Advertentie
Gewone knoflook, uien en sjalotjes worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over zwarte knoflook. Want wat is zwarte knoflook en wat maak je ermee?
Wat is zwarte knoflook?
Misschien heb je het al weleens voorbij zien komen in een potje of op de ingrediëntenlijst zien staan bij een recept van Yotam Ottolenghi. Maar wat is zwarte knoflook eigenlijk, en wat kun je ermee? Eigenlijk is het antwoord vrij simpel. Het is gewone knoflook, alleen dan gefermenteerd. Witte knoflook wordt wekenlang in een oven geplaatst en gecontroleerd op lage temperatuur gefermenteerd. Door het fermentatieproces vormen de suikers en aminozuren samen melanoidine. Hierdoor worden de teentjes zwart en zacht. Daarnaast verdwijnt de welbekende geur en bevat het meer antioxidanten dan gewone knoflook.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Tot een paar jaar geleden vond je het bijna nergens in Nederland. Door de populariteit van chefs zoals Ottolenghi is het tegenwoordig vrij makkelijk te verkrijgen. Niet alleen toko’s of online winkels verkopen zwarte knoflook, je vindt het ook bij de meeste (wat grotere) supermarkten. Het product is gefermenteerd, dus zoek niet bij de verse groenten. Vaak vind je het in een gangpad met meerdere smaakmakers en kruiden, in een klein potje.
Hoe smaakt zwarte knoflook?
Daar waar gewone knoflook een scherpe smaak (en geur) heeft, is dat bij de zwarte variant heel anders. Door het fermentatieproces komen er hele andere smaken naar boven. Na het fermenteren verandert de structuur naar zacht en geleiachtig. De smaak is rijk en intens. Totaal niet scherp zoals bij verse knoflook, eerder zacht en zoet. De smaak doet ook wel denken aan soja en rozijnen.
Hoe kun je zwarte knoflook vervangen?
Eigenlijk kun je het niet vervangen. Misschien geeft een wat zoetige sojasaus een vergelijkbaar effect, maar echt vervangen zal niet lukken. De verrassende smaak van zwarte knoflook is zo typisch, dat het nauwelijks te vergelijken is met andere ingrediënten.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Je bewaart het in het potje waarin je het koopt. Het liefst op een donkere en koele plek. Na opening kun je het misschien wel het beste in de koelkast bewaren. Vaak heeft zwarte knoflook door het fermenteren een lange houdbaarheid. Let goed op de uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking. Kijk ook goed of deze verandert na opening.
Wat kun je allemaal met zwarte knoflook?
Het is een typische smaakmaker, veel gebruikt in Aziatische recepten. Al komt het ook regelmatig voor in recepten uit het Midden-Oosten. Yotam Ottolenghi is fan van zwarte knoflook. Kook je graag uit zijn boeken? Dan is het geen overbodige luxe om dit ingrediënt standaard in huis te hebben. Naast dat zwarte knoflook een smaakmaker in veel gerechten is, kun je het ook al snack eten. Gewoon zo uit het vuistje.
Recepten met zwarte knoflook:
Trek gekregen en benieuwd wat je allemaal met zwarte knoflook kunt maken? Wij verzamelden alvast onze favoriete recepten met zwarte knoflook voor je.
Tartaar van zoete aardappel, appel en sjalot met zwarte-knoflookvinaigrette
Je kent vast de klassieke steak tartare wel. Maak ook eens kennis met deze heerlijke vegan variant gemaakt van zoete aardappel, appel en sjalot. Met een vinaigrette van zwarte knoflook, waarin zoet en zuur perfect samenkomen qua smaak. Eet smakelijk!
Coquille met merg, macadamianoten en knolselderij
Dit recept is misschien wat pittiger om te maken, maar dat mag de pret niet drukken. De smaken zijn namelijk onweerstaanbaar lekker. Organiseer je een etentje voor gasten? Dan is dit gerecht ideaal om te serveren. Gegarandeerd succes!
Lees ook:
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.