Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Verschil tussen witte en zwarte peper

Wat is het verschil tussen witte en zwarte peper?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Sta jij ook weleens bij het kruidenschap in de supermarkt, je afvragend waarom er al die verschillende soorten peper worden verkocht? Wat is eigenlijk het verschil tussen witte en zwarte peper? En is het wel de moeite waard om witte én zwarte peper te kopen voor een recept dat je wilt maken? Lees snel verder, wij vertellen je alles!

Verschil tussen witte en zwarte peper

Alsof er twee verschillende kampen bestaan, sommige mensen zweren bij zwarte peper en andere bestrooien hun eten enkel met witte peper. En dan heb je nog de mensen die het eigenlijk geen bal uitmaakt, peper is peper toch? Nu komen beide pepers van dezelfde plant, toch zijn er wel degelijk verschillen, niet alleen in kleur. We leggen je dan ook graag het verschil tussen witte en zwarte peper uit.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Witte peper

Peper wordt gemaakt van de bessen van de peperplant Piper nigrum. Ondanks dat witte en zwarte peper van dezelfde plant komen is er een duidelijk verschil in het rijpingsproces. Witte peper wordt namelijk gemaakt van een rijpe bes, die rijpt aan de plant totdat deze verkleurd is tot oranje of rood. Vervolgens wordt het velletje losgeweekt onder stromend water. Wat overblijft is wit vruchtvlees wat vervolgens gedroogd wordt. Daaruit ontstaat een witte peperkorrel zoals we die kennen uit de potjes.

Zwarte peper

Voor zwarte peper wordt een onrijpe peperbes gebruikt, vaak nog groen van kleur. Deze bes wordt eerst gekookt en vervolgens gedroogd in de zon waardoor een zwarte peperkorrel ontstaat. Een geheel ander verwerkingsproces dus, waardoor je een andere peperkorrel krijgt.

korrels zwarte peper

Smaak: verschil tussen witte en zwarte peper

Ondanks dat witte peper meer rijping heeft gehad is de smaak een stuk subtieler dan de smaak van zwarte peper. Witte peper heeft een lichte en aardse smaak die goed combineert met andere kruiden. Daarnaast gaat witte peper ook erg goed met verschillende soorten vis, wit vlees en sauzen. Soms wordt er ook gekozen voor witte peper omdat de kleur minder opvalt in gerechten. Denk maar eens aan een gladde bechamelsaus, daar wil je geen zwarte puntjes in zien.

Zwarte peper geeft gerechten pit en heeft een duidelijke, aanwezige smaak. Door de duidelijke smaak hoef je hier vaak maar een beetje van te gebruiken om een gerecht op smaak te brengen, al hangt dat natuurlijk ook van je eigen smaak af. Over het algemeen gaat zwarte peper goed bij rood vlees of in stoofpotjes en soepen. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de Tellicherry uit India (met een zoete, ronde smaak), de Braziliaanse (een harde peper) en Lampong uit Indonesië (met een vleugje citrus in de peper).

Voor beide pepersoorten geldt dat je het eigenlijk een beetje kunt vergelijken met wijn of olijfolie. Afhankelijk van de regio waar de peper groeit zijn er subtiele smaakverschillen. Probeer de volgende keer eens een pepersoort van de toko in plaats van het standaard potje uit de supermarkt, je zult ontdekken dat er veel verschillen zijn. De belangrijkste tip: koop altijd korrel in plaats van gemalen peper. Door de peper zelf te malen komt er veel meer smaak en aroma vrij dan dat het al gemalen in een potje zit.

Recepten met peper:

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Probeer eens onderstaande recepten met witte óf zwarte peper en proef zelf het verschil.

Pecorino-gehaktballen met witte peper

Pecorino-gehaktballen met witte peper

In dit gerecht gebruik je witte peper, de subtiele smaak past het beste bij de overige uitgesproken smaken. Zo heeft pecorino een uitgesproken smaak, net als de salie, basilicum en knoflook. De witte peper brengt alle smaken perfect in balans in dit heerlijke gerecht.

Naar het recept
romainesla met boter en zwarte peper

Romainesla met boter en zwarte peper

Dit ontzettend simpele recept staat zo op tafel en is ook nog eens heel erg smaakvol. Juist omdat de romainesla en boter wat zachter van smaak zijn past de zwarte peper hier het beste bij. Zonder de smaken te overschaduwen krijgt het gerecht net even wat pit door de zwarte peper. Eet smakelijk!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!