Gooi jij altijd het koffiedik weg nadat je een bakkie pleur hebt gezet? Niet meer doen! Koffiedik kan je namelijk op verrassend veel manieren gebruiken. Als smaakmaker in je marinade, voeding voor je plantjes of schoonmaakmiddel. We delen onze favoriete tips met koffiedik zodat het nooit meer in de prullenbak beland.

Wil je iedere week de handigste tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Aangekoekte pannen

Door de korrelige structuur is koffiedik perfect te gebruiken als duurzaam schoonmaakmiddel. Doop je spons erin en schrobben maar. Dit werkt bijvoorbeeld goed bij je BBQ-rooster of aangekoekte pannen. Probeer maar! Je keukengerei zal in een mum van tijd weer blinken.

pan water gekookte eieren

Frisse handen

Heb je de koffiefilter in je koffiezetapparaat nog niet vervangen? Mooi! Het koffiedik kun je namelijk gebruiken om je handen mee te wassen. Maak je handen nat en wrijf ze in met het koffiedik. Spoel je handen af onder stromend water en je zal zien dat alle vieze geurtjes verdwenen zijn. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het schijnt toch echt te werken. Probeer maar eens uit! Bijvoorbeeld wanneer je net wat teentjes knoflook gesneden hebt…

Frisse koelkast

Koffiedik helpt niet alleen voor gekke geurtjes op je handen maar ook tegen specifieke geuren in je koelkast. Heb jij bijvoorbeeld last van die stinkende Franse kaas of grote pot kimchi? Zet een klein schaaltje met koffiedik achterin je koelkast en je zult merken dat de geurtjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Koffiedik werkt namelijk erg absorberend en neutraliseert de geuren in je koelkast.

wat is kimchi

Stralende planten

Zien jouw plantjes er wat treurig uit en kunnen ze wel een boost gebruiken? Bemest ze dan eens met koffiedik. Dit doe je simpelweg door wat koffiedik aan de potgrond toe te voegen. Door de grote hoeveelheid aan kalium en magnesium zullen je plantjes sneller gaan groeien en bloeien. Let wel op dat je niet overdrijft, van te veel gaan ze juist dood. Deze truc werkt het best bij planten die van een lichtzurige bodem houden zoals aardbeien en lavendel.

Lees ook: Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven

Marineren kan je leren

Dat koffie niet alleen om te drinken is ontdekken steeds meer mensen. Je maakt er namelijk verrassende recepten mee. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke mayonaise met koffie, of een rub voor een goed stuk vlees. In veel gerechten is koffiedik een echte smaakmaker. Check deze recepten maar eens!

> naar het recept: cowboy ribeye met koffierub en coleslaw

koken met koffie cowboy ribeye

Lees ook: Zo geniet je van koffie als een Italiaan