handschoenen beweeg ik de thee door de wok. He is belangrijk dat ik de thee in beweging houdt. Het gebeurt weleens dat een batch thee mislukt, omdat hij dan verbrandt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er teveel vocht in de bladeren zit wat gaat koken.”

*Je thee nooit met kokend water moet zetten? “Laat het afkoelen tot 80 graden. Over het algemeen geldt: hoe lager de temperatuur, hoe zoeter de thee. Gebruik ook altijd zacht water met weinig kalk en mineralen, die vertroebelen de smaak en het aroma.”

Theeplantage Zuyderblad
Hoewel de thee van Linda nog niet voor consumenten te koop is, kun je haar thee wel proeven bij restaurant Karpendonkse Hoeve in Eindhoven. Of wandel net als ons eens over de theeplantage tijdens een proeverij met rondleiding. Daarin leer je wat thee precies is, proef je van verschillende theeklassen en ga je zelf aan de slag met het zetten van het perfecte kopje.
hetzuyderblad.nl

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!