Advertentie
Verschil tussen witte en zwarte peper
Alsof er twee verschillende kampen bestaan, sommige mensen zweren bij zwarte peper en andere bestrooien hun eten enkel met witte peper. En dan heb je nog de mensen die het eigenlijk geen bal uitmaakt, peper is peper toch? Nu komen beide pepers van dezelfde plant, toch zijn er wel degelijk verschillen, niet alleen in kleur. We leggen je dan ook graag het verschil tussen witte en zwarte peper uit.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Witte peper
Peper wordt gemaakt van de bessen van de peperplant Piper nigrum. Ondanks dat witte en zwarte peper van dezelfde plant komen is er een duidelijk verschil in het rijpingsproces. Witte peper wordt namelijk gemaakt van een rijpe bes, die rijpt aan de plant totdat deze verkleurd is tot oranje of rood. Vervolgens wordt het velletje losgeweekt onder stromend water. Wat overblijft is wit vruchtvlees wat vervolgens gedroogd wordt. Daaruit ontstaat een witte peperkorrel zoals we die kennen uit de potjes.
Zwarte peper
Voor zwarte peper wordt een onrijpe peperbes gebruikt, vaak nog groen van kleur. Deze bes wordt eerst gekookt en vervolgens gedroogd in de zon waardoor een zwarte peperkorrel ontstaat. Een geheel ander verwerkingsproces dus, waardoor je een andere peperkorrel krijgt.
Smaak: verschil tussen witte en zwarte peper
Ondanks dat witte peper meer rijping heeft gehad is de smaak een stuk subtieler dan de smaak van zwarte peper. Witte peper heeft een lichte en aardse smaak die goed combineert met andere kruiden. Daarnaast gaat witte peper ook erg goed met verschillende soorten vis, wit vlees en sauzen. Soms wordt er ook gekozen voor witte peper omdat de kleur minder opvalt in gerechten. Denk maar eens aan een gladde bechamelsaus, daar wil je geen zwarte puntjes in zien.
Zwarte peper geeft gerechten pit en heeft een duidelijke, aanwezige smaak. Door de duidelijke smaak hoef je hier vaak maar een beetje van te gebruiken om een gerecht op smaak te brengen, al hangt dat natuurlijk ook van je eigen smaak af. Over het algemeen gaat zwarte peper goed bij rood vlees of in stoofpotjes en soepen. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de Tellicherry uit India (met een zoete, ronde smaak), de Braziliaanse (een harde peper) en Lampong uit Indonesië (met een vleugje citrus in de peper).
Voor beide pepersoorten geldt dat je het eigenlijk een beetje kunt vergelijken met wijn of olijfolie. Afhankelijk van de regio waar de peper groeit zijn er subtiele smaakverschillen. Probeer de volgende keer eens een pepersoort van de toko in plaats van het standaard potje uit de supermarkt, je zult ontdekken dat er veel verschillen zijn. De belangrijkste tip: koop altijd korrel in plaats van gemalen peper. Door de peper zelf te malen komt er veel meer smaak en aroma vrij dan dat het al gemalen in een potje zit.
Recepten met peper:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Probeer eens onderstaande recepten met witte óf zwarte peper en proef zelf het verschil.
Pecorino-gehaktballen met witte peper
In dit gerecht gebruik je witte peper, de subtiele smaak past het beste bij de overige uitgesproken smaken. Zo heeft pecorino een uitgesproken smaak, net als de salie, basilicum en knoflook. De witte peper brengt alle smaken perfect in balans in dit heerlijke gerecht.
Romainesla met boter en zwarte peper
Dit ontzettend simpele recept staat zo op tafel en is ook nog eens heel erg smaakvol. Juist omdat de romainesla en boter wat zachter van smaak zijn past de zwarte peper hier het beste bij. Zonder de smaken te overschaduwen krijgt het gerecht net even wat pit door de zwarte peper. Eet smakelijk!
Lees ook:
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.