Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
plantaardige melk

Zelf 3x plantaardige melk maken

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

“Melk is goed voor elk, maar niet voor Piet want die lust het niet”, gaat een oud-Hollands televisiespotje. Als de smaak van melk je niet bekoort of als je er allergisch voor bent, zijn er altijd nog plantaardige melksoorten, zoals notenmelk. Verrassend anders van smaak en supereenvoudig zelf te maken. Ik ging aan de slag met melk van amandelnoten, cashewnoten en kokosvlokken.

Mijn favoriete uitje van de week is ongetwijfeld het bezoekje aan de markt op maandag. Met mijn grote rieten mand struin ik tussen de volgepakte kraampjes door, op zoek naar de beste en meest verse producten. De groenten en het fruit zijn zo verzameld en de kazen zo gekocht, maar er is één kraam waar ik altijd sta te treuzelen: de notenkraam. De marktkoopman kent mijn besluiteloosheid inmiddels en roept “ik hoor het wel als u eruit bent, mevrouw!”. Maar dat is het nou net; ik kóm er niet uit. Hoe kan ik kiezen tussen al die mooie gebrande, ongebrande, zoete en zoute noten?

Zelf plantaardige melk maken

En zo kom ik wekelijks thuis met een verzameling aan verschillende noten. Heerlijk om zo uit het vuistje te eten of over een salade te strooien, maar deze keer wilde ik er eens wat anders mee. Na wat online zoekwerk was ik eruit; met de verse notenoogst ging ik zelf plantaardige melk maken. Dat bleek makkelijker dan gedacht! Meteen na mijn marktbezoek maandag legde ik amandel- en cashewnoten in water te weken en nog diezelfde avond dronk ik bij de pannenkoeken een glas zelfgemaakte melk. Ik maakte ook melk van kokosvlokken, die ik nog in mijn kast vond.

Zo maak je zelf plantaardige melk

Kokosmelk
Rooster 80 g kokosvlokken in een droge koekenpan goudbruin. Mix de kokosvlokken met 800 ml water in een blender. Zeef het mengsel door een kaas- of theedoek en vang de melk op. Voor een sterkere kokossmaak zeef je de kokos er niet uit. Je melk krijgt dan wel een grovere structuur.

Amandelmelk
Laat 200 g amandelen (ongebrand en ongezouten) ca. 6 uur weken in 800 ml koud water. Mix de amandelen met het water in een blender. Zeef het mengsel door een kaas- of theedoek en vang de melk op. Breng eventueel op smaak met 1 el ahornsiroop of een beetje vanille-extract.

Cashewmelk
Laat 200 g cashewnoten (ongebrand en ongezouten) ca. 6 uur weken in 800 ml water. Mix de cashewnoten met het water, 1 el suiker en een flinke snuf kaneel in een blender. Zeef het mengsel door een kaas- of theedoek en vang de melk op. Voeg eventueel nog wat extra kaneel toe.

Recepten

Heb jij zelf plantaardige melk gemaakt? Drink ’t lekker zo op of laat je inspireren door de volgende recepten:

Vegan crêpes met sinaasappel en pure chocoladepasta

Blijf je in de winter het liefst zo lang mogelijk onder de warme dekens liggen? Voor dit zoete ontbijtje kom je graag je bed uit! Maak deze gruwelijk lekkere chocoladecrêpes met amandelmelk.

vegan crepes

Filodeegrolletjes met spinazie en (vegan) feta

Dit heerlijke vegan recept is om je vingers bij af te likken. Maak ’t met een plantaardige melk naar keuze.

Filodeegrolletjes met spinazie en vegan feta

Cookie latte

Ben jij een echte latte lover? Maak dan deze treat. Verwennerij op z’n best en daarom ook superleuk om anderen voor te schotelen.

cookie latte bye bye cheeseburger

Lees ook: Hoe gezond is plantaardige melk?

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!