Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
koffiedik

Keukenhack: dit is waarom je nooit koffiedik moet weggooien

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag delen we waarom je nooit koffiedik moet weggooien.

Koffiedik weggooien

Gooi jij altijd het koffiedik weg nadat je een bakkie pleur hebt gezet? Niet meer doen!

Koffiedik kan je namelijk op verrassend veel manieren gebruiken. Als smaakmaker in je marinade, voeding voor je plantjes of schoonmaakmiddel.

We delen onze favoriete tips met koffiedik zodat het nooit meer in de prullenbak beland.

Wil je iedere week de handigste tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Aangekoekte pannen

Door de korrelige structuur is koffiedik perfect te gebruiken als duurzaam schoonmaakmiddel. Doop je spons erin en schrobben maar.

Dit werkt bijvoorbeeld goed bij je BBQ-rooster of aangekoekte pannen. Je keukengerei zal in een mum van tijd weer blinken. Probeer maar!

pan water gekookte eieren

Frisse handen

Heb je de koffiefilter in je koffiezetapparaat nog niet vervangen? Mooi! Het koffiedik kun je namelijk gebruiken om je handen mee te wassen.

Maak je handen nat en wrijf ze in met het koffiedik. Spoel je handen af onder stromend water en je zal zien dat alle vieze geurtjes verdwenen zijn.

Het klinkt misschien een beetje raar, maar het schijnt toch echt te werken. Probeer maar eens uit! Bijvoorbeeld wanneer je net wat teentjes knoflook gesneden hebt en je van die vervelende knoflookgeur af wil…

Frisse koelkast

Koffiedik helpt niet alleen voor gekke geurtjes op je handen maar ook tegen specifieke geuren in je koelkast.

Heb jij bijvoorbeeld last van die stinkende Franse kaas of grote pot kimchi? Zet een klein schaaltje met koffiedik achterin je koelkast en je zult merken dat de geurtjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Koffiedik werkt namelijk erg absorberend en neutraliseert de geuren in je koelkast.

wat is kimchi

Stralende planten

Zien jouw plantjes er wat treurig uit en kunnen ze wel een boost gebruiken? Bemest ze dan eens met koffiedik.

Dit doe je simpelweg door wat koffiedik aan de potgrond toe te voegen. Door de grote hoeveelheid aan kalium en magnesium zullen je plantjes sneller gaan groeien en bloeien.

Let wel op dat je niet overdrijft, van te veel gaan ze juist dood. Deze truc werkt het best bij planten die van een lichtzurige bodem houden zoals aardbeien en lavendel.

Lees ook: Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven

Marineren kan je leren

Dat koffie niet alleen om te drinken is ontdekken steeds meer mensen. Je maakt er namelijk verrassende recepten mee.

Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke mayonaise met koffie, of een rub voor een goed stuk vlees. In veel gerechten is koffiedik een echte smaakmaker. Check deze recepten maar eens!

> naar het recept: cowboy ribeye met koffierub en coleslaw

koken met koffie cowboy ribeye

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!