Advertentie
Het ingrediënt laurier wordt door de meeste foodies wel gebruikt, maar weet jij eigenlijk wel wat het is? Vandaag vertellen we je alles over laurier. Want wat is laurier en wat maak je ermee?
Wat is laurier?
Laurier is een plant afkomstig uit het Middellandse zeegebied dat landen als Turkije en Griekenland omvat. De blaadjes van de laurierplant worden, meestal gedroogd, gebruikt als kruid in gerechten als stoofpoten en soepen. Het blad kan je verrassend genoeg niet eten. Daar is het te hard en te stug voor. Haal het dus altijd voor serveren uit je eten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Het is een van de populairste keukenkruiden en wordt daarom in elke levensmiddelenwinkel wel verkocht. Opvallend genoeg is laurier uit de supermarkt erg duur. Dat valt door de kleine hoeveelheden waarin het verkocht wordt niet op, maar wist je dat prijs hiervan kan oplopen tot wel 850 euro per kilo? Dat is meer dan zilver! In dit artikel lees je hoe dat zit en hoe je geld kan besparen.
Hoe smaakt laurier?
Nu we weten wat laurier is, kunnen we uitleggen hoe het smaakt. De bladeren van de plant smaken lichtbitter en nootachtig. Het blad zelf kun je dus niet eten, maar een blaadje meestoven in je gerechten doet al gauw wonderen. De gedroogde variant van het keukenkruid geeft meer smaak af dan de verse blaadjes.
Hoe kun je het vervangen?
Laurier heeft een kenmerkende smaak die niet 1-op-1 te vervangen is. Voor veel mensen is het keukenkruid onmisbaar en niet bij bepaalde gerechten weg te denken. Toch zouden we je, mocht je geen laurier in huis hebben, willen aanraden om het kruid gewoonweg weg te laten in plaats van vervangen. De smaak is namelijk heel subtiel en het het kruid vervangen door een ander geeft waarschijnlijk een minder resultaat dan wanneer je het weg laat. Mocht je toch graag een ander kruid kiezen, ga dan voor oregano. Dat komt er het dichtst bij in de buurt.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Verse laurierbladeren blijven tot een week in de koelkast houdbaar. De bekende gedroogde blaadjes kun je langer bewaren; tot wel 6 maanden. Na een half jaar verliezen ze geleidelijk hun kleur, geur en aroma. Ze zijn dan nog steeds bruikbaar maar geven minder effect.
Wat kun je er allemaal mee?
Laurier is niet voor niets een populaire smaakmaker. Het komt in allerhande gerechten goed tot zijn recht. Denk aan soepen, sauzen en stoofpotten, maar ook bij ingelegde groenten. De onderstaande recepten laten zien hoe veelzijdig het keukenkruid is.
Recepten met laurier
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door onderstaande recepten en duik snel de keuken in.
Laurierdropijs
Dat laurier in drop goed smaakt, weten we allemaal. Maar wist je dat je er ook heel goed ijs van kan maken? Een heerlijke combinatie die verrassend goed smaakt!
Tarte tatin met laurier
Het lijkt een vreemde combinatie: pruimen en laurier. Maar probeer het eens, de smaken gaan perfect samen en tillen je gerecht naar een hoger niveau.
Karbonades met bier en laurier
Hoe maak je karbonades nog smaakvoller? Juist ja, met een takje laurier. Al helpt het bier natuurlijk ook een handje. Proost!
Onze tips
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.