Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
typisch Nederlandse etenswaren

Koffie bewaren: doe jij dat al je hele leven verkeerd?

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag delen we waar en hoe lang je koffie kunt bewaren.

Is een kopje koffie onderdeel van jouw routine? Dan is het slim om je bonen, cups, pads of gemalen koffie op de juiste manier te bewaren. Want alleen dan blijft je dagelijkse bakkie pleur van dezelfde kwaliteit. Want als je niet weet hoe en hoelang je koffie moet bewaren, kan dit de smaak en aroma van je koffie negatief beïnvloeden en dat is natuurlijk zonde. Lees dus snel verder om erachter te komen hoe je koffie op de beste manier kan bewaren.

Wil je ook elke week handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe lang koffie bewaren?

Koffie bewaren is niet moeilijk, maar je moet wel net even weten hoe het moet. Als je smaakvermindering wil voorkomen, is het slim om te letten op de hoeveelheid lucht, licht, vocht en warmte waarmee de koffie in aanraking komt. Om fouten te voorkomen, zijn er gelukkig een aantal handige tips die je kunnen helpen om je koffie beter te bewaren.

Ten eerste is het belangrijk om koffie altijd luchtdicht te verpakken. Want wanneer koffie in aanraking komt met lucht, kan het bederven. In een open verpakking verliest koffie al snel smaak en aroma. Verpak je koffie dus altijd in een bewaarbus of luchtdichte container. Helaas ben je er dan nog niet want ten tweede is het slim om koffie op een koele en droge plaats te bewaren. Een donkere en koele kast of voorraadkamer is ideaal om je luchtdichte verpakking in te bewaren. Volgens het Voedingscentrum blijft koffie op deze manier zeker drie maanden houdbaar.

Koffie invriezen

Je hebt het misschien wel eens als tip gekregen: koffie invriezen zou ervoor zorgen dat het langer vers blijft. Helaas is dit een fabeltje en kun je koffie invriezen beter voorkomen. Het heeft namelijk het tegenovergestelde effect. Want wanneer koffie vochtig wordt, bederft het sneller en blijft het juist minder lang houdbaar. Bewaar koffie dus nooit in de koelkast of vriezer. Zo voorkom je dat het vochtig wordt en geuren van andere voedingsmiddelen gaat absorberen. Bewaar koffie in plaats daarvan in een afgesloten verpakking op een donkere en koele plek.

Koffiebonen bewaren

Deze tips voor koffie bewaren gelden eigenlijk voor alle soorten verpakkingen: cups, pads, gemalen koffie en koffiebonen. De laatste blijven het langst goed want koffiebonen zijn eenvoudig te bewaren. Doordat de bonen nog niet gemalen zijn, werkt de buitenste laag van de boon als een soort beschermlaag voor de aroma’s binnenin de boon. Hierdoor zijn bonen beter beschermd tegen smaakinvloeden dan gemalen koffie. Toch willen we hierbij wel een laatste tip meegeven. Koffiebonen worden vaak in bulk worden gekocht, maar koop bij voorkeur alleen de hoeveelheid die je nodig hebt. Want hoe meer je koopt, hoe langer je erover doet om het op te maken en hoe langer je de koffie moet bewaren. Hierdoor neemt de kwaliteit sneller af en dat is natuurlijk zonde. Koop liever verse koffiebonen en gebruik deze binnen een paar weken na aankoop.

koffie bewaren

Lees ook: Hierom moet je nooit koffiedik weggooien

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!