Advertentie
Koken met koffie
Dat koffie niet alleen om te drinken is ontdekken steeds meer mensen. Je maakt er verrassende recepten mee. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke mayonaise met koffie, of een rub voor een goed stuk vlees. In deze gerechten is koffie een echte smaakmaker. We verzamelden de lekkerste recepten met koffie. Ga jij koken met koffie?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Affogato
Misschien wel het lekkerste én simpelste toetje met koffie dat je kunt bedenken. Neem het lekkerste vanille-ijs dat je kunt vinden , giet er een vers gezette espresso overheen en klaar ben je!
> naar het recept: affogato
2. Koffie panna-cotta met speculaaskruimels
We houden van zoet! Panna cotta is bij uitstek hét toetje om te serveren bij een etentje. Je maakt het ruim van tevoren. Zo hou je tijd over om bij te kletsen met je gasten. Voor dit recept gebruik je oploskoffie. Deze breng je aan de kook met slagroom en suiker en is vervolgens de basis van je panna cotta.
> naar het recept: koffie panna-cotta met speculaaskruimels
3. Koffiecake met cappuccino-botercrème
Koekje erbij? Nee, doe mij maar een koffiecake met cappuccino-botercrème! Garneer de cake met wat chocolade-koffieboontjes voor een extra feestelijk effect. Koken met koffie was nog nooit zó lekker!
> naar het recept: koffiecake met cappuccino-botercrème
4. Cowboy ribeye met koffierub en coleslaw
Schijnt de zon? Steek de barbecue maar aan! Ga aan de slag met deze prachtige ribeye. En met koffie natuurlijk. Ga op zaterdagmorgen eens naar de slager en vraag naar een mooie ribeye. Het zal niet teleurstellen, zeker niet als je ‘m bereidt met de koffierub uit dit recept!
> naar het recept: cowboy ribeye met koffierub en coleslaw
5. Espresso martini
Oké, oké, de laatste is geen recept voor een gerecht. Toch mag deze cocktail niet ontbreken. Je maakt ‘m met alle gemak, bijvoorbeeld voor tijdens het koken. Gebruik bij voorkeur vers gemalen bonen van goede kwaliteit. De koffie is de belangrijkste smaakmaker, maar vergeet de alcohol niet. Shake it baby!
> naar het recept: espresso martini
6. Pandanpudding met koffiesiroop
Yotam Ottolenghi: “In de Aziatische keuken worden heerlijk geurige pandanbladeren gebruikt als smaakgevers voor allerlei zoete en hartige gerechten. Hun aroma houdt het midden tussen gras en vanille, en ze zijn vooral erg lekker bij tropisch fruit, in cakes en in combinatie met koffie zoals in dit recept.”
> naar het recept: pandanpudding met koffiesiroop
7. Ingestorte chocoladetaart
Bre Graham: “Deze taart is ondanks zijn ‘fouten’ iets prachtigs. Zijn naam komt van het moment waarop je hem uit de oven haalt en – expres – laat vallen, waardoor hij instort. Hij bevat geen bloem en is heel luchtig omdat je opgeklopt eiwit door het deeg spatelt, waar hij krokant en zacht van wordt, zoals een meringue. Aan de buitenkant is hij krokant maar vanbinnen is hij bijna custardachtig. Met net genoeg koffie en vanille om de smaak van de pure chocolade te versterken is dit mijn droomtaart. Bak hem laag in de oven omdat hij rijst als een soufflé en dus ruimte nodig heeft. Je kunt hem zo opdienen of het kuiltje vullen met room en verse bosvruchten.”
> naar het recept: ingestorte chocoladetaart
Lees ook:
Koffie bewaren: doe jij dat al je hele leven verkeerd?
11x bakken met koffie
Zo word je een echte thuisbarista
Onze tips
Kaneelbroodjes maken: zo doe je dat
Bourgondisch genieten met de wijnen van Abbotts & Delaunay
Van cake tot taart: 7x zoete recepten van Jamie Oliver
5x kalkoen recepten voor kerst
Kerstdiner met kinderen: 5x de leukste recepten
Nacho ovenschotel: 7x de lekkerste recepten
5x winterse zuurkool recepten
Appel recepten: 9x zoetigheden om te bakken
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.