Advertentie
Een flinke schep knoflooksaus op een pita, pizza besprenkeld met knoflookolie of knapperig stokbrood gedoopt in aioli – wie is er niet dol op de frisse en scherpe, aromatische smaak van knoflook?! Maar de enorme walm die nog uren om je heen hangt, die kun je natuurlijk missen als kiespijn. Wij hebben de oplossing tegen een knoflookgeur. Lees snel verder om te ontdekken welke het zijn!
Hoe kom je van een knoflookgeur af?
Je kent het vast; je hebt net de sterren van de hemel gekookt en heerlijk gegeten. Maar dan… Je vergeet even dat je nog de deur uit moet vanavond en beseft opeens dat er vijf teentjes knoflook door de maaltijd gingen. Niet alleen je adem ruikt naar knoflook, ook je handen geuren nog lekker na van het fijnsnijden van de knoflookteentjes. Wat nu?! Gelukkig verzamelden wij de beste tips tegen een knoflookgeur, van verse kruiden tot aan de juiste zeep!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Verse kruiden tegen knoflookgeur
Heb je last van knoflookadem of wil je het voor zijn? Voeg dan flink wat verse kruiden aan het gerecht toe of kauw aan de blaadjes na het eten om je adem wat op te frissen. De etherische oliën in de kruiden zullen de knoflookgeur niet helemaal laten verdwijnen, maar hem wel veel minder sterk maken.
Veel mensen vinden dat je met verse munt het beste resultaat boekt. Dit is ook niet zo gek, aangezien pepermuntolie ook toegevoegd wordt aan tandpasta en kauwgom voor een lekker frisse adem.
Groene thee
Wetenschappers ontdekten dat groene thee goed helpt tegen de nare geur na het eten van verse knoflook. Volgens diverse studies zou het effect zelfs groter zijn dan bij munt. Groene thee is namelijk rijk aan polyfenolen, chemische verbindingen die de sterk ruikende verbindingen weer neutraliseren.
Zet dus de volgende keer een lekker kopje groene thee na het eten tegen de knoflookgeur. Dat is trouwens niet alleen goed voor je adem, maar ook nog eens voor je hart en bloeddruk. Ga bij voorkeur voor losse blaadjes van goede kwaliteit en giet er nooit kokend water overheen, maar laat het eerst afkoelen tot circa 80 graden. Dat voorkomt dat de losse blaadjes direct verbranden.
RVS-zeep
Niet alleen je adem, maar ook je handen kunnen uren later nog steeds naar knoflook ruiken. Heb je na het raspen van knoflook voor in de tzatziki last van knoflookhanden? Of ruik je een dag later nog steeds dat je gisteren rauwe uien hebt gesneden? Ook daar helpt deze tip tegen!
Er zijn speciale zeepjes van roestvrij staal te koop die nare geuren na het bereiden van sterk ruikende ingrediënten zoals ui, knoflook of vis neutraliseren. Als je je handen tegen rvs wrijft, hechten de zwavelmoleculen op je handen – die de nare knoflookgeur veroorzaken – zich aan het staal.
Was je handen onder stromend water met de rvs-zeep en de nare knoflookgeur verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je koopt de zeep bijvoorbeeld hier. Heb je geen speciale zeep? Dan kun je ook met je handen langs een rvs-kom of wasbak wrijven, het effect is namelijk precies hetzelfde.
Koffiedik
Heb je de koffiefilter in je koffiezetapparaat nog niet vervangen? Mooi! Het koffiedik kun je namelijk gebruiken om je handen mee te wassen. Maak je handen nat en wrijf ze in met het koffiedik. Spoel je handen af onder stromend water en je zal zien dat de knoflookgeur verdwenen is.
Het klinkt misschien een beetje raar, maar het schijnt toch echt te werken. Dit is een van de vele redenen waarom koffiedik weggooien een slecht idee is…
Citroensap
Heb je nog citroenen liggen? Dan kun je ze gebruiken om je handen na het raspen van knoflook weer fris te laten ruiken. Controleer je handen wel vooraf op kleine wondjes, want het citroenzuur zorgt ervoor dat zelfs een klein sneetje bij contact flink gaat branden. Dan is de geur misschien wel verdwenen, maar sta je te springen van de pijn.
Wrijf simpelweg wat citroensap en wat zout grondig over je handen en spoel ze af onder stromend water om de knoflookgeur of andere nare geurtjes makkelijk te verwijderen. En nee, denk nu niet meteen aan een shot tequila bij het lezen van zout en citroen…
Eet allemaal knoflook
Heb je een etentje met vrienden of een date gepland? Zorg dan dat iedereen knoflook in de maaltijd heeft zitten. Zo val je niet buiten de boot als je straks de enige bent met een sterke knoflookgeur om je heen. Misschien is het je al weleens opgevallen; op het moment dat je allemaal knoflook eet valt de geur haast niet meer op.
Misschien dat je het zelf nog iets merkt, maar je tafelgenoten zullen het bij jou hoogstwaarschijnlijk niet meer opmerken. Zorg er alleen voor dat je daarna niet meer de deur uit hoeft en mensen tegenkomt die misschien geen knoflook hebben gegeten.
Aan de slag met knoflook
Nu je niet meer bang hoeft te zijn voor de nadelige gevolgen van het koken met veel knoflook, kun je lekker aan de slag met een van onze heerlijke recepten die flink wat teentjes knoflook bevatten. Eet smakelijk!
Kaas-knoflookbrood met sriracha
Dit knoflookbrood ruik je al van verre aankomen door de teentjes knoflook die je er in verwerkt. In combinatie met de pittige sriracha is het een heerlijke snack voor op de borrelplank!
Traag gegaarde wittewijnkip met knoflook en dragon
Organiseer je een etentje voor vrienden of familie? Dan is dit het ideale hoofdgerecht wat ons betreft. Boordevol smaak én knoflook, al is die laatste niet te missen.
Gebakken aubergine met sojasaus en knoflook
Met dit recept zorg je ervoor dat je aan je dagelijkse portie groenten komt. Aubergine leent zich perfect voor diverse gerechten, juist omdat het zo goed smaken opneemt. Zo ook in dit gerecht, bij elke hap proef je de sojasaus en de knoflook.
Gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli
Wij zijn gek op de Italiaanse deegkussentjes gnocchi. Met ons basisrecept maak jij ze gemakkelijk zelf. Vervolgens kun je naar hartenlust met deze pastasoort variëren. Wat dacht je van dit vegetarische recept met knoflookboter en paarse broccoli?
Lees ook:
Onze tips
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips
6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Zelf sushi maken: dat is makkelijker dan je denkt
Spaanse sangria maken: tips & recepten
Zo kan je het beste aardappelpuree bewaren en opwarmen
Een heerlijke malse kipfilet bereiden: zo doe je dat
Broccoli koken in 5 eenvoudige stappen
Een scheutje wodka in de pastasaus: dit is waarom je dat wil
Dit is de beste manier om perziken te bewaren
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.