Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Abrikozen-tarte tatin met kardemom en chai-ijs

Abrikozen-tarte tatin met kardemom en chai-ijs

  • Gemiddeld

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

  • ca. 8 uur wachttijdca. 8 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Abrikozen hebben een subtiele smaak, maar als je ze roostert worden ze intens zoet en heerlijk sappig. Een perfecte basis voor een tarte tatin in combinatie met de ietwat scherpe en aromatische kardemom. Het chai-ijs is makkelijk te maken, maar je kunt de tarte tatin eventueel serveren met alleen een schepje crème fraîche.

Bereiding

  1. Doe voor het chai-ijs de slagroom in een pan met de thee en de vanille en verwarm langzaam op laag vuur tot heet, maar laat het niet koken. Laat afgedekt afkoelen tot kamertemperatuur.

  2. Zet de afgekoelde slagroom 3-4 uur of een nacht (verwijder de theezakjes na 3-4 uur) in de koelkast. Zeef de slagroom in een kom en klop samen met de gecondenseerde melk met een elektrische mixer tot zachte pieken. Schep in een diepvriesbestendige bak en zet afgedekt minimaal 4 uur in de vriezer.

  3. Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit en leg er ondersteboven een ovenbestendige koekenpan of een skillet (20 cm Ø) op. Snijd met een mes rondom het overtollige deeg eraf en
    bewaar het apart voor een ander gebruik*. Zet de deegcirkel ca. 15 minuten in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Doe de suiker in de koekenpan of skillet en verhit op hoog vuur. Zet het vuur lager wanneer de suiker begint te smelten en
    beweeg de pan een beetje zodat de suiker gelijkmatig karamelliseert; roer niet in de pan. Zet het vuur nog iets lager wanneer er een mooie, amberkleurige karamel is ontstaan en klop de
    boter en de kardemompeulen erdoorheen tot een schuimig geheel. Je laat de kardemompeulen in de karamel zitten voor de smaak, maar je eet de peulen zelf niet op.

  5. Rangschik de abrikozenhelften met de snijkant naar boven op de bodem van de pan; let op dat je je vingers niet verbrandt aan de hete karamel. De pan mag best vol zijn want de abrikozen zullen tijdens het bakken in volume afnemen. Bedek de abrikozen met de deegcirkel en stop het deeg rondom een beetje in met een (palet)mes. Bak de tarte tatin 25-30 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en knapperig is.

  6. Laat 10-15 minuten afkoelen zodat de karamel iets indikt en minder heet wordt. Haal het ijs uit de vriezer en laat iets zachter worden. Stort de tarte tatin voorzichtig ondersteboven op een
    serveerschaal, pas op voor hete karamelspetters. Serveer direct met een bolletje ijs.

Per portie: 691 kcal | 53 g koolhydraten | 6 g eiwit | 50 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Foto’s: Jonathan Gregson Styling: Agathé Gits Foodstyling: Benjamina Ebuehi

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)