Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Ingestorte chocoladetaart

Ingestorte chocoladetaart

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 2

Ingrediënten

Bre Graham: "Deze taart is ondanks zijn ‘fouten’ iets prachtigs. Zijn naam komt van het moment waarop je hem uit de oven haalt en – expres – laat vallen, waardoor hij instort. Hij bevat geen bloem en is heel luchtig omdat je opgeklopt eiwit door het deeg spatelt, waar hij krokant en zacht van wordt, zoals een meringue. Aan de buitenkant is hij krokant maar vanbinnen is hij bijna custardachtig. Met net genoeg koffie en vanille om de smaak van de pure chocolade te versterken is dit mijn droomtaart. Bak hem laag in de oven omdat hij rijst als een soufflé en dus ruimte nodig heeft. Je kunt hem zo opdienen of het kuiltje vullen met room en verse bosvruchten."

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 160 °C hetelucht of 180 °C elektrisch. Bekleed de bodem en rand van een springvorm van 16 centimeter met bakpapier. Het papier moet boven de springvorm uitsteken; plak het met de boter die is achtergebleven op de lege boterwikkel aan de vorm vast.

  2. Laat de boter en chocolade smelten in een hittebestendige kom die op een pan met net kokend water staat. Roer door elkaar en schenk het mengsel in een grote mengkom. Roer de vanille, koffie, suiker en het zout erdoor. Laat het mengsel 10 minuten afkoelen; maak je geen zorgen als het er geschift uitziet – het komt goed, ik beloof het.

  3. Klop intussen de eiwitten in een schone, vetvrije kom tot stijve pieken. Zet opzij.

  4. Klop met dezelfde mixer de eidooiers een voor een door de gesmolten chocolade, tot het mengsel eruitziet als dikke custard. Schep een derde deel van de opgeklopte eiwitten erop en meng die er kort door met de mixer om het beslag wat losser te maken. Schep de rest van de eiwitten er voorzichtig met een metalen lepel door, waarbij je het beslag zo luchtig mogelijk houdt.

  5. Laat het beslag voorzichtig in de beklede springvorm glijden en bak 40 minuten onder in de oven, tot de taart is gerezen als een soufflé – in het midden is hij nog zacht maar de randen zijn dan krokant.

  6. De volgende stap gaat misschien in tegen je gevoel, maar haal de taart uit de oven en laat hem 5 centimeter boven het aanrecht los. Hierdoor stort hij in het midden in en krijg je een perfect komvormige taart die je kunt vullen met opgeklopte room en fruit. Laat de taart in de bakvorm afkoelen en zet hem dan in de koelkast voor een stevige textuur, of bewaar hem tot je gaat eten op kamertemperatuur als je een taart wilt die zacht en plakkerig is vanbinnen.

  7. Klop wanneer je de taart wilt opdienen de slagroom op met de suiker. Schep de opgeklopte room in het midden van de taart, verdeel het fruit erover en bestrooi eventueel met wat extra poedersuiker.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Tafel voor twee

€ 24,99
Cover Tafel voor twee