Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Cover voor Wat is foelie en wat kun je ermee?

Wat is foelie en wat kun je ermee?

Advertentie

Foelie is typisch zo’n product dat je wel vaker in de supermarkt ziet liggen of in ingrediëntenlijsten ziet staan, maar waarvan je eigenlijk geen idee hebt wat het is. Gelukkig hebben we het mysterie achter dit smaakvolle ingrediënt ontrafelt en zetten we de belangrijkste feitjes over foelie voor je op een rij. Want wat is foelie en welke recepten kun je ermee maken?

Wat is foelie?

Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat is foelie eigenlijk? Foelie is een specerij dat veelal wordt gebruikt in stoofgerechten en soepen. Via de VOC-handel is het in Nederland terechtgekomen en sindsdien een van de meest geliefde specerijen van Europa. De productie ervan is onlosmakelijk verbonden met die van nootmuskaat want beide specerijen zijn deel van de muskaatnoot. Waar nootmuskaat de gedroogde pit van de muskaatnoot is, is foelie de zaadmantel die daar omheen zit. Deze zaadmantel bestaat uit onregelmatig gevormde sliertjes die in hun gedroogde vorm als het specerij foelie worden verkocht.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Al is het van vroeger uit een van de populairste specerijen, het wordt tegenwoordig een stuk minder verkocht. In de meeste levensmiddelenwinkels kun je het specerij wel vinden, al is het soms even goed zoeken. Zo wordt het vaak in poedervorm verkocht en is de specerij in zijn geheel een stuk minder verkrijgbaar. Bij speciaalzaken als Dille & Kamille vind je dit wel.

Hoe smaakt foelie?

Nu we weten wat foelie is, kunnen we uitleggen hoe het smaakt. Foelie heeft een warme en aromatische smaak. Het doet je misschien wel denken aan zijn broertje nootmuskaat, maar dan net wat zachter en subtieler. Veel mensen vinden de smaak van foelie ook wat bloemiger en frisser dan die van nootmuskaat.

Hoe kun je het vervangen?

Omdat foelie en nootmuskaat nauw aan elkaar verwant zijn, kun je beide specerijen door elkaar vervangen. Dat komt goed uit, want nootmuskaat is een stuk breder verkrijgbaar. Je kunt dit in elke supermarkt wel vinden.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Zoals zoveel specerijen is foelie eindeloos houdbaar. Bewaar het droog en donker en je kunt het een hele tijd vergeten voor je het weer eens gebruikt. Je zult echter merken dat de smaak langzamerhand wat afneemt. Verwerk het dus gerust in zo veel mogelijk gerechten.

Wat kun je er allemaal mee?

Foelie is niet voor niets al sinds jaar en dag een populaire smaakmaker. Het komt in allerhande gerechten goed tot zijn recht, van zoet tot hartig. Denk bijvoorbeeld aan een pompoentaart of cake maar ook hartige gerechten zoals de bekende Beierse Weißwurst. Je kunt het specerij als poeder aan je gerechten toevoegen of de slierten net als laurier als smaakmaker mee laten trekken tijdens de bereiding. Deze haal je er dan voor serveren uit.

Recepten met foelie

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door onderstaande recepten en duik snel de keuken in.

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden

Wist je dat foelie een van de specerijen is waar je speculaaskruiden mee mixt? Met een combinatie van de juiste specerijen kun jij je eigen kruidenmix maken en deze gebruiken voor kruidnoten of een heerlijke kruidcake.

Naar het recept
Pompoencake met kastanjes en linzen

Pompoencake met kastanjes en linzen

Dat de smaken van pompoen en foelie onwijs goed samengaan, bewijst dit heerlijke recept wel. De ingrediënten die je in het recept gebruikt zijn niet alledaags en dat maakt dit gerecht heel geschikt om te serveren tijdens een etentje. Zo maak je makkelijk indruk!

Naar het recept
Parelgortrisotto met kip en tuinbonen

Parelgortrisotto met kip en tuinbonen

In hartige gerechten komt foelie heel goed tot zijn recht. Wat denk jij van deze risotto met een twist? Niet alleen het specerij geeft een verrassende smaak, maar ook het gebruik van parelgort.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!